Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z BASS REFLEX !!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z BASS REFLEX !!!

WITAM
    Mam natepujacy problem, a mianowicie nie wiem oco chodzi z tymi BASS REFLEXAMI .Chodzi głownie oto ze winISD podaje mi długość otworu 36 cm a średnice 10 cm , a jesli dam 2 otwory to długość sie zwiększa do 80 cm to znaczy ze mam dac dwa otwory o dlugośći 80 cm ???.
    PROSZE O POMOC !!!!!

Tak, jeśli dasz dwa to kazdy z nich musi być odpowiednio dłuższy niż długość takiego samego tunelu pojedynczego. Stosowanie kliku rur BR przydaje się głównie jeśli nie masz rurki o danej (dużej) średnicy, wtedy możesz zastosować kilka mniejszych.
    Napisz coś wiecej, co budujesz, z jakim głosnikiem etc to może coś konkretniej doradzę.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Długość tunelu b-r jest tym większa im większe jest jego całkowite pole przekroju poprzecznego. Jeśli zatem chcesz zastosować zamiast jednego 10cm tunelu kilka tuneli, a nie chcesz by zmieniła się długość tych tuneli (czyli w Twoim przypadku pozostała 36 cm) musisz tak dobrać średnice tuneli by suma pól przekrojów poprzecznych wszystkich tuneli pozostała niezmieniona.
      Z prostego przekształcenia wzoru na pole koła wynika zatem, że:

d=D/pierwiaste(n)

gdzie:
      d - średnica mniejszych tuneli b-r (tych które mają zastąpić pojedyńczy tunel)
      n - ilość mniejszy tuneli b-r
      D - średnica większego (pojedyńczego) tunelu

dla przykładu jeśli Twój pojedyńczy tunel ma średnicę 10cm (D=10cm), a chcesz go zastąpić dwoma tunelami (n=2) i ich długość ma pozostać niezmieniona (36cm), to po podstawieniu do podanego przeze mnie wzoru średnica obu mniejszych tuneli musi wynosić ~7,1 cm (d=10/pierwiastek(2)=7,07106). Przy dwóch tunelach o tej średnicy długość pozostanie niezmieniona (czyli dwa tunele po 36 cm) ponieważ suma pól przekroju poprzecznego dwóch tuneli o średnicy ~7,1 cm jest taka sama jak pole przekroju poprzecznego jednego tunelu o średnicy 10cm.

Skomentuj

thx za odp te rady napewno mi sie przydadza
        składam suba do auta na audiobahn 12q

[ Dodano: 2004-10-16, 12:33 ]
        a chce to wsypac w skrzynie 120 litrow

[ Dodano: 2004-10-16, 12:38 ]
        audiobahn alum 12q
        sory :P
        to jest poprawna naazwa

[ Dodano: 2004-10-16, 12:40 ]
        a i nie wiece moze gdzie mozna kupic takie bass reflexy ??
        sklepy w interneci albo cos
        za jakiekolwiek informacje lub linki bym byl wdzieczny
        respekt

[ Dodano: 2004-10-16, 12:46 ]
        a i to chodzi o średnice wewnętrzna bas reflexa tak te wymiary
        przepraszam za te moje pytania ale wole byc pewny
        to nie jest moj 1 sub ktory skladam ale jeszcze nie eksperymentowalem z wiecej niz 1 bass reflexem

[ Dodano: 2004-10-16, 13:03 ]
        a i srednica bas reflex zapewne sie zmieni

Skomentuj

1. Jeśli oczekujesz potwierdzenia poprawności dokonanych przez Ciebie obliczeń to podaj tutaj choćby parametry T-S tego głośnika. 120 litrów do auta wydaje mi się trochę dużo :)

2. Tunele b-r znajdziesz np tu:
          www.dexon.pl
          www.akkus.com.pl
          www.eltaj.pl
          www.stx.pl

3. Tak chodzi o średnicę wewnętrzną tunelu b-r, a dokładniej rzecz biorąc o średnią średnicę wewnętrzną (w przypadku tuneli stożkowych)

Skomentuj

no tak sugeruje program ale ja po analizie chcialem wsadzic go do 90 litrow
            parametry
            Fs=24.4
            Qts=0.47
            Qes=0.52
            Qm=4.8
            VAS=76
            RMS=1000 wat
            efektywnosc 96.4

[ Dodano: 2004-10-16, 15:08 ]
            hm a na ile bys zestroil taka obudowe???
            bo ja nie bede pisal mojej koncepcji bo jezcze mnie wysmiejesz :P

[ Dodano: 2004-10-16, 15:20 ]
            NIEEE 90 litrow sory haha

Skomentuj

W tak wielkiej budzie impuls będzie nie do zniesienia >28ms
              Głośnik raczej kwalifikuje się do zamkniętej budy niż do b-r choć przy odrobinie kombinacji doszedłem do takiego rozwiązania:
              Obudowa 50 litrów. B-R strojony na 30Hz (10 cm średnicy - 42,5 cm długości). Osiągi teoretyczne: podbicie ok. 2dB przy 45 Hz, f3=28,6 Hz, impuls max 14ms przy 20Hz. Prędkość przepływu powietrza przez tunel b-r (10 cm średnicy) 37m/s a więc sporo co może powodować świsty przy dużych mocach dostarczonych do głośnika.

Opcja II:
              Buda zamknięta 55 litrów mocno tłumiona. Dobroć całkowita 0,56 - czyli łagodnie opadająca charakterystyka z f3=48Hz i f6=32Hz. Impuls max na imponującym poziomie poniżej 8ms.

Na podstawie podanych parametrów nie da się obliczyć wytrzymałości mocowej głośnika, więc jest to dodatkowy element ryzyka w przypadku obudowy b-r. W zamkniętej o wytrzymałość mocową możesz się nie martwić :)

Wybór należy do Ciebie.

P.S. Jakiego programu używasz ?
              P.P.S. Pamiętaj, że program jest narzędziem wspomagającym konstruktora, a nie konstruktorem

Skomentuj

dostalem jeszcze ksiazeczke do tego glosnika i tam sa calkiem inne parametry
                wiec kturym mam zaufac???? bo na stronie audiobahn sa inne

Skomentuj

Proponuję wykonać JIG'a i zmierzyć ten głośnik we własnym zakresie. Tutorial do programu Speaker Workshop (wraz z opisem jak zrobić JIG'a) znajdziesz na: www.audiomania.sart.pl

Skomentuj

tym z ksiązki

Skomentuj

myslalem na zastoowaniu filtra subsonicznego i zestrojeniu nizej obudowy
                      gdzie moge dostac taki filtr?????

Skomentuj

www.elektroland.pl bassreflexy

Skomentuj

Czaruję...
                        X