Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do Wzmacniacza Azur 540A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do Wzmacniacza Azur 540A

Witam

mam wzmacniacz azur 540 i teraz chciałbym zrobić sobie do niego kolumny, to co prawda będzie moja druga konstrukcja, ale problem z wyborem głośników, zwrotnicy pozostaje...

i właśnie zastanawiałem się nad oparciem konstrukcji o trojdrożną zwrotnicę Janbo A3 (tworzenia zwrotnicy samodzielnie chciałbym uniknąć, po przeczytaniu kilku tematów o tym traktujących doszedłem do wniosku, że nie wiem nic o procesie produkcyjnym tych elementów;p)
    wiadomo, wszystko dla ludzi, i właśnie, jeśli ta zwrotnica (J- A3) to głupi pomysł to się nad zwrotnicami przysiądzie, nie sądzę żeby to był problem nie do przejścia...
    tylko do tego potrzebuję opinii kogoś wtajemniczonego;p

i do niej:
    wysokotonowy GDWK 10/80/7 EX - 8 Ohm
    średniotonowy ARP-150-00/8Ohm
    niskotonowy GDN 25/80/1 - 8 Ohm

to w całości to ma być sprzęt grający na powierzchni 32m^2, i praktycznie każda muzykę...przez instrumentalna, klasyczna, rock, gothic a i czasem jakiś bas by się przydał...

jak na razie tak to wygląda, chciałbym się wyrobić w 1500zł
    głośniki należą raczej do tanich, i w sumie pewnie trzeba je wymienić, chociaż cd ARP to mam już takie i jestem z nich zadowolony... i właśnie moja prośba dotyczy modyfikacji tego pomysłu, np wymiany głośników, czy opinia o zwrotnicy, co by można było zrobić, żeby efekt końcowy był bliższy zamierzonemu...:)

1500zł?
    Zbuduj klony Ostinato 2000 - zagrają dwieście razy lepiej niż to co poroponujesz powyżej. A jak chcesz czasem basem mruknąć to zacznij od obudowy 25 litrów - a w środku sobie zrób przegrodę demontowalną ograniczającą pojemność do powiedzmy 15 litrów.
    Są dwie szkoły brzmienia M18WH - nie wiadomo której będziesz zwolennikiem :)
    W Polinku kupisz cewki powietrzne, rezystory metalizowane i Jantzeny. Projrekt obudowy i zwrotnicy jest tu:
    http://www.itdeamon.ovh.org/kolumny/ostinato.pdf
    A jak Ci zostanie pieniedzy to możesz się szarpnąć na Millsy i Mundorfy :)

Powyższe klony wykonałem w obudowach monitorowych i grają pieknie. A w podłogówkach zagrają jeszcze ładniej :)

Skomentuj

Przyznam, że znalazłem już te kolumny co proponujesz:
      http://www.kolumny.prv.pl/ostinato2000.php

są nawet dobrze opisane...link sobie do zakładek dodałem tak na wszelki wypadek;p
      ale problem polega na tym, że jakoś nie mam przekonania do dwudrożnego sprzętu...jakieś takie skrzywienie, może dlatego, że nie miałem okazji słuchać niczego ciekawego w tym systemie...

zgodzę się natomiast, że to co zaproponowałem jest niskiej klasy;p ale to wynika z tego, że do tej pory oscylowałem koło takiego pułapu jakości - zrobiony wzmacniacz, kolumny itp...a jak pojawił się azur w domu to to nagle potrzeba czegoś o porównywalnej jakości stała się paląca...

ale głośniczek Vifa M18WH-08-08 zaczyna mi się podobać...

Skomentuj

Wogóle można jeszcze kupić D27 ?
        Swoją drogą wybór głośników zależy od Twoich gustów brzmieniowych - D27 jest bardzo delikatna, nie natarczywa, do tego stopnia że powiedziałbym nudna :)
        DX jest nieco ostrzejszy, ale i bardziej detaliczny -zdecydowanie, oraz po prostu gra szerzej, ew zostaje też xt25 który będąc delikatnym jest detaliczny.
        Co do vifki - imho sporą konukrencją dla niej jest:
        http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt
        i nie wiem czy nie jest lepszy, ma 1.5' cewke jak vifa w serii W0, gra dołem, a i średnice ma nienajgorszą no i wygląda prawie jak SS
        Można też pomyśleć nad:
        http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html
        albo nawet nad http://www.akustyk.com.pl/projekty/HN2.html

Skomentuj

Można trafić w Akkusie tą D27. Przynajmniej mają w ofercie. No i można zastosować PLkę...
          Ogólnie O2k gra bardzo ładnie. I trzy drogi to przerost formy nad treścią - dobre 2 drogi na dopracowanych elementach w porządnej obudowie zagrają pięknie.

