Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Świszczenie z bass reflexu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Świszczenie z bass reflexu

Zrobilem suba na arn 312 objętośc obudowy 72L, kanał b-r 10cm średnica, 24 cm długość.
    Problem jest taki że przy około 40-50 Hz nawał powietrza wylatujacy z kanału jest tak duży że słychać świstanie. Co z tym zrobić . Miął ktoś taki problem ?

wylot rury bass reflexu musi miec zaokrąglony wylot wtedy nie bedą powstawały zawirowania powietrza.

Skomentuj

Lub zwieksz średnice otworu, ale 10cm to i tak dużo.

Skomentuj

koniec jest zaokraglony, problem może być w tym, co musze jeszcze sprawdzic że kanał jest przedłużany rurą pcv, która jest troszke wieksza w średnicy niż b-r, na kanał b-r jest nawinieta izolacja do momętu kiedy rura pcv wchodziła ciansno, a różnica poziomów między b-r , a pcv jest wyrównana izolacją. Nie jest to idealny sposób ale nie wiem jak inaczej to zrobić.

Jak można przedłużyć kanał b-r tak żeby było wszytsko fajnie i bez problemów ?

Skomentuj

a bas reflex gdzie jest umieszczony? a czy przy obliczniu nie popełniłes błedu?

Skomentuj

Sub jest strojony na 30Hz i wyszło że ma długość 24 cm, przy obliczaniu raczej błędu nie popełniłem.
            Głosnik promieniuje w dół, a kanał b-r jest na froncie obudowy.

W jaki sposób wy przedłużacie kanał b-r ?

Skomentuj

to daj głośnik do przodu a kanał b-r w kierunku podłogi. Poza tym całą rure mozesz zrobic z pcv i pod co ja przedlużać fabrycznymi rurami. Ja mam rure dlugosci 40cm i sam ja wyprofilowalem obustronnie na gorąca - wyszlo b. dobrze (kolega myślał ze kupilem orginalny b-r) i mam rure profilowana obusronnie bez żadnych "schodów"

Skomentuj

Czaruję...
              X