Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wytrzymałość mocowa - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytrzymałość mocowa - problem

Witam!
    Zbudowałem subwoofer na głośniku STX GDN-27-150-4-SC. Obudowa Bass Reflex 55L strojona na 26Hz, zasilam go wzmacniaczem Irka o mocy 130W. Przy mocniejszym graniu cewka uderza o nadbiegunnik, więc spojrzałem jeszcze raz do WinIsd i zobaczyłem to:

Otóż przy 40Hz wytrzymałość mocowa spada do 93W !
    Jeśli podniósłbym strojenie załóżmy do 35Hz (wytrzymałość mocowa rośnie do ponad 130W) uzyskuję podbicie +3db przy 50Hz, i nie wiem czy nie będzie za bardzo łupało. Także group delay trochę zwiększył się w porównaniu do poprzednich wartości:

Czy bas nie będzie ciągnął się jak spagetti? Znacie może jakieś sztuczki na podniesienie wytrzymałości? Wygłuszenie lub coś innego?

Za duża buda i za niskie strojenie,
    optymalnie jest 45l @ 35-40hz.
    Ale anwet w takiej budzie ten głośnik może stuknąć cewką o nabiegunnik , szczególnie jeśli wzmak ma taką sobie kontrole - tak jak tda7294.

Skomentuj

Podłączę się do tematu.
      Buduję sobie coś podobnego tylko na SS-ie.
      Pytanie jest typowo praktyczne.
      Czy można dać w tej konstrukcji BR mniejszy niż 10cm? Mie chciałbym żeby mi zaczął gwizdać przez otwór, a jednocześnie WinISD pokazuje mi że rurka powinna mieć 36cm długości. Tyle to będzie miała obudowa w środku. Akurat wyjdzie koło 46litrów.

Skomentuj

Czyżby tranzystory IRFP260 miały podobną kontrolę nad głośnikiem co TDA7294?
        Budę mogę zmniejszyć, nie ma problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dedek77
          Czy można dać w tej konstrukcji BR mniejszy niż 10cm?
          nie.

Zacznijmy od tego że ten głośnik ma xmax równy xdam...
          Zamieszczone przez mskojon
          zasilam go wzmacniaczem Irka o mocy 130W
          na irfp-ach 260 ?

Skomentuj

Tak, na irfp260, zasilane trafem 2x31V 200W. Może masz jakieś wskazówki żeby poprawić trochę wytrzymałość mocową? W sumie dla mnie mogłoby zostać tak jak jest bo umiem obchodzić się ze wzmacniaczem, ale moje rodzeństwo ma słuch jakby im słoń na uszy nadepnął więc nie usłyszą walenia karkasu o nadbiegunnik więc uszkodzenie głośnika mam niemalże gwarantowane.

Btw. u mnie BR ma średnicę 7.5cm i nic mi nie świszcze, powietrze ledwie przepływa przez ten otwór przy ostrym graniu.

Skomentuj

Btw. u mnie BR ma średnicę 7.5cm i nic mi nie świszcze, powietrze ledwie przepływa przez ten otwór przy ostrym graniu.
              przy takim strojeniu nie ma się co dziwić - ciekawe jak bardzo jest efektywne :)
              Jedyna sluszna rada to podwyższenie strojenia, tak o niecałe 10hz + subsonic , który może okazać się bardzo przydatny.

Skomentuj

Od, dzięki za porady.
                Zmniejszę podło jutro o kilka litrów przykręcając w środku kilka wzmocnień. Także BR zostanie skrócony z 30cm do 20cm. A filtru cały czas poszukuję, bo narazie mam potencjometr na wejściu, sygnał biorę z wyjścia subwoofer out w wieży, ale sygnał jest dość wysoko cięty (o ile w ogóle jest). Projektów jest wiele ale nie wiem który wybrać, może mi coś doradzisz?
                I także nie wiem co począć w kwestii wytłumienia, tłumić czy nie? Jeśli tak to w jaki sposób?

Skomentuj

Wrócę jeszcze do Średnicy BR.
                  Budę stroję na 35-38Hz. Czy zmiana 1 BR-a o średnicy o 10cm na dwa BR-y o średnicy 6cm spowoduje jakieś wielkie komplikacje? Moja pierwsza konstrukcja więc jeśli pytania są niemądre bądźcie wyrozumiali, śwęta, te rzeczy :)

Skomentuj

Projektów jest wiele ale nie wiem który wybrać, może mi coś doradzisz?
                    Jest kupa gotowców, carton audio, avt którego nie polecam :) , arton, no i Irek też sprzedaje gotowe przedwzmacniacze do subów.

I także nie wiem co począć w kwestii wytłumienia, tłumić czy nie? Jeśli tak to w jaki sposób?
                    Tutaj jedyną sensowną radą są testy - wkladasz wytłumienie przy głośniku, słuchasz jakiś czas, potem dodajesz/ujmujesz i ew zmieniasz miejsce ułożenia i znów słuchasz i tak do czasu aż uznasz że dana ilość wytłumienia w danych miejscach daje CI to czego szukasz :)
                    Zamieszczone przez dedek77
                    Czy zmiana 1 BR-a o średnicy o 10cm na dwa BR-y o średnicy 6cm spowoduje jakieś wielkie komplikacje?
                    tak, dwa bry 6cm nie mają powierzchni jednego 10cm, pozatym z racji że będą 2 problemy ze świstami się nasilą...

Skomentuj

Ten głośnik już tak ma, mi puka w budzie zamkniętej 36litrów... pod mostkiem 2xTDA7294. Wada konstrukcyjna.

Skomentuj

w closed puka bo br go nie odciąża :P
                        Dużo zależy od wzmaka , mi przy 200w nic nie puka - panel Irka przy 8R.

Skomentuj

Puka bo ma za duże wychyły niż może wytrzymać ze względu na ograniczenie skoku membrany "w dół" - uderza o magnes...

Skomentuj

testowalem kiedys GDN27/300/4 i przy 200W na przesterze tez zaczal pukac cewka o nabiegunnik. Po wlaczeniu limitera mocy nie dochodzilo do tego. Oczywiscie sporo zalezy od obudowy tak samo jak i tego co sluchamy. W kazdym razie to glosnik ktory ma male Xdam no ale przy tych 130W to nie powinno byc az tak zle. Strojenie 26Hz to zdecydowanie za nisko choc wg teorii strojenia jest wszystko w pozadku.
                            Musze kiedys wziasc ten glosnik na pomiary i sprawdzic czy b-r wogule daje o sobie znac.
                            Kiedys kupile go w wersji z membrana poliweglanowa ale nigdy nie pogral bo sie za kazdym razem rozklejal (raz w naprawie).

Skomentuj

Czaruję...
                            X