Powiedzmy że mam dwie obudowy grubość scianek wytłumienie wszsystko takie samo. Jedna jest kwadratowa a druga to rura. czy bedzie jakaś duza róznica dzwieku miedzy tymi obudowami. Chodzi tutaj głównie o subwoofer. Czy jezeli i rurka i kwadrat maja ta samą pojemność w litrach to glosnik bedzie gral tak samo?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy w obudowach chodzi tylko o litry?
Collapse
X
-
jezeli rura niejest strasznie długa (np2 metry) a subwoofer jest stosunkowo nisko odcięty (około 100Hz) to roznicy być nie powinno i z mojego doświadczenia wynika że praktycznie niema, zdecydowanie większy wpływ na dźwięk ma sama sztywność konstrukcji i materiał z którego wykonana jest obudowa.... uraz do tak zwaych"tuby samochodowe" mamy przez to że najczęściej są one źle wykonane (zły materiał źle dobrane do glośnika itp.... )
-
Głośnik niby niewidzi kształtu tylko objętość więc to wszystko jedno.Znaczenie tu napewno ma materiał - jego,grubość,sztywność i właściwości akustyczne.To trzeba było by porównać na takim samym głośniku w tej samej pojemności,ale nieznaczna róźnica może występować bo napewno będzie róźny rezonans tych odudów i róźny rozkład fal stojących.
Skomentuj
-
Czytalem kiedys artykul ze ksztalt rury (jesli glosnik jest zamocowany jakby w denku) troche preferuje lepsze rozprzestrzennianie sie wyzszego basu.Jednak w samochodzie prawie nie slyszy sie roznicy a ksztalty okragle, paraboliczne, sferyczne jesli material jest dobry pozwalaja na uzyskanie wiekszej sztywnosci obudowy.
Skomentuj
-
Wit Wita
Chciałbym zacytowac tutaj pewną publikację dr. Witworda.
Ze względu na walory akustyczne należy obudowy należy unikać kształtów o pełnej symetrii (sześcian , prostopadłościan o podstawie kwadratowej ) Przy rozmieszczaniu otworów do głośników listew, rozpórek itd. należy wprowadzać celowo asymetrię .
Wówczas rezonanse obudowy powstają przy większej liczbie częstotliwości lecz są słabsze ,a o to właśnie chodzi .
Ze względu na szerszy kąt promieniowania częstotliwości średnich i wyższych korzystne są obudowy o wąskiej płycie czołowej . Obudowy realizowane według tej koncepcji mają szerokość niewiele większą od głośnika niskotonowego.
Na tym kończę myślę ,że wnioski każdy wyciągnie sam
Pozdrawiam
WIT
Skomentuj
-
to co napisałeś to oczywiście prawda ale jak budujemy kolumny przy subwooferze niema to raczej znacznia... a o kierunkowości dźwięku to juz zupełnie niema co mówić.... subwoofer właśnie opiera się o zasade że tony niskie są bez kierunkowe pozatym długość fali jest o wiele większa niz obudowy i problem fal stojących i rezonansów mozna pominąc a skupić się na wytrzymałości konstrukcji
Skomentuj
-
No,ale jeżeli ktoś chce zrobić idealny sobwoofer to może się do tego dostosować.
Mam takiego qumpla co zawijał trafo,wzmacniacz rurki BR w worki na śmieci i wrzucał do wiadra z wodą.Pod wiadrem była miska i tą wodę co sie wylała przelewał do miarki i sprawdzał objętość :-) w sumie gość zaczynał od 888,ale jak sobie kupił jakąś beyme to chciał żeby wszystko było na igłe.
Grało mu to dobrze - więc może coś w tym jest,jak sie włoży w to troche uczucia
Skomentuj
Skomentuj