Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw STX 22/120/8 + tonsil gdm 10/80/2 + stx gdwk 10/200/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw STX 22/120/8 + tonsil gdm 10/80/2 + stx gdwk 10/200/8

Witam wszystkich,
    Przybieram sie do składania zestawu niskobudzetowego.
    Chcialbym zrobic kolumny trojdrozne (wiem ze trudno, ale..).
    Zdecydowalem sie na stx 22/120/8
    plus sredni tonsila gdm 10/80/2 i wysoki stx gdwk 10/200/8
    Do tego zwrotke JANBO J-3B-8.
    Zwrotke i średniotonowy już mam - więc chce dołożyć niski i wysoki. :idea:
    Pokój 28 m2.
    czy taki zestaw ma sens.
    Prosze o konstruktywne uwagi i pomoc.
    Dzieki
    pozdrawiam, 7masz

skoro ma byc niskobudzetow to niema sensu. szczegolnie ze nawet zwrotnicy do tego niemasz. zrob sobie dbre 2 drogi i ciesz sie...

ile masz na to kasy??

Skomentuj

Kasy - sam nie wiem. Po prostu chcialbym wydac w miare jak najmniej (rodzina i swieta ...).
      Zwrotnice mam - janbo 3drozna - J3B-8.
      Mam tez na stanie sredniotonowy tonsil 10/80/2.(tzn 2 zwrotki i 2 srednie - oczywiscie)
      i teraz chcialbym w miare nisko budzetowo rozbudowac.
      Jak nie wymienione stxy(ale dlaczego nie?) to co?
      Za tonsila - 20/80/2 i 10/80/7 troche mnie nie stać...
      Pozdrawiam
      7masz

Skomentuj

zacznijmy od tego że ta zwrota jest do niczego.
        Sprzedaj te zwroty i jeśli chcesz mieć coś koniecznie 3d z wyokrzystaniem tego średniaka to poszukaj fabrycznych kolumn tonsila z nim, ew jakiegoś projektu na nim.
        Ew jeśli koniecznie się upierasz przy tej zwrotce i 3way kup tonsila 20 60 na dół - 50zł kosztuje nówka z protonsila, a do tego AJ/PJ na góre.

Skomentuj

zwrotnica Janbo do niczego? Hmm - zaznaczam ze audiofilem nie jestem.
          Rozne sa tez opinie - sporo osob budowalo na tej zwrotce i bylo zadowolonych - wiadomo ze lepiej dostosowac samemu - ale ja jestem w tych tematach tak zielony ze na razie zaczynac nie chce tego tematu.
          Zrobie, poczekam, i pewnie za jakis czas zrobie inne, moze te sprzedam, zobacze.
          Jesli chodzi o tonsila 20/60 - hmm - moze i tsk, ale czy da rade?

Jesl ichodzi o wysoki - to juz nie lepiej przy tym stxsie zostac?
          Przypominam, ze to moje pierwsze robione kolumny i chce sie przede wszystkim na nich nauczyc.
          No i na razie audiofilskie sklonnosci co najwyzej - nie wymagania. :razz:
          Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odp
          7masz

Skomentuj

ja bym wolał skopiować to http://audiomania.info/infopage.php?id=10
            masz wszystko podane - zwrota, głośniki, litraże, strojenia...
            Nic tylko korzystać.
            Robiąc to tak jak teraz chcesz po prostu narobisz się na darmo...
            Średniaki masz, 20 80 2 to 100zł szt, wysokotonowce to koszt 25zł /szt.
            Zamawiając razem z protonsila dostaniesz zniżkę małą bo małą ale zawsze i do tego przesyłkę kurierem gratis.
            Więc jakby nie patrzeć wiele dołożyć nie musisz, a różnica we wszystkim będzie po prostu kolosalna.

Skomentuj

7masz, ostatni wpis takero uznal bym za prorokowy.Nie jest on na zasadzie masz i sie...jest podyktowany doświadczeniem,wiedzą.
              Janbo?No w sumie nieźle wykonane,ładne ale ogółnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Tak się głupio składa w tych naszych tematach że zwrote robi sie pod konkret budki,głosniki.I bez systemu pomiarowego nie ma co podchodzić z życzeniem na byle jaki sukces.Kupa wyjdzie.
              Aby uniknąć budowania JIG-ów,kalibracji i innych jazd najzdrowszym rozwiązaniem jest skopiowanie czegoś sprawdzonego.Bez sensu jest błądzić tym bardziej gdy nasza wiedza w temacie jet równa zeru.Bez obrazy ale tak to wygląda w tym temacie.

