Zamieszczone przez takero
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Qms głośnika basowego
Collapse
X
-
-
dobra Shiver - nie wpadając w skrajności - szukamy np też 8 calowca na suba lub jako dół do 3way. Podaj mi przykład 8 calowca z fs 80hz ? (prócz szerokopasmowego ARZ)
Załóżmy że znaleźliśmy dwa, jeden ma fs 28, a drugi fs 42 hz - który niżej zagra ?
Możesz jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ?
Oczywiście nie , szczególnie gdy nie znasz reszty parametrów, a o to właśnie tu chodzi...
Skomentuj
-
Parametry T-S sa ze soba powiazane i jesli glosnik ma niskie Fs to ma duza podatnosci zawieszen (jest miekki) a co za tym idzie ma wysoka wartosc Vas. Po wlozeniu do obudowy jego czestotliwosc rezonansowa (Fc) znaczaco wzrosnie. Takie parametry maja scany gzie wszystkie trzymaja sie Fs blisko 20hz ale Vas maja jak glosniki kilka razy wieksze.
Z drugiej strony jak mamy glosnik o wysokim fs zedu 40kilku hz to znaczy ze jest on dosc sztywno zawieszony a wiec ma mala wartosc Vas, po wlozeniu do obudowy rezonans duzo nie wzrosnie. Ciekawe sa glosniki z bardzo ciezkimi membranami bardzo sztywno zawieszonymi gdzie fs jest dosc wysoki ale Vas jest wyjatkowo niski i przy Qts zedu 0,5 glosnik taki bardzo dobrze radzi sobie w obudowie B-R i to wcale nie duzej. Tego typu glosniki w zasadzie same sie filtruja bo powyzej 100 czy kilkuset hz ich charakterystyka opada sama.
Qms to dobroc mechaniczna niektorzy mowia dynamicznosc albo myzykalnosc czym wiecej tym lepiej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekCiekawe sa glosniki z bardzo ciezkimi membranami bardzo sztywno zawieszonymi gdzie fs jest dosc wysoki ale Vas jest wyjatkowo niski i przy Qts zedu 0,5 glosnik taki bardzo dobrze radzi sobie w obudowie B-R i to wcale nie duzej. Tego typu glosniki w zasadzie same sie filtruja bo powyzej 100 czy kilkuset hz ich charakterystyka opada sama.
Skomentuj
-
Panowie rozumiem o co Wam chodzi-logiczne jest że z jednego parametru nie można za wiele powiedzieć, jednak taki Fs co by nie mówić ma spory wpływ na zejście. Mi chodziło właśnie o takie wyjaśnie Qms jakie napisał Irek, krótko i rzeczowo. Mam tylko jeszcze jedno pytanie co dokładnie wpływa na wartość Qms...sztywność zawieszeń??
Skomentuj
-
No cóż tez dochodzę do tego wniosku ze im wiekszy Qms tym lepiej :) Irek miał racje kolejny raz.
Choćby ze wzoru mozna to stwierdzić.
Qts=(Qms*Qes)/(Qms+Qes)
O tyle co Qes jest bardzo ważnym parametrem bo z niego obliczamy EBP = Fs/Qes, tyle Qms też. Wkoncu to od nich zalezy całe Qts. A potem Fs/Qts wyznacza to jak głosnik nadaje się do obudowy tubowej, która ujawni jego słabości. Jeżeli glosnik ma ten parametr wiekszy niż 100 to można z niego coś sensownego wycisnąć w tubie. Oczywiście nie jest to regułą, tak samo jak EBP, ale ja się do tego stosuje. Wiem z doświadczenia.
Od Qmsu zalezy to jak będzie szczegółowo, dynamicznie i czysto. Z tego wynika ze ten glosnik to mulator :mrgreen: ale sprawdzę go i opisze. Myśle aby wcisnąc go w BandPass, ale wtedy jak jest z jego wytrzymałościa?? Slyszałem ze takie obudowy potrzebują mocnych napędów przy głośnikach, a ten ma akurat słaby, cewka 2,5cala, mało mocy, i przeciętny Qes. Co sądzicie??
Skomentuj
-
skoro qms odpowiadałoby za dynamiczność, czystość itd... to reszta parametrów by nie była potrzebna. bo jakich jeszcze cech w dobrych niskotonowcach mozna poszukiwać?? jedynie jak odtwarza te najniższe rejestry... tzw zejscie. E tam takie rozpatrywanie chyba nie ma sensu. Musi być jakaś zależność między wszystkimi parametrami TS
Skomentuj
-
Napisałem ze wyłącznie ten parametr ma wpływ na to jak ten głośnik gra?? nie, chodziło mi do tego ze to on przyczynia się do tegoZamieszczone przez wasik1989jak będzie szczegółowo, dynamicznie i czysto.Zamieszczone przez MormoNbo jakich jeszcze cech w dobrych niskotonowcach mozna poszukiwać??
Zamieszczone przez MormoNMusi być jakaś zależność między wszystkimi parametrami TS
Skomentuj
-
Tak jednak samo rozpatrywanie tego parametru jest bez sensu. A w woli tematu:
Zamieszczone przez wasik1989Myśle aby wcisnąc go w BandPass, ale wtedy jak jest z jego wytrzymałościa?? Slyszałem ze takie obudowy potrzebują mocnych napędów przy głośnikach, a ten ma akurat słaby, cewka 2,5cala, mało mocy, i przeciętny Qes. Co sądzicie??
Skomentuj
-
co ma BP do mocnego napędu ?
Napęd nie ma tu nic do rzeczy , pozatym jeśli BP wymagałaby mocnego napędu to dlaczego closed lub br by nie wymagały ?
A jeśli one też to co z głośnikami ze słąbymi napędami ? :)
Przykłądem niech tu będzie stx 14 który w br nie gra tak samo jak w closed , ale w bp zaczyna się zabawa :)
Napęd ma mniej więcej taki jak ARVka.
Skomentuj
-
Niestety BP to nie taka prosta obudowa - zarówno w projektowaniu jak i dobieraniu głośników.
Zrobiłem już ponad 10 subów w BP (głównie 4 rząd, 6 raczej nie - nie podoba mi się jego charakter brzmienia) i okazuje się że głośniki które w bass box pro czy innym winisd wyglądały prześlicznie po prostu "nie grały", natomiast te niby gorsze okazywały się w praktyce nieraz o niebo lepsze.
Jestem ciekaw Twoich - wasik1989 doświadczeń z BP :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroJestem ciekaw Twoich - wasik1989 doświadczeń z BP :)
Skomentuj
-
Nie, po prostu miałem pare bud - mniej z tym problemu niż z jedną budą i ruchomą deską którą ciągle silikonem musisz uszczelniać.
Dodatkowo ma to taką przewagę że mając parę głośników moge bezpośrednio porównywać 2 suby w innych obudowach z innymi strojeniami co wraz z pomiarami bardzo ułatwia życie.
Skomentuj
Skomentuj