Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt 22m2 by 44kw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt 22m2 by 44kw

Witam.

Oj jakiegoś czasu planuje wykonanie dobrej klasy głośników. Myślałem nad kopiami Nextonów M100 jednak myślę że są za małe do mojego pokoju... 22m2 i w 1/4 pokoju skos poddasza.

Myślałem także aby dać głośniki z Nextonów i dołożyć do kolumienek trzeci głośnik - niskotonowy.

Prosiłbym was na początek o pomoc w doborze przetworników. Wyliczyć sobie wsio bez problemu wyliczę (oczywiście przedstawię Wam moje rozważania i obliczenia poddamy ewentualnym korektom).

Słucham wszystkiego co mi wpadnie do ucha. Poczynając od instrumentala (np. Gary Jules - Mad World) a kończąc na metalu - Korn, Serj Tankian (wokalista SOAD - polecam jego singiel Elect the deatch) jak i sam SOAD itd. Poza tym bardzo lubię muzykę Katie Melua itp. Nie słucham typowej klasyki.

Co do tonów. Jak większość z nas dążę do neutralnego brzmienia - lecz podkreślam że stawiam dużą uwagę na bas - jakość, szybkość, soczystość - co nie oznacza że ma mi zagłuszać całą scenę.

Ostatnia rzecz. Cena. No kurcze.. W gotowych kolumienkach chciałem się zmieścić w 1500zł komplet (2szt). No ale proponujcie może warto dopłacić a może nie będę musiał tak finansować.

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi,
    Kuba

Proponowałbym jakąś 18 + dobrą kopułke,
    może usher jakiś + xt25/dx25 ?

Skomentuj

Hmm. Jakoś nigdy nie przemawiały do mnie konstrukcje tego typu. Średnica nie kłóci się z basem?

PS: też pochodzę z wołomina

EDIT: No to może taki USHER i do tego może tania ale dobra kopułka STXa z Nextona Jak Wam wygląda takie połączenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez 44kw
        Hmm. Jakoś nigdy nie przemawiały do mnie konstrukcje tego typu. Średnica nie kłóci się z basem?
        absolutnie NIE
        Zamieszczone przez 44kw
        No to może taki USHER i do tego może tania ale dobra kopułka STXa z Nextona Jak Wam wygląda takie połączenie?
        usherek tak. bardzo chwalony. jednak wolalbym dolozyc te 100zl i kupic vife XT25. ten STX niby dobry ale jednak nie popisal sie na AS2007

Skomentuj

Zamieszczone przez 44kw
          EDIT: No to może taki USHER i do tego może tania ale dobra kopułka STXa z Nextona Jak Wam wygląda takie połączenie?
          weź dołóż ta parę dyszek na vife, ew ushera - wtedy miałbyś zwrotę zaprojektowaną do np takiego zestawu:
          http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt
          STX AX nie jest zły, ale napewno nie nadaje się do niskiego podziału jaki to wlaśnie zastosowano w nextonach z AS - był w okolicy 2k :)

[ Dodano: 2007-12-04, 13:36 ]
          PS: też pochodzę z wołomina
          a wołomin takie male miasto :P :)

Skomentuj

Acha. A Vifa XT19? W necie można wyczytać że jest lepszy od XT25.
            pomiary pokazują , iż ma on lepsze parametry jeśli chodzi o zniekształcenia nieliniowe , niż jego większy brat ,a i wykres SPL dobitnie świadczy , iż ma dużo lepsze charakterystyki kierunkowe.
            Cytat z Forum Audiostereo.pl

Bez zastanowienia kupiłbym Ushery jak w podanym zestawie ale to nie cena dla mnie. Za komplet kopułek najchętniej dam max 250-300zł.

Skomentuj

Tu masz bardziej budżetową wersje tego zestawu na usher'ach:

http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                Tu masz bardziej budżetową wersje tego zestawu na usher'ach:

http://www.akkus.com.pl/i...=&lang=pl&dh=dt
                fajnie. wlasnie sie zastanawialem kiedy powstanie cos na tym tanszym niskotonowcu...

wie ktos cos o tej kopolce??

[ Dodano: 2007-12-05, 17:11 ]
                uwielbiam ten cennik akkusa...

zwrotnica prawdopodobnie bedzie wygladala jakos tak.

tylko niewiem z ktorej strony jest rezystor w torze wysokotonowym...