Skomentuj

no to mnie sprowadziliscie na ziemie
                A co ja z tymi zwrotkami janbo zrobie, egh
                I do tego jak ja zrobie sam zwrotke, mimo ze mam schemat - jak nie wiem co i jak a lutownice kilka razy w zyciu trzymalem :lol:

A wracajac do tych glasnikow stxa (wiem, uparty -ale to kwestia kasy). Kupujac wysokie i niskie z stxa zaoszczedzil bym jakies 150 zeta, mniej wiecej tyle ile bym wydal na czesci do ewentualnej zwrotnicy.
                Na pewno az tak odczuje roznice miedzy tymi tonsilami i stxami - majac na wzgeldzie ze do teraz muzy sluchalem na malo wyszukanym sprzecie...?

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
                  A co ja z tymi zwrotkami janbo zrobie, egh
                  www.allegro.pl :)
                  Zamieszczone przez 7masz
                  A wracajac do tych glasnikow stxa (wiem, uparty -ale to kwestia kasy). Kupujac wysokie i niskie z stxa zaoszczedzil bym jakies 150 zeta, mniej wiecej tyle ile bym wydal na czesci do ewentualnej zwrotnicy.
                  hmm, policzmy:
                  2 x stx 22 120 8 sc + 2 x PJ = 2 x 48 + 2 x 27 + 20 zl wysyłka = 170zł

2 x 20 80 2 + 2 x 10 80 7 + wysyłka = 261.03 zł

więc różnica to 90zl raptem...

Niestety gdy użyjesz tych stxów będziesz potrzebował nowej, zaprojektowanej dokłądnie pod te głośniki zwroty, która wyniesie Cię napewno więcej niż 90zł, trzeba na nią przeznaczyć ze 200zl wraz z wysyłkami głośników bo potrzebne są pomiary których Ty zrobić nie możesz.

Ja bym się nawet nie zastanawiał...

Zamieszczone przez 7masz
                  I do tego jak ja zrobie sam zwrotke, mimo ze mam schemat - jak nie wiem co i jak a lutownice kilka razy w zyciu trzymalem :lol:
                  to akurat najmniejszy problem :)
                  Zwrote możesz nawet u kogoś zamowic i wyjdzie Cię i tak taniej niż Zajaranego :)
                  Zamieszczone przez 7masz
                  Na pewno az tak odczuje roznice miedzy tymi tonsilami i stxami - majac na wzgeldzie ze do teraz muzy sluchalem na malo wyszukanym sprzecie...?
                  Zdecydowanie, bez najmniejszych wątpliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    to akurat najmniejszy problem
                    Zwrote możesz nawet u kogoś zamowic i wyjdzie Cię i tak taniej niż Zajaranego
                    np u mnie. potrzebuje kazdej kasy bo musze szybko zaplacic rachunek za telefon :|

Skomentuj

OK, miłe,
                      A jaki bylby koszt wykonania - tzn całościowy takich zwrotek jak zajaranyyego?
                      Bo jestem zainteresowany.
                      Pozdr
                      7Masz

Skomentuj

Cewka 0.28 mH 0.420 Ohm dr-0.70 4,25
                        Cewka 0.30 mH 0.360 Ohm dr-0.80 5,37
                        Cewka 1.30 mH 1.170 Ohm dr-0.70 9,98
                        Cewka 1.40 mH 0.170 Ohm dr-1.20 15,70
                        400/ 2.20 3,10
                        400/ 10.00 8,76
                        400/ 10.00 8,76
                        Resistor met.Ty-Ohm 5 Watt / 3.30 Ohm 0,51
                        Resistor met.Ty-Ohm 5 Watt / 3.30 Ohm 0,51
                        Resistor met.Ty-Ohm 5 Watt / 10.00 Ohm 0,51
                        Resistor met.Ty-Ohm 5 Watt / 22.00 Ohm 0,51
                        Resistor met.Ty-Ohm 10 Watt / 3.30 Ohm 1,63
                        Resistor met.Ty-Ohm 10 Watt / 3.30 Ohm 1,63
                        Resistor met.Ty-Ohm 10 Watt / 8.20 Ohm 1,63

rozsadne elementy, nie za drogie: 63zl za elementy na jedna zwrotnice + laminat + kable + montaz
                        czyli 2 zmontowane zwrotnice z przesylkami by kosztowaly ok 200zl
                        polecam okablowanie z polinka. niejest najtansze ale bardzo dobrej jakosci

Skomentuj

obie duże cewki dałbym rdzeniowe ,a kondy zwykle MKT na 100v.

Skomentuj

hmm
                            Niestety nie jestem się w stanie pomieścić w tym budzecie z tymi 2 stówami za zwotki.
                            Kupie jak radzicie glosniki tosnila, a zwrotka zostanie janbo - jako ze ja mam za darmo. W styczniu zwroce się pewnie o pomoc - zrobienie zwrotki.
                            Bardzo dziekuje, a kontakt do Pawla S zostawie na pozniej.
                            Dzieki!
                            Pozdrawiam
                            7Masz

Skomentuj

Czaruję...
                            X