Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do Wzmacniacza Azur 540A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ano tutaj...
    http://www.loudspeakershop.eu/peerle...ac84b6fe1aaf3d
    z tym, że największa róznica i praktycznie niemająca już znaczenia dotyczyła głośnika HDS-205 EXC (P830884), bo reszta to około 10 zł :sad:

a jak to wygląda z tymi projektami? :mrgreen:

Skomentuj

eroico, to jest akkus :P

Skomentuj

hehehehe.....to nieco zmienia postać rzeczy :razz: ale przynajmniej wszystko jasne :mrgreen:

no prawie bo jeszcze nie wiem co z tymi projektami;p

Skomentuj

jak nie kupisz w akkusie to nie dadzą zwroty - trzeba będzie płacić , a jeśli nawet kupisz w akkusie to to jeśli nie nabędziesz u nich wszystkich elementów do zwrot też mogą nie dać schematu.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            jak nie kupisz w akkusie to nie dadzą zwroty - trzeba będzie płacić , a jeśli nawet kupisz w akkusie to to jeśli nie nabędziesz u nich wszystkich elementów do zwrot też mogą nie dać schematu.
            Brałem głośniki i część elementów do zwrotki - schemat dostałem. Myślę że można się zawsze spróbować dogadać. Podejrzewam że przy zakupie głośników za strzelam: 1000 złotych schemat będzie

[ Dodano: 2007-12-13, 15:40 ]
            Zamieszczone przez eroico
            Przemek masz rację, trzeba ochłonąć;p i zacząć poważnie do tej sprawy podchodzić, także daję sobie spokój z 3 way...

teraz pytanie związane z kondensatorami....
            jantzeny są mi znane, ale jak się okazało Mundorfy, o których było tutaj wspomniane, są znacznie droższe, czy różnica pomiędzy nimi jest na tyle znaczna, że warto zainwestować w te drugie?

czy ktoś miał coś wspólnego z akustykiem tzn jeśli chodzi o zakupy,bo głośniki są u nich droższe niż w innych sklepach, ale nie wiem czy, można sobie zamówić samą zwrotnicę, czy jak projekt to cały? i czy w takim projekcie są już plany budowy skrzyni? bo to mogłoby bardzo ułatwić konstrukcje;p
            tak wiem tego wszystkiego można sie od nich samych dowiedzieć;p więc do nich podobne pytanie skierowałem, ale opinia klientów- bezcenna;p
            Jantzen 5 złotych Mundorf 25 złotych. Ja słyszę że gra to inaczej, ładniej. Pytanie czy gra to te 5 razy ładniej.
            Czy warto zainwestować? Kwestia posiadania funduszy - a potem można sobie dorabiać ideologię. Na Twoim miejscu brałbym na poczatek Jantzeny albo SCRy. Z czasem pewnie będziesz chciał spróbować innych kondensatorów. Takie samo zdanie mam o rezystorach. Bardziej z ciekawości zamówiłem Millsy niż z konieczności. Jeszcze ich nie mam, więc nie ocenię czy rezystor gra. Ale na pewno opiszę co i jak.
            Co do Akkusa - wzorowo wywiązują się z zamówienia i kontakt mailowy jest doskonały. Zapytaj ich o wszystko - zawsze wyczerpująco odpowiadają. I co najwazniejsze - podchodzą do klienta równie dobrze kiedy wydaje u nich 1000 i 10 złotych. Z doświadczenia wiem że potraktowali mnie równie poważnie kiedy 2 lata temu zamówiłem u nich rurę b-r za 5 złotych i teraz gdy wydałem 800...
            Robię im reklamę za darmo, ale są w porzadku i napisać o tym im się po prostu należy.

