Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory odsłuchowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory odsłuchowe

Jak w temacie , mam zamiar złożyć jakieś 2 monitrki które będą musiały spełnić zadanie kolumn do codziennego odsłuchu. Mam na myśli głośniki (basowe) o średnicy membrany nie większym niż 135mm i wysoko tonowego z tekstylną kopółką. Z samymi głośnikami chciał bym sie zmieścić w granicach 350zł , nie licząc przesyłek. Mam możliwość zamówienia z allegro , ale proszę o pomoc . Planowane wymiary monitorów 200mm szerokości , 300mm wysokości , 300mm głębokości, ( wymiary mogą uleć zmianie ze względu na strojenia i rodzaju głośników). PS. Do Moderatorów: Proszę o nie blokowanie tego tematu.

DaVid, trzeba bylo ten temat zalozyc w dziale akustyka...
    najlepiej do twoich potrzeb beda pasowaly STX AX + AJ
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    na zwrotnicy od irka

bo niestety ushery to juz wiekszy koszt

Skomentuj

Szczerze powiedziawszy z tego co uszłyszałem na AS to bym nikomu nie doradzał kupna stx'a bo chyba każdym tonsilem bym lepsze brzmienie uzyskał. Zresztą kupno tonsila w tym przypadku jest dość zasadne , szczególnie przy bardzo fajnej cenie na 13/40/2 który idealnie by pasował do tak kompaktowej obudowy. Kwestia kopułeczki to już wolna ręka, szczególnie ze kasy na to pozostanie sporo, vifke dx albo seasa :) .

Skomentuj

Chodzi o te 15ohm z allegro za 24zł czy 8ohm za 80zł? Czym sie różnią oprócz impedancji?

Skomentuj

no ten basik super , ale jak widać jest w kwadratowej oprawce wiec i wysoki mógłby być w prostokątnej , chyba ze serio fajnie by sie to zgrało. A cena takiej zwrotnicy ? No i przede wszystkim BR czy zamknięta? A co myslicie o takim zestawieniu ? :
          wysoki
          niski
          Wiem nie najlepiej , ale za to tanio... Wiem pisałem 350 , ale na poczatek moze takie , pograc , sprzedac i dopiero tamte proponowane ?

Skomentuj

zrobić, sprzedać za pół ceny ... tylko po co ?
            Zresztą stxy 17cm są kiepskie, niski spl i grają średnio ciekawie.
            Do tych 40zł dołóż jeszcze 10zł i kup 2 x tonsil 13 40 2 15R.

Skomentuj

Polecam układ GDN-AX + GDWK-AX na stx.
              Na AS ten wyskotonowy stx jak zresztą cały monitor m-100 zagrały fantastycznie. Oczywiście jak dla mnie i .... nie tylko jak widać:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/nexton.html

Fragment opisu o M-100 NEXTON

Dało to niesamowicie czysty, świetnie zbalansowany dźwięk, w którym jest piękna, detaliczna, znakomicie rozdzielcza góra oraz całkiem niski (jak na te rozmiary paczki), mięsisty bas. Co do góry, to jest ona nieco lepsza niż w przecież bardzo dobrych pod tym kątem Bowersach, lepsza niż w Celestionach i bije na głowę górę w testowanych niegdyś Usherach S-520 (o słabości tego zakresu w Usherach już wówczas zresztą pisaliśmy, jednak wtedy nie było na tym poziomie kolumn, które by tak wyraźnie od nich odstawały). Co więcej – Siesty, znakomite, uniwersalne itp., mają kopułkę o kilka klas gorszą od tej w Nextonach

Sam zamierzam zrobić klony ale dopiero wtedy jak się pojawi taka sama zwrotnica jak w M-100

Skomentuj

Kowalski Eryk 1, a ja słyszałem opinie, że na AS te monitory dały ciała na całej linii.

Skomentuj

Zamieszczone przez eXe
                  na AS te monitory dały ciała na całej linii.
                  i to od sporej liczby osob...

Skomentuj

Ja ich nie slyszalem bo akurat jak bylem w tym pokoju to nic nie gralo... Mi jednak wystarczylo to,ze producent na plakietce napisal ze te kolumny graja do 27KHz :shock: a to tylko STX-y...nie wspomne juz o zwrotce:
                    http://img112.imageshack.us/my.php?i...sc01435yh3.jpg

Pewnie kolesie z STX-a wiedza ze z g...a bata nie ukreca i postanowili nie patrzec na szczeguly. No ale jakies podstawy musza byc zachowane prawda?

Wiec:

Zamieszczone przez Yoshi_80
                    Szczerze powiedziawszy z tego co uszłyszałem na AS to bym nikomu nie doradzał kupna stx'a bo chyba każdym tonsilem bym lepsze brzmienie uzyskał. Zresztą kupno tonsila w tym przypadku jest dość zasadne , szczególnie przy bardzo fajnej cenie na 13/40/2 który idealnie by pasował do tak kompaktowej obudowy. Kwestia kopułeczki to już wolna ręka, szczególnie ze kasy na to pozostanie sporo, vifke dx albo seasa :) .

Skomentuj

Jak dla mnie autorytatywną odpowiedzią jest test na HIFI, gdzie autor w sposób merytoryczny opisał te kloumny na wiele stron podając za i przeciw.

