Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobka kolumn "SONY"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobka kolumn "SONY"

Witam

Stalem sie posiadaczem zestawiku 2 kolumn z etykietka SONY napedzane PHILIPSEM FA 890.
    Kolumny sa starsze, czarne skrzynki, BR, 3 way , z diodowym miernikiem POWER i dwoma potecjometrami (HIGH i MID). Sa brzydkie, nieporeczne i trudno je jakkolwiek ustawic.
    Chce do nich zrobic smukle obudowy, zdeterminowane tylko rozmiarem niskotonowego glosnika (25 cm).

Po rozkreceniu znalazlem glosniki:
    Niskotonowy: LAFAYETTE 21-0139
    Sredniotonowy: SOUND CRAFT MD40 Best. Nr. 331023
    Wysokotonowy: SOUND CRAFT BEST NR 335770

Nie moge znalesc zadnych danych tych glosnikow. Zastanaiwma sie nad wykonaniem obudowy o takim samym litrazu jak te obudowy z wykorzystaniem zwrotnic obecnych, ale z zastapieniem potencjometrow rezsytancja rowna polowie zakresu.
    Obawiam sie jednak ze ze zwrotnice byly przewidziane na inne glosniki niskotonowe, bo wyraznie wyrozniaja sie z pasma kolumny, oraz poprzedni wlasciciel wspomnial ze byly wymieniane.

Mam zdjecia, jesli beda przydatne to umieszcze.
    Czy w slepo przerobic obudowe i zwrotnice, z zachowaniem litrazu, czy moze wszytsko wymierzac na nowo? (nie mam Jiga i dobrej karty).

Pozdrawiam, i z gory dziekuje za wszelakie wypowiedzi.

skoro glosniki sa wymienione to niema sensu nic robic...

Skomentuj

nie da sie obliczyc nowej objetosci dla niskotonowego? zwrotnica to tylko podzial, nie mozna potem pomierzyc kolumny i sprawdzic czy zwtonica wymaga przerobki?

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Ete
        (nie mam Jiga i dobrej karty).
        w takim przypadku NIE

Skomentuj

Wiec albo musze zrobic Jiga, albo dogadac z kims kto ma:)

Skomentuj

zrob sam. to jest koszt 20-30zl a naprawde warto

Skomentuj

no to zaczynam zabawe z budowa, dzieki :)

Skomentuj

Czaruję...
              X