Skomentuj

Witam

Przetworniki już dobrałem lecz mam problem... wybrałem zestaw Akkus'a V2.1 (będę kupować oddzielnie aby troszkę zaoszczędzić) i co sie okazało chłopcy zrobili remanent i nie ma na stronie podanych już części do zwrotnic a co za tym idzie projektu zwroty... Napisałem z pytaniem o udostępnienie spisu części lecz odmówiono mi ze względu na zmianę zasad sprzedaży kompletów - jedynie całość bez możliwości zmiany elementów... Więc kieruje do Was pytanie. Czy zna ktoś spis elementów i projekt zwrotu w zestawie Akkus V 2.1? Będę niezmiernie wdzięczny.

Projekcik rozpoczynam (oby) w marcu bądź kwietniu - jak narazie zbieram zasoby i fundusze :)

Pozdrawiam,
                  Kuba

Skomentuj

ja mam tylko to

zapytaj przemo-lukasa on to chyba tez kupil

Skomentuj

Witam Panów.

Z racji kłopotów finansowych będę musiał zainwestować w coś ciut mniej kłopotliwego (znalezienie projektu zwroty kupowanie części do niej w wielu sklepach) i postanowiłem wybrać zestaw z Akustyka taki sam jak nasz kolega z forum - HX18. Brałem pod uwagę również zestaw XT1 lecz myślę że nie dał by mi tyle basu ile wymagam :).

Zestaw HX 18 jest dość tani (1080zł za przetworniki, komplet części do zwrotnic oraz projekt) i powinien starczyć w pokoju 22m2.

Mam parę pytań.

Jakich dobrych jakościowo terminali użyć (bi-wiring) ? i czy w ogóle jest sens robić bi-wiring

Jakie kable głośnikowe polecacie?

Czy warto zainwestować w cynę lutowniczą WBT?

W jakim solidnym i normalnym cenowo sklepie internetowym najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne rzeczy do wykończenia zestawu?

I prośba do MODERATORów. Mogli byście zmienić temat "Projekt 22m2 by 44kw". Mógłbym wtedy spokojnie sobie o wszystko w jednym temacie pytać :) Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
                      Kuba

Skomentuj

www.polink.com.pl

maja fajne solidne terminale, dobre stosunkowo tanie przewody i wszystko co niezbedne do kolumny poza obudowa

nie uzywam bi-wiringu ani bi-ampingu ale taki terminam ma swoje zalety - zawsze moge odlaczyc ktoras sekcje i sprawdzic na ktorym glosniku sa zaklucenia...

Skomentuj

Rzeczywiście sklep ładnie zaopatrzony. Ciekawie wyglądają widełki z miedzi złoconej lecz cenowo stoją jak u jubilera. Nie wiesz może czy sprzedają przewody dla zwykłych śmiertelników? Tzn napisane jest że sprzedają całymi szpulami 100-300m. Trochę to niepokoi :). A przewodziki ciekawe. Szczególnie seria Jantzen Solid Core Full Range. 2x0,5mm2 do wysokotonowych i 2x1mm2 do nisko-średnio tonowych. Ale czy nie za cienkie?

Skomentuj

44kw a nie lepiej kupić w sklepie elektronicznym jakiś kabelek OFC 2x2,5 mm2? Ja ostatnio płaciłem 3pln za metr, także nie tak dużo. Jak podałeś: 2x0,5 na wysokie a szczególnie 2x1,0 na niskośrednie to chyba ciut mało.

Skomentuj

Zamieszczone przez caMaro
                              a nie lepiej kupić w sklepie elektronicznym jakiś kabelek OFC 2x2,5 mm2?
                              jak kupisz w pierwszym lepszym sklepie to gwarantuje ze niebedzie to nawet OFC lecz pewnie miedziowane aluminium...

w polinku smialo sprzedaja kable na metry. ja kupowalem po pare metrow najtanszych 1,5 i 2,5mm. ceny sa wyzsze niz w "sklepie" ale jak tylko dostaniesz ten kabel w swoje rece zrozumiesz dlaczego - poprostu polecam

wideli sa drogie bo sa naprawde pozlacane lub importowane...

na wysokotonowke bym dal lepszy kabel ale na mid-woofera daj spokojnie zwykle 1,5-2,5mm

jezeli masz jakies pytania to smialo pisz maila do nich - super obsluga

Skomentuj

No w sumie. Na wysokotonowca z 2x1mm2 a na nisko średnio 2x1,5mm2. Obok mnie jest centrum STXa i Nextona zarazem (znam córkę szefa ) to skoczę do nich i zapytam czy mają mniejsze rozmiary (dla wysokotonowego) bo na stronie widać jedynie 1,5mm2 oraz 2,5mm2. Ewentualnie zapytam o wyższą klasę kabli używanych właśnie przez Nextona.