Skomentuj

Fakt , nie można się do nich przyczepić :)
              Przemku, zapraszam tu - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10851 :)

Skomentuj

chciałbym wprowadzić modyfikacje, tzn zastąpić dwa głośniki Peerless HDS180 Exclusive jednym Peerless HDS-205 Exclusive, po pierwsze na minimalizacji obudowy mi nie zależy, a po drugie około 400zł oszczędności;p
                205 ma magnesik taki jak jest 5ź" :wink: Sądzę, że dwie 6˝" w niskich rejestrach zagra dużo lepiej. Następne pytanie to po kiego groma dawać mida na średnicę? Tzn. jest uzasadnienie - niskie cięcie dla basowców, ale jeśli ma on podobną średnicę i "dalej" nie "pociągnie" to akurat w tej aplikacji lepszym rozwiązaniem (tańszym zaoszczędzisz 540zl) jest robienie 2.5 drogi. :wink:

Skomentuj

Na dzień dzisiejszy, na 95% mogę powiedzieć, że
                  http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html
                  będzie projektem, którego realizacji się podejmę...z udzielonych mi od akustyka informacji wynika, że po zakupie samych głośników, dostanę schemat zwrotnicy i projekt obudowy...:)
                  więc chyba nie można chcieć niczego więcej;p

Skomentuj

więc chyba nie można chcieć niczego więcej;p
                    mozna, lepszych glosnikow lepszego rozwiazania

Skomentuj

mIKI zapewne masz rację, tylko w przypadku sprzętu audio zawsze będzie można mieć coś lepszego niż się ma;p

po za tym, po pierwsze jeszcze niczego nie kupiłem, po drugie i tak działanie zacznie się najwcześniej po zdanej sesji;p, więc w ogóle mi się nie spieszy, bo jak znam życie to przeciągnie się to na wakacje :cry:, a po trzecie właśnie po to zawracam tutaj niektórym głowę by się czegoś konkretnego dowiedzieć;p

więc bardzo chętnie wysłucham jakiejś innej propozycji;p

Skomentuj

eroico, co racja to racja:) jesli masz zamiar czekac do wakacji tomoze z 1500 budrzet urosnie jeszcze troche?:) tutaj kazda cyfra pozwala na cos nowego.
                        ile mocy ma ten wzmacniacz nie chce mi sie sprawdzac
                        no i cos wiecej o preferencjach.
                        imo nie ma sensu robic 2,5way.
                        lepiej lepsze 2 drogi albo kombinowac z 3.

Skomentuj

Witam wszystkich...

Zacznę może od tego, że kolumny są w końcu gotowe, zdecydowałem się na wykonanie HX2 - i tak jak byłem nieprzekonany do takiego systemu, tak teraz diametralnie zmieniam, a właściwie zmieniłem zdanie:)

nadmienię jednak, że zmianie uległ ich wykonawca - zrobił je mój tata:)
                          koszt całości to 3,5 tyś zł (gdzie głośniki + zwrotnice to 1,8 tyś zł)

efekty oceńcie sami...
                          Załączone pliki

Skomentuj

Jazda z tymi kolumnami do działu "WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne" :razz:

Skomentuj

kozackie!
                              tylko zmien nozki w cokolach bo nie wyglada to dobrze

Skomentuj

Pokaż fotki z budowy, bo naprawdę ciekawa konstrukcja! Kwestia gustu - ja bym tam widział kolce

Skomentuj

OOO ja <szok> wyglądają ekstra

Skomentuj

one ważą po 80kg... kolce musiałyby być podobnej wielkości co te nóżki i tak niezbyt to wyglądało...;]... ale właśnie kwestia gustu

cd budowy to niestety nie mam zbyt wielu zdjęć, byłem w domu jak zaczynał i dopiero teraz jak już kolumny były gotowe, a niestety tata nie ma aparatu i nie miał czym robić zdjęć...

bart210 fakt, niewłaściwe miejsce, ale nie chciałem tworzyć nowego tematu, jak ten taki urwany został...
                                    Załączone pliki

Skomentuj

eroico podaj link do tego Twojego projektu, bo nie moge znalesc. Tez bylem zainteresowany HX2 :)

OK bylem nie zalogowany i nie mialem podgladu na pliki download :)
                                      Musze poczekac az sie sciagna :)

Skomentuj

Gdyby to były jakieś egzotyczne głośniki a nie zestaw który widziałem, że można kupić nie uwierzyłbym, że to DIY :o Pogratuluj tacie :)

Skomentuj

Stwórz nowy temat w dziale konstrukcji i opisz wszystko, pamiętaj o kosztorysie, przynajmniej przybliżonym
                                          Napisz jak to gra, itp

Skomentuj

Czaruję...
                                          X