Skomentuj

Dla mnie 3 way to najlepsza z możliwych konstrukcji :)
            Nie ma kompromisów którymi obarczona jest 2way, no ale to nie temat o tym :)

Skomentuj

takero ja mam pytanie czy w ogóle można za 1,5 tyś zrobić przyzwoite kolumny trójdrożne, no i pytanie związane czysto z tym http://www.akustyk.com.pl/projekty/HN2.html
              bo to jest system 2.5 więc po co robić coś takiego skoro i tak trzeba dać 3 głośniki, dlaczego nie lepiej dać zwykły niskotonowy tylko kombinuje się z dwoma nisko-średniotonowymi, o ile one mają przesunięte częstotliwości względem siebie to jeszcze powiedzmy, że mogę zrozumieć ale jeśli działają na tych samych no to nie widzę sensu;p
              cd wysokich tonów to zdecydowanie wolę xt25 oczywiście opierając się na Twoim opisie

Skomentuj

eroico, poczytaj o co chodzi w 2,5droznych zestawach, jest to jakis tam kompromis. ja osobiscie tez nie za bardzo jestem do tego rozwiazania przekonany, chociaz jak zrobi sie to z glowa gra naprawde dobrze... ale 3way na podobnej klasy glosnikach bedzie zdecydowanie lepsze. napewno pod wzglebem zejscia i korzystnych podzialow - co odbija sie na jakosci np srednich tonow. za 1500 mozna - napewno bez rezwlacji ale naprawde mozna. z tym ze trzeba miec pojecie o projektowaniu zwrot - albo wykorzystac jakiegos gotowca. jesli masz 1500 - to pewnie moglbys wyskorbac jeszcez troche bo tu kazda zlotowka moze zmieniac diametralnie koncepcje i klase sprzetu.
                NAJWAZNIEJSZE jednak jest przeznaczenie kolumn - bo moze wystarczy Ci dobre 2way (gdzie za 1500 mozna juz wybierac)

Skomentuj

takero ja mam pytanie czy w ogóle można za 1,5 tyś zrobić przyzwoite kolumny trójdrożne
                  jasne :)
                  Zamieszczone przez eroico
                  bo to jest system 2.5 więc po co robić coś takiego skoro i tak trzeba dać 3 głośniki, dlaczego nie lepiej dać zwykły niskotonowy tylko kombinuje się z dwoma nisko-średniotonowymi, o ile one mają przesunięte częstotliwości względem siebie to jeszcze powiedzmy, że mogę zrozumieć ale jeśli działają na tych samych no to nie widzę sensu;p
                  cd wysokich tonów to zdecydowanie wolę xt25 oczywiście opierając się na Twoim opisie
                  faktem jest to że jak już 3 głośniki kupować to lepiej w 3 way zainwestować - zamiast jednego niskośrednio kupujesz większego niskotonowca który z niskimi tonami poradzi sobie lepiej , a zamiast drugiego kupujesz średniaka - zysk analogiczny jak wyżej.
                  Zwrota nieco droższa ,choć nie drastycznie, ale generalnie imho się opłaca.

Skomentuj

gorącopolecam ten projekt:
                    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html
                    Warto "kopsnąć trochę z sakwy"
                    Mam te głośniki, ale na nieco zmienionej zwrocie. Napędzam je azurkiem 640v2 lub amplifonem wl25 (lamki zmienione na EL34 elektro harmonixa). Jak dla mnie to rewelacja.
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9514
                    http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...6d7f66f553b3b5
                    http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...192a280e3e8881
                    :wink:

Skomentuj

to, że skończy sie na czymś w rodzaju:
                      to ja wiem;p i że w gruncie rzeczy będzie to wystarczające, zaczynam być świadom;p

i w tym miejscu gratulacje dla przemo-lukas'a świetnych kolumn rzecz jasna, chociaż zwrotnice w równym stopniu przykuwają uwagę:);p

jednak wciąż chodzi mi po głowie coś bardziej tradycyjnego:
                      http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX3.html
                      tyle, że o ile moje poprzednie pytanie dotyczyło głośników w systemie 2,5 (co z reszta jak się okazało na akustyku wytłumaczyli;p)
                      to teraz w tym projekcie chciałbym wprowadzić modyfikacje, tzn zastąpić dwa głośniki Peerless HDS180 Exclusive jednym Peerless HDS-205 Exclusive, po pierwsze na minimalizacji obudowy mi nie zależy, a po drugie około 400zł oszczędności;p

Skomentuj

to teraz w tym projekcie chciałbym wprowadzić modyfikacje, tzn zastąpić dwa głośniki Peerless HDS180 Exclusive jednym Peerless HDS-205 Exclusive
                        (co z reszta jak się okazało na akustyku wytłumaczyli;p)
                        no to teraz napisz do nich i zapytaj dlaczego oni tak nie zrobili...