Pytanie kolejne :) Chciałbym zrobić kable kolumna - wzmacniacz z wtykami bananowymi. Długość kabli 2x 2metry. Jakich kabli użyć, co z nimi zrobić, jak wykonać aby dobrze grało, jakich innych części użyć? Nie mówię tu o kablach hi-end tylko dobrych DIY bananowcach za przystępną cenę. Zapewne nie jeden z Was robił własne kable. Także czekam na Wasze wypowiedzi :)

EDIT: Pawle dopiero przeczytałem Twojego posta :) Skoro mówisz i polecasz - niech tak będzie :)

Więc na midi będzie OFC 1,5mm2 a na wysokotonowca będzie ten 1mm2 Jantzen Solid Core Full Range.

Skomentuj

Zamieszczone przez 44kw
                                  Ewentualnie zapytam o wyższą klasę kabli używanych właśnie przez Nextona.
                                  zebys przypadkiem sie nie przewrocil jak ci cene podadza...

Skomentuj

Wiem czego sie spodziewać ale już od tego pomysłu odszedłem :) A właśnie te Supry w Nextonach dla niskośrednio mają przekrój 2x 4mm2 a dla wysokotonowego 2x1,6mm2. Grube nie?

Skomentuj

one chyba sa tak dla szpanu zrobione

ja u siebie dalem 1,5 i 2,5mm poniewaz innych tanich wtedy niemieli w polinku. kupilem najtansze i jestem bardzo zadowolony wiec z drozszymi byloby jeszcze lepiej...

Skomentuj

Posiedziałem trochę i zakończyłem projekt obudowy. Wersja V1.0. Teraz czas szukać uchybień, wnieść poprawki i można powoli budować :). Załączam 2 rysunki (nie potrafię posługiwać się graficznymi programami itp.).

Na jednym widać szkielet wnętrza. Będzie to szkielet wykonany z 5 elementów.
                                        Główny i największy element - rusztowanie. Będzie usadzone równolegle do bocznych ścian kolumny. Wyraźnie widać wycięcie aby układ magnetyczny głośnika miał dużo miejsca.
                                        Do rusztowania zostaną przytwierdzone 4 kolejne płyty ułożone poziomo. Wycięcia narysowałem tylko na jednej z lenistwa.

W ten sposób powstanie rama sklepiająca całą komorę midi-woofera. Na górze, na dole i po 4 stronach świata. Na rysunku nie widać (to tylko przykład formy ramy) wszystkich wycięć - jedynie przykładowe. Każda dziura powstała w wyniku tworzenia ramy zostanie ręcznie wyszlifowana i zaokrąglona. No i finito. Jeszcze myślę nad następnym poprzecznym wzmocnieniem w górnej partii ramy. Nieduże w formie walca przebiegające z jednej ściany poprzez ramę do drugiej ściany. Cała rama zostanie wykonana z płyty MDF o grubości 15mm.

Na rysunku drugim widnieje prowizoryczny plan kolumny w skali 1:5 (przynajmniej u mnie ) więc widać realne proporcje. Nie jest to ani poprawnie ani ładnie zrobione ale ja sie łapie. Wymiary mam w głowie. Wszystkie ściany (prócz frontów i ramy) zostaną wykonane z 25-milimetrowego MDFu zaś front z 30-milimetrowego MDFu. Co ważne. Obszar zacieniowany to właśnie główny słup ramy. A gruba linia pokazuje komorę midi-woofera i tym samym położenie ramy ów komory :)
                                        Poniżej komory HDSa jest komora dla zwrotnicy a z kolei poniżej komory zwrotnicy jest komora na dociążenie - piach albo jakiś żwir - o pojemności 4,3 litra. Oczywiście dno będzie solidnie na kołeczkach przymocowane do wszystkich 4 ścian.
                                        Wymiary zewnętrzne obudowy: w = 95cm, sz = 22,5cm, gł = 30cm.

Teraz sprawa pojemności. Cała komora HDSa ma pojemność 21,43 litra a objętość gotowej ramy wyniesie około 1,5litra więc dla cudeńka zostaje koło 20 literków do dyspozycji :) Do tego tunel BR o średnicy 5,5cm i długości 14cm i gitara gra.

Czekam na wasze opinie i sugestie. Jeśli coś nie jest jasne walcie śmiało.

Uff idę spać

Pozdrawiam,
                                        Kuba

PS: szkoda że tylko do 55kb.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X