Natomiast wypowiedzi dresiarskie typu "ze z g...a bata nie ukreca " posostawię bez komentarza.

Na audiostero jakimś dziwnym sposobem zawarte są same pozytywne wypowiedzi na temat tych monitorów i jest to dla mnie jednoznaczna i czytelna informacja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1
                        Na audiostero jakimś dziwnym sposobem zawarte są same pozytywne wypowiedzi na temat tych monitorów
                        z tego co wiem to zostaly okrzykniete najgorszym zestawem calej wystawy... - to jest dobra opinia?

Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1
                        Jak dla mnie autorytatywną odpowiedzią jest test na HIFI
                        a dla mnie i 90% userow wlasne uszy...!

Skomentuj

Dla mnie jednoznaczną i czytelną informacją nie są czyjeś opinie, tylko odsluchy.
                          Wysokotonowiec za nisko ucięty i dlatego tak ostro grał - zaprzeczysz żę było ostro ?
                          Basu było dużo, ale przy ścianach :) Gdy usiadło się na krzesłach było już slabo dość, no ale o tym nie ma sensu rozmawiać bo w dużej mierze byl to wpływ odotoczenia.
                          Gdyby podział nie był na tych 2k , co dla mnie jest bzdurą to miałoby to szanse zagrać naprawdę ciekawie, a póki co tonsil siesta miażdży stxy...

Skomentuj

z opisu brzmienia przez takera postawilbym na to ze graly w przeciw fazie te kolumny. nie bylem tam, nie wiem jaka tam akustyka pomieszczenia była, ale żeby to była aż taka żenada to mi się wierzyć nie chce. Marian rozwiń prosze dokładnie ten temat dotyczący zwrotki i zdjecia bo w sumie jestem ciekaw o co ci chodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              a póki co tonsil siesta miażdży stxy...
                              Tak cena jak i jakoscia zapewne bo z tego co pamietam to nextony graly dosc roznie zaleznie jaki wzmak i muzyka (jezeli cos pomylilem to przepraszam)
                              Majac te 2 mozliwosci to stxow bym kijem z odleglosci 1 m nie dotknal :grin:
                              Ludzie tonsil to tonsil a stx to stx, ale zem ot zrobil sory :???:
                              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Kudłaty, zerkinij na fotke: http://img112.imageshack....dsc01435yh3.jpg najgorsze z mozliwych rozmieszczenie cewek wzgledem siebie... naprawde to ma spory wplyw!!

Skomentuj

GDWK 8-12/120 EX 8 Ω na wysoki , a teraz coś jeszcze na niski , dobrze by było na żółtej membranie, bo jako główne mam Wharfedale 8.4 wiec... By myślałem jeszcze nad konstrukcją ze wysoki w łezce na kolumnie a cała obudowa dla niskiego... Ale co ja w te łezkę wsadzę jakiś 4 ohm samochodowy gwizdek ? Chyba ze fajniejsza koncepcja a mianowicie , Kolumna główna o wymiarach pod głośnik 200mm , czyli np. 250mm(szer.) , 350mm(wys.), 300mm(gł.) i do tego łezka pod jakiś wysoki o średnicy do 7 cm średnicy ??? Co wy na to ? Łezki takie długie ładne na tokarce wyrobić ... Mogło by byś ciekawie... Tylko jakie głośnik pod to ?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                    najgorsze z mozliwych rozmieszczenie cewek wzgledem siebie...
                                    nie. to jest najgorsze :oops:

wtedy nie wiedzialem jak to sie robi...

Zamieszczone przez DaVid
                                    Ale co ja w te łezkę wsadzę jakiś 4 ohm samochodowy gwizdek ?
                                    http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/D2904-6000-01.html
                                    http://www.akustyk.com.pl/peerless/NDT-53.html
                                    tego peerlessa mialem i jest calkiem przyjemny. nie idealnie czysty ale ogolnie niema sie czego czepiac :wink:

Skomentuj

to tak
                                      Fragment opisu o M-100 NEXTON

Dało to niesamowicie czysty, świetnie zbalansowany dźwięk, w którym jest piękna, detaliczna, znakomicie rozdzielcza góra oraz całkiem niski (jak na te rozmiary paczki), mięsisty bas. Co do góry, to jest ona nieco lepsza niż w przecież bardzo dobrych pod tym kątem Bowersach, lepsza niż w Celestionach i bije na głowę górę w testowanych niegdyś Usherach S-520 (o słabości tego zakresu w Usherach już wówczas zresztą pisaliśmy, jednak wtedy nie było na tym poziomie kolumn, które by tak wyraźnie od nich odstawały). Co więcej – Siesty, znakomite, uniwersalne itp., mają kopułkę o kilka klas gorszą od tej w Nextonach
                                      różnice wynikają pewnie z tego że nie zastosowali dobrych wtyczek sieciowych , albo dobrego docisku do cd:
                                      http://www.highfidelity.pl/artykuly/0711/kts.html

Skomentuj

takero, hehe mam pomysl na trzepanie niezlej kasy - HI-ENDowy agregat pradotworczy :lol:
                                        sprzedaz taki "audiofilowi" i wtedy nikt mu nie zazuci ze pobiera "niedoskonaly" prad z elektrowni :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X