Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa o nieskonczonej objęto¶ci

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa o nieskonczonej objęto¶ci

Chodzi mi o te 2 kolumny z basowcami. Obudow± dla nich jest pomieszczenie z którego jest robione drugie zdjęcie. Gdzie¶ kiedy¶ wyczytałem, że gło¶nik ma idealne warunki gdy jest wbudowany w ¶cianę i jedna stron± gra do wewn±trz pomieszczenia a drug± w ¶wiat.
    Jak sie to działa w rzeczywisto¶ci? Co z wytrzymało¶ci± mocow±?

nieznam się na tym dobrze ale moim zdaniem niejest to prawda i wydaje mi się że ci bardzoej do¶wiadczeni też sie nie zgodz±...
    przeciez jednym z ważniejszych elementów pracy głosnika niskotonowego jest powietrze którego prace własnei ma ograniczac buda oraz regulowac br itp po to robi sie przeciez skrzynie zamkniete lub br itp...
    przy konstrukcji suboobera to powietrze odgrywa kluczow± role w skrzyni więc w±tpie by to była prawda
    nieznam się ale mysle ze mam racje

pozatym te niskotonowce maja bude tylko ze s± włozone na odwrót 4 naraz i my¶le ze własnie one wykonuj± to prace w srodku jako¶ działaj±c na siebie nawzajem

Skomentuj

brk

Nie masz racji!! Tego typu aplikacja (nie skończona odgroda akustyczna) stanowi najlepsze środowisko dla pracy głośnika niskotonowego. Czemu? Bo wspomniane przez Ciebie powietrze ma swoją podatność która zwiększa wypadkową dobroć układu jak i częstotliwość rezonansową. Skrzynia dla głośnika to ZŁO konieczne gdyż trzeba w jakiś sposób odseparować przednią i tylnią część membrany aby zlikidować zjawisko zwarcia akustycznego. Jedną z aplikacji pozwalających uniknąć ujemnych zjawisk zachodzących w typowych aplikacjach jest falowód (nazywany częściej linią transmisyjną), w którym nie zachodzi sprężanie i rozprężanie powietrza, a służy on jedynia jako "zwinięta odgroda". Ma jedynie taką wade że strojony na rezonans ćwierć falowy głośnika posiada naprzemian pojawiające sie rezonanse i anty-rezonanse przez co uzyskanie liniowej charakterystki jest bardzo trudne. Gdy wmontujemy głośnik w ściane ten problem znika imamy obudowe "idealną" :)

Wytrzymałość mocnowa oczywiście mocno spada dlatego pożądane są tutaj głośniki z dużym xmax, jak i niską podatnością zawieszeń.

Skomentuj

Wiec chyba 8szt zastosowano nie aby osi±gn±ć ogromne ci¶nienie tylko nadrobić SPL przy małej mocy?

A dlaczego, je¶li mamy gło¶nik do obudowy zamkniętej, nie dajemy największej akceptowalnej przez otoczenie pojemno¶ci? Zbliżyliby¶my się wtedy przecież do idealnego stanu - "nieskończonej odgrody akustycznej"...

Skomentuj

No tak chodzi o nadrobienie SPL. Przy tym drugim pytaniu nie jest pewien o co do końca Ci chodzi, ale chyba o to czemu sie nie daje tak wielkich skrzyń...jeżeli tak to odpowiedź jest prosta: Masz w pokoju miejsce na kilkuset (albo i wiecej) litrowego kloca (lekarstwem na to jest wspomniana wcześniej linia transmisyjna która pozawala uzyskać zbliżone warunki w dużo mniejszych objętościach-chodź nadal stosunkowo dużych)?? A poza tym dla niektórych natężenia oferowane przez tak dużą obudowe będą za niskie gdyż i tu wytrzymałość mocowa dość znacznie spadnie...

