Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wielkość obudowy - proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wielkość obudowy - proszę o pomoc

Witam.
    Będę robił kolumny do kina domowego i potrzebuję pomocy w wyliczeniu obudowy, gdyż przeczytałem kilka razy, że wyliczenia z winIsd pro alpha są niewiele warte (czy tak faktycznie jest?).
    Ok. Przechodzę do tematu:
    Fronty będą się składały z: 2xarn150/03-4 plus SC10N
    Tyły: 1xarn150/03-8 plus SC10N
    centralny: 2xarn116/60-4 plus SC10N
    Po przeczytaniu kilkunastu postów z kolumnami doszedłem do wniosku, że fronty powinny mieć ok 18 l ze strojeniem 45 Hz ; tyły 9l i 45 Hz strojenia (nie wiem czy obudowa zamknięta nie będzie lepsza??), a centralny ok 8l; natomiast w winIsd pro alpha wychodziły zupełnie inne wartości..??
    Co sądzicie drodzy forumowicze o tych wymiarach??
    pozdrowionka i Wesołych Świąt

Zrób tak jak piszesz i bedzie git. To co pokazuje winisd należy traktować baaaardzo poglądowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez BROWAReq
      Fronty będą się składały z: 2xarn150/03-4 plus SC10N
      18l, 45Hz

Tyły: 1xarn150/03-8 plus SC10N
      9l, 47Hz

centralny: 2xarn116/60-4 plus SC10N
      8l closed

dobrze dobrałeś. Jeśli są już gotowe konstrukcje to wzoruj się na nich a nie WinISD bo nie zawszy pokazuje dobrze.

Skomentuj

hehehe kolejna osoba ktora narzeka na WinISD. bardzo dziwne ze ja go uzywam od ponad 5lat i wszystko ladnie mi wychodzi :P

BROWAReq, zapamietaj jedno - to co automatycznie podaje program prawie NIGDY niejest koncowym wynikiem!!
        musisz sam pobawic sie strojeniem i zmiana pojemnosci obudowy...

co do obudowy pod ARN 150 to sie zgodze. mozesz nawet dac troche mniejsze - przynajmniej monitorek
        strojenie mozesz dac nawet odrobine wyzej - zalezy jak wyjdzie z tunelem
        nie wiem czy obudowa zamknięta nie będzie lepsza??
        tez zagra ale w b-r sprawuje sie zdecydowanie lepiej. nawet w 5 litrach podobno niezle gra...

centralny ok 8l
        jeszcze nie robilem do nich obudowy ale takero zalecal chyba 2litry zamknieta lub 3 litry b-r na jedna sztuke

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          takero zalecal chyba 2litry zamknieta lub 3 litry b-r na jedna sztuke
          czyli wszystko prawie jasne tylko jeszcze pytanko: czy niskotonówki tak jak tutaj 2xarn116 "zamykać" w jednej obudowie wspólnie czy oddzielać i dla każdej sztuki robić osobną komorę?

Skomentuj

jedna wspolna

Skomentuj

No to dziękuję bardzo za pomoc - wszystko już wiem, więc po Świętach zabieram się za pracę, a jak na razie kompletuję głośniki, rzeczy do filtrów i w przyszłym tygodniu materiał na obudowę - fronty i tyły po 1 metr wysokości - akurat na wysokości uszu jak siedzę na kanapie.
              Jeszcze raz dzięki i Wesołych Świąt.

Skomentuj

8l closed

dobrze dobrałeś. Jeśli są już gotowe konstrukcje to wzoruj się na nich a nie WinISD bo nie zawszy pokazuje dobrze.
                6l br @ 55hz.
                czyli wszystko prawie jasne tylko jeszcze pytanko: czy niskotonówki tak jak tutaj 2xarn116 "zamykać" w jednej obudowie wspólnie czy oddzielać i dla każdej sztuki robić osobną komorę?
                jedna - łatwiej będzie br znaleźć.

Skomentuj

Dziękówa ;] jak uda mi się to zrobić to wstawię fotki.
                  pozdro.

Skomentuj

Czaruję...
                  X