Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny NA GLOSMIKACH PEERLESS ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny NA GLOSMIKACH PEERLESS ??

Po dlugich rozwazaniach i dosluchach kolumn stwierdzilem ze to co mnie intersuje nie jest w zasiegu moje kieszeni ,a konkretnie zalezy mi na poteznym sejsmicznym basie w dobrym wykonaniu i dosyc aktywnej czystej mocnej gorze ,preferencje myzyka raczej rozrywkowa o dzym natezeniu dzwieku.Do tego najlepij podpasowal mi Paradigm Monitor 9v3 ale cena to 3000zl a ja mam do wydania max 1900zl i takie kolumny chcialem kupic w sklepie ,az wreszcie pewien czlowiek o pseuda na allegro "cypise13" pokazyl sie takze tutaj no forum moze ktos go zna ,mieska w Pawłowicach niedaleko Kroakowa .On wlasnie zaproponowal mi zlozenie kolumn czyli DIY na 2xpeerles sredniosnikotonowe okolo 17,5 cm membrany i gwizdek tez peerlesa DT100 ,twierdzi iz takie kolumny zagraja naprawde poteznym dzwiekim ,lepiej niz kazdy zestaw w sklepie z woferami 20cm w cenie do 2500zl

--Moje pytanko czy on ma racje? czy ktos z was mial stycznosc z tymi glosnikami i wie ze one rzeczywiscie maja takie mozliwosci i sa dobre w przetwarzaniu niskich czestotliwosci ?? Poradzcie ze wybor DIY na peerlessie to o wiele leprze rozwiazania w kwocie od 2000zl niz zakupu jakis nowych kolumn ??

jak dobrze dobierzesz głosniki zwrotke i obudowe to zagrają lepiej.

Skomentuj

no takim ma zamiar ale robic to ma czlowiek ktory ma parature narzedzia i sie na tym zna nie tak jak ja :) tylko pytam czy peerles moze zadowolicz moje oczekiwania codo poteznego bassu lekko dominujacego i duzego cisnienia akustycznego ,kolumny maja krzyczec i przestawiac przedmioty w mieszkaniu niczym wielki sub ,podobno peerles to potrafi ,choc ciezko mi w to uwierzyc przy tak malej srednicy jaka posiada np glosniki CSX 176 ,dlatego szukam opini

Skomentuj

Kiedyś IGOD pisał o jednym niskośredniaku Visatona że większego w sensie ilości basu z 17cm głośnika nie słyszał. Także coś w tym musi byc ;-)

Skomentuj

CSX 176 nie wystarczy. Nawet jeśli dasz dwa na kolumnę. 1900 zł to za mało żeby wykonać dobrze brzmiące kolumny na dużych (10-12cali) głośnikacj niskotonowych.

Jak chcesz potężny bas, to tylko układ 3 drożny. Za 2500 coś by sie dało wymyśleć.

Skomentuj

zastanow sie nad glosnikami beymy seria Br wydaje sie fajna
            12br70 na kolumne odpowiedo zestrojony powinien zapewnic efektywnosc zestawu na poziomie 91 dB a i zejsce w odpowiedniej budzie rzedu 35 hz a kosztuje marne 300 zł
            ostatnio bawilme sie tez z scanem 25W i za 999 zł kupisz przyzwoity woofer do kolumn jak napisał yoshi '

Skomentuj

He he... Marne 300 zł... Chciałbym dostać takie "marne" pieniądze...

Skomentuj

Zamieszczone przez Patryk
                He he... Marne 300 zł... Chciałbym dostać takie "marne" pieniądze...
                Jak sie buduje kolumny a nie piszczałki do łupania to sie liczyć trzeba z kosztami.
                300zł za Beyme to wcalnie nie wygórowana cena.

Skomentuj

z tym ze konstrukcja 3 dorzna to ponoc sporo wyzsze koszty jak np glosnik niskotonowy bedzie mnie kosztowal kolo 400 sredni ile moze kosztowac ? noi koszty zwrtonicy tez sporo rosna ? czy dam rade zlozyc do 1900zl takie kolumny

[ Dodano: 2004-10-19, 15:11 ]
                  z tym ze konstrukcja 3 drozna to ponoc sporo wyzsze koszty jak np glosnik niskotonowy bedzie mnie kosztowal kolo 400 sredni ile moze kosztowac ? noi koszty zwrtonicy tez sporo rosna ? czy dam rade zlozyc do 1900zl takie kolumny

Skomentuj

rób 2 drpzne z podwujnym nisko sredniotonowym, zaoszczedzisz na sredniaku i zwrotnicy.

Skomentuj

masz racje ale czy osiagne satysfacjonujace cisnienie akstyczne i potezny basik jak na okolo 28-20 m2 stosujac peerlessa ?

Skomentuj

Nie da rady wycisnąc z 17-18cm midwoofera tyle basu co z niezłego głośnika 25-30cm i żeby to jeszcze miało jako taką wytrzymałość mocową. To jest raczej niewykonalne, nawet peerless tego nie dokona.

Skomentuj

17 cm to troche mało 30 w sam raz jeśli chodzi o mnie.Ma ściągnąć ubranie z panienki

Skomentuj

Ma ściągnąć ubranie z panienki
                            Ciekawe podejscie do sprawy.....

Skomentuj

hehe niezle okreslenie niestety na 30cm w dobrej klasie jak np peerles mnie nie stac ,proponujecie jakies alternatywne rozwiazanie ,ostatnio znalazlem czlowieka ktory chce sprzedac JBL E100 za okolo 2000zl w dobrym stanie ale on ma juz kupca chyba ze ten sie rozmysli , ponadto widzilem w sprzedazy uzywane Jamo 707i zna moze ktos ta konstrukcje ponoc 2 wofery 20cm polaczone ze soba membrana do membrany dosyc ciekawe rozwiazanie ,ja osobiscie sluchalem tylko Jamo D 590 i brzmiy super na moim wzmaku ale cena nowych to 4000zl

Skomentuj

ja rowniez slyszalem bardzo pochwalne opinie o basie w aluminiowej 17tce visatona to moze 2 takie w kolune by ci wystarczyly ?
                                pozdro

Skomentuj

to ja - ów cypisek13.Po pierwsze mają być spełnione 2 założenia : potężny bas,wysoka efektywność.W 3 drogi jak wszyscy wiemy nie ma co sie bawić bo w tej cenie to pomyłka.Pozostają 2 drogi,tylko jakie głośniki? Ano peerlesy,do visatonów nie mam przekonania,są dobre ale do czegoś innego,poza tym wypada dać 2 na kolumne,a tu juz kasy nie styknie.W 30 m2 2xCSX nie wydoli? Mam produkt na 1x csc 176,tego głosnika nie da sie spalić (tzn da sie,ale ciężko o to).Ja innego rozwiązania nie widze.Pozostaje jeszcze kwestia np hds 21 cm,ale to tego wypada mieć boską kopułke (a i tak średnica bedzie brzmiała conajmniej poprawnie,ale spełniałaby oczekiwania Misiowca).Reszta głosników,ze względu na cene sie nie nadaje,na placu boju jest Peerless i tyle.

Skomentuj

o widze ze moj konstruktor sie odezwal :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X