Skomentuj

to, że skończy sie na czymś w rodzaju:
                          to ja wiem;p i że w gruncie rzeczy będzie to wystarczające, zaczynam być świadom;p

i w tym miejscu gratulacje dla przemo-lukas'a świetnych kolumn rzecz jasna, chociaż zwrotnice w równym stopniu przykuwają uwagę:);p

jednak wciąż chodzi mi po głowie coś bardziej tradycyjnego:
                          http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX3.html
                          tyle, że o ile moje poprzednie pytanie dotyczyło głośników w systemie 2,5 (co z reszta jak się okazało na akustyku wytłumaczyli;p)
                          to teraz w tym projekcie chciałbym wprowadzić modyfikacje, tzn zastąpić dwa głośniki Peerless HDS180 Exclusive jednym Peerless HDS-205 Exclusive, po pierwsze na minimalizacji obudowy mi nie zależy, a po drugie około 400zł oszczędności;p
                          Ochłoń i zrób klony Ostinato 2000 na Mundorfach i Millsach.
                          2 drogi w zupełności wystarczą.
                          Muzyka urzeka.
                          Naprawdę.
                          Obudowa 20-25 litrów (z preferowanym górnym zakresem pojemności), wąska na 20 cm i zagra ślicznie. B-R 33-36Hz. Maty bitumiczne, wzmocnienia poprzeczne, odrobina gabki...
                          Wiem bo słucham

Skomentuj

Przemek, powoli zaczynasz mnie irytowac, to ze masz osatino nie znaczy ze musisz to w kolko powtarzac i naklaniac innych - pomimo ze tego nawet nie chca...
                            ... ja rozumiem zeby to bylo cos rewelacyjnego - niestety nie jest!
                            Bosh

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
                              na Mundorfach i Millsach.
                              no bez przesady...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                Przemek, powoli zaczynasz mnie irytowac, to ze masz osatino nie znaczy ze musisz to w kolko powtarzac i naklaniac innych - pomimo ze tego nawet nie chca...
                                ... ja rozumiem zeby to bylo cos rewelacyjnego - niestety nie jest!
                                Bosh
                                Podpowiadam rozwiązanie. O Ostinato napisałem 2 razy. Więc jak w kółko? To wszystko. Po to jest forum. A osobiste wycieczki z irytowaniem sobie daruj. Co o mnie sądzisz zachowaj dla siebie. Funkcja modera uciska w głowę?

Skomentuj

Dobra Panowie - koniec tego bo zaczyna się robić nieprzyjemnie , a nie o to przecież tu chodzi :)
                                  Tego typu dyskusje proponuje jeśli w ogóle kontynuować to tylko na PW.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                    Dobra Panowie - koniec tego bo zaczyna się robić nieprzyjemnie , a nie o to przecież tu chodzi :)
                                    Tego typu dyskusje proponuje jeśli w ogóle kontynuować to tylko na PW.
                                    Otóż to.
                                    Przepraszam.

...ale gdybyśmy chcieli robić Ostinato, to proponuję rozwiązanie takie że..... :mrgreen:

ale żeby nie było że robię wiochę, można też zastanowić sie nad tym projektem:
                                    http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt
                                    Dwie drogi, ciekawe głośniki, projekt zwrotnicy od Pana Albeckiego będzie przy zakupie.
                                    Cena o 60 złotych przekracza budżet - ale pewnie by się utargowało.

Skomentuj

Przemek masz rację, trzeba ochłonąć;p i zacząć poważnie do tej sprawy podchodzić, także daję sobie spokój z 3 way...

teraz pytanie związane z kondensatorami....
                                      jantzeny są mi znane, ale jak się okazało Mundorfy, o których było tutaj wspomniane, są znacznie droższe, czy różnica pomiędzy nimi jest na tyle znaczna, że warto zainwestować w te drugie?

czy ktoś miał coś wspólnego z akustykiem tzn jeśli chodzi o zakupy,bo głośniki są u nich droższe niż w innych sklepach, ale nie wiem czy, można sobie zamówić samą zwrotnicę, czy jak projekt to cały? i czy w takim projekcie są już plany budowy skrzyni? bo to mogłoby bardzo ułatwić konstrukcje;p
                                      tak wiem tego wszystkiego można sie od nich samych dowiedzieć;p więc do nich podobne pytanie skierowałem, ale opinia klientów- bezcenna;p

Skomentuj

jantzeny są mi znane, ale jak się okazało Mundorfy, o których było tutaj wspomniane, są znacznie droższe, czy różnica pomiędzy nimi jest na tyle znaczna, że warto zainwestować w te drugie?
                                        nawet nie uslyszysz roznicy ;]
                                        czy ktoś miał coś wspólnego z akustykiem tzn jeśli chodzi o zakupy,bo głośniki są u nich droższe niż w innych sklepach
                                        tak. a gdzie sa tansze??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X