Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinie o głośnikach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinie o głośnikach.

Wielu początkujących ludzi pyta "Który głośnik najlepszy?". Wpadłem na pomysł, żeby załozyć temat, w którym każdy będzie mógł wydać opinie na temat przetworników które słyszał bądź wie coś na ich temat. Do niskotonowców można dodawać litraż i strojenie. Dzięki temu powstanie baza, która będzie zawierać sporą część wiedzy, ułatwiającej w wyborze głośników do DIY.
    Wiele zalezy też od zwrotnicy, ale wszystkiego naraz nie uwzględnimy, przyjmijmy więc, że cięcia i stromość będą prawidłowo dobierane a nie że ktoś puści taką XT19 od 1,8kHz 1-rzędu a potem mówi, że nie gra tak jak opisaliśmy.

schemat przyjołem MARKA, MODEL, OPINIA. ( oczywiście nie ma różnicy, byle czytelnie )
    No to ja zacznę:

Tonsil GDN 25/80/1 8Ω; - 60litrów@43Hz jest szybki i dynamiczny, basu sądzę że mógłby mieć więcej, nadaje się tylko do 3 way.

Tonsil GDM 16/80/1 8Ω; - poprawny średniaczek, można z nim uzyskać ładną ch-ke zestawu, napewno nie posiada jakiś dużych podbić na paśmie.

Vifa XT19TD 4Ω; - bardzo szczegółowy wysokotonowiec a zarazem nie krzykliwy, nie rzuca piaskiem, delikatny i przyjemny dla ucha, mi osobiscie z początku brakowało wysokich tonów ale potem go doceniłem.

Tonsil nie ma dobrych wysokonówek ( za tą cenę sa lepsze ) a STX średnich.

Z początku zastanówcie się czy taki temat ma sens istnieć.
    Przyjemnej zabawy .

albo mi sie wydaje albo po raz kolejny ten temat polcei do kosza...
    http://www.audiomania.info/forum/index.php?board=19.0

Skomentuj

nie ma co powielać ileś tam razy tego samego.
      Jeśli zmieni się to na "optymalne aplikacje dla głośników" to po jakimś czasie zbierze się wszystkie te rzeczy do kupy i stworzy arta.

Skomentuj

a ja mysle ze pomysl bardzo dobry, to co jest na audiomani to nic w porownaniu co mogloby byc tutaj :mrgreen:
        Przeciez maja tu ludzie i nowe stxy o ktorych warto bylo by napisac cos w 2 zdaniach i na temat a nie rozwodzic sie na temat zoltej membrany albo pochodzenia marki, z tego co wiem to jest i SSa, Vifa i peerless to normalka i wiele ciekawych glosniczkow a nie tylko to co na audiomani jakies arny 150 , 160 itp tonsile (ktore bardzo szanuje)
        A co mamy byc gorsi wyjdzmy dalej i glosniki do Ca mozna by tez opisywac :mrgreen:
        Pozdrawiam!!!!

Skomentuj

dulin7, no to bierz sie do przcy i opisz glosniki na audiomani

Skomentuj

Ja raczej bylbym chetny na skorzystanie z takiego tematu :razz:
            Opisywac jak na razie nie mam co bo arz to wiadomo zalezy w jakiej aplikacji arn 150 nie bede sie powielal tak samo sc10n ale szukam ciagle glosniki na kolumny "na lata" tak mial byc to projekt h16 ale jednak wolalbym cosik wiekszego :twisted:
            A wiec chlopaki do roboty, PAWEL S. moglbys napisac cosik o np vifie xt18wh albo tej do CA :mrgreen:
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

W sumie ja też jestem za takim tematem tutaj :) Niestety narazie nie mam co opisywać... Ale jak tylko będę miał okazję to skorzystam

Skomentuj

Czaruję...
              X