Skomentuj

No wlasnie chodzi o to ze jak mam miejsce np na 150 litrow to czemu takiej nie zrobic, a ktos inny ma na 250 to czemu nie
            ale ok, twoj post mi to wyjasnil :)

Skomentuj

Oczywiscie nie zawsze to musi być xxxx litrów...dla głośników z dobrocią mniejszą niż 0,3 i niskim Vas objętości obudów dla uzyskania podobnych warunków wcale nie będą ogromne...jednak niestety nie ma co liczyć (teoretycznie) na niskie zejście...za to charakterystyki impulsowe powinny być wprost rewelacyjne :)

Skomentuj

Nie na temat...
                czy widzicie poprawnie polskie znaki pisane przez kolege Shiver'a?? bo niewiem czy mam cos zle skonfigurowane czy co...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Ja mam ten problem już od kilku dni...i to prawie na wszystkich stronach :| Chyba jakiś wirus grasuje...

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zle widze

Skomentuj

sorry ale to troche bezsensu...
                      one bedac tam z tyłu maja własciwie takie same przeszkody jak w normalnym pokoju
                      (budy tych głosników jakas deska itp
                      wiec czemu nie wsadzic głosnika tylko w płyte frontowa ?

Skomentuj

no tak własnie byc powinno.wbudowane w sciane a tył gra np.na zewnatrz albo na strych.oto strona o ty rodzaju rozwiazana.nazywa sie ono z angielskiego Infinity Baffle(IB): http://ibsubwoofers.proboards51.com/
                        http://white.hometheatertalk.com/tips/ib.htm

Skomentuj

http://home.comcast.net/~klone-audio...-12Shiva1.html
                          Czestotliwosci podane przy natezeniach sa przerażaj±ce :twisted:

Czy jest jaka¶ minimalna objęto¶ć/kubatura, któr± musi mieć pomieszczenie po stronie magnesu?

Skomentuj

Ciężko jednoznacznie powiedzieć, wydaje mi sie że co najmniej wiecej niż to ponmieszczenie do którego grają głośniki ale nie jestem w 100% pewien. Oczywiscie najlepszym rozwiązaniem jest aby głośniki grały "w świat".

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                              Oczywiscie najlepszym rozwiązaniem jest aby głośniki grały "w świat".
                              tylko co na to sasiedzi?

Skomentuj

Z tego co ogl±dam to często gło¶niki maja za obudowe strych lub piwnicę, widziałem też zamurowan± przestrzeń pod schodami.
                                Wydaje mi się, że od pewnej kubatury, dalsze jej zwiększanie nie zmienia już praktycznie nic. Bo przecież czy bateria basowców poczuje różnice między 10m^3 i 20m^3?

Zamieszczone przez Shiver
                                .jednak niestety nie ma co liczyć (teoretycznie) na niskie zej�cie...za to charakterystyki impulsowe powinny być wprost rewelacyjne :)
                                Jak widać, zej¶cie po korekcji jest wręcz idealne, zastanawia mnie tylko jak z impulsem, czy bas jest wystarczaj±co szybki... Dlaczego uwazasz ze tak jest?

Skomentuj

to żę nisko zejdzie wiemy, pytanie jak zagra - a to chyba dużo ważniejsze.

Skomentuj

takero, ma racje.a apropo impulsu to raczej bliski idealnemu.a co do wielkosci obudowy to czasami wystraczy 1000L.wprowadz dane do winisd,ustaw zamknieta i wrzuc duza objetosc.od pewnej ch-styka juz nie powinna zmieniać.Zejscie bez korekcji jest wręcz idealne tylko trzeba odpowiedni głosnik cos np.ja na fotkach z tej stronki czyli adire audio z serii tumult czyli ze Xmax rzedu 2-3cm i niskie fs.

A to Dyton przeznaczony nawet wg producenta do IB: http://www.partsexpress.com/pe/pshow...number=295-455

całkiem tani jak na taki sprzęt.

Skomentuj

Dayton'y to jedne z najlepszych głośników do TL i IB, tylko niestety w polsce raczej nie do zdobycia...

Pytanie jak zagra-spytaj sie audiofila jak gra TL na dobrym sprzęcie-to zagra (teoretycznie) jeszcze lepiej...

Skomentuj

Można ¶ci±gn±ć z zagranicy :)

Wyczytałem, ze wystarczajaca objetosc to 10x VAS glosnika /razy ilosc glosnikow. 5x VAS ponoc tez bylby ok, czyli znamy juz rzad objetosci :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X