Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Beyma Power 15 czy cos innego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Beyma Power 15 czy cos innego?

Szukam głośnika do subwoofera już wyższej klasy.
    Koniecznie 15", mam pokój 25mkw i wys 3m, dla porównania kubatura jest taka sama jak w 30mkw w domu jednorodzinnym. Wzmacniacz będzie robiony do konkretnego głośnika, więc na razie go pomijamy. Głównie słucham muzyki, jednak filmy też lubię, z subem na pewno bardziej polubię, więc powiedzmy 2/3 muzyka, 1/3 filmy. Lubię miękki bas, wcześniej miałem Hertza ES250, podobało mi się, jednak zanikał w moim pokoju, mimo kombinacji z ustawieniem.
    Beyma Power 15? Czy jest może coś lepszego w podobnej cenie, powiedzmy do 900-1000zł?

Choć ja zdecydowałbym się na jakiś inny estradowy głośnik :)

Skomentuj

W jakich warunkach robiony jest pomiar? Jaka moc i jaka odległość?

Skomentuj

beyma na pewno nie zabra w stylu hertza, jest twardsza, nie buczy i nie przeciaga. 12 calowka tez pewnie dalaby razde bo naprawde glosnik z potencjalem
        polecam. jesli masz mijesce na 15" i kase na wzmaka bierz

Skomentuj

takero, jakies konkrety?
          mIKI, MOS400 byłby ok dla wersji 15"? Około 700W z niego można chyba wycisnąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
            W jakich warunkach robiony jest pomiar? Jaka moc i jaka odległość?
            1w@1m z tego co pamiętam.

takero, jakies konkrety?
            beyma wygląda ok w charkach, gra też nieźle, ale niestety głośnik ma pare wad - jest płytki - xdam jest niskie, a druga i dużo ważniejsza to jakość i powtarzalność wykonania. Irek ostatnio zamawiał dwie sztuki 12 które różniły się znacząco...

Skomentuj

Kurcze... A co innego byś mógł polecić?

Skomentuj

Moźe coś a'la ten WLMowski sub ?
                http://www.wlm-loudspeakers.com/
                http://www.wlm-loudspeakers.com/WLMDuosubw.html

Skomentuj

OK, ładny, ale na ich stronie jest w sumie tylko o obudowie i układzie głośników, które mają papierowe membrany. A na tej podstawie ciężko będzie znaleźć coś odpowiedniego :)
                  Przetworniki na pewno ciekawe, skrzynki mają około 150l a w nich 2x 18"

--==EDIT==--
                  A jednak znalazłem:
                  http://www.eminence.com/proaudio_spe...8&SUB_CAT_ID=1
                  http://www.eminence.com/proaudio_spe...5&SUB_CAT_ID=1
                  Jakieś opinie o serii?
                  15tka 789zł, 18tka 829zł więc raczej tylko 1szt :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tanner
                    15tka 789zł, 18tka 829zł więc raczej tylko 1szt :)
                    a mało Ci 1 szt. będzie ?
                    Omegi pro to już baaardzo fajne głośniki są :)
                    WLM wogóle bazuje na eminencach :)

Skomentuj

No ok, ale patrząc na propozycje obudowy producenta i wykresy, gdzie F3 jest 45-50hz, nie wygląda tak ciekawie... Jak to aplikowac? aktywna korekcja? Już power 15 ma lepiej.

Skomentuj

Omega pro raczej do Tuby sie nadaje, do zwykłego BR lepiej dać Sigme Pro :)

Skomentuj

Tutaj poszukaj, napewno sie nie zawiedziesz:

http://www.noiseart.pl/index.php?cat_id=14

http://www.bkelec.com/Pro/Drive_Units/pd/pd1550.htm

Skomentuj

B&C-dobry sprzęt, lepszy od eminence :!:

Skomentuj

Tak sobie myślę że teraz dowalisz zajebujczy głosnik gigantyczną efektywność a on i tak zniknie w twoim antyakustycznym pomieszczeniu... Może lepiej popatrzeć za jakimi tańszymi ale 2 subwooferami... Wtedy jest szansa że bas lepiej będzie wypełniał pomieszczenie. A do tego taka gigantyczna efektywność tych 15" z czym to miało by jeszcze grać...?

Skomentuj

Przeglądam te wszystke C&B no i przy każdym spadek zaczyna się przy około 100Hz... Wiec jak to rozumieć, że i tak ucinam np na 50-60Hz a spadek nadrabiany jest wysokim SPL?

MormoN, hm, a skad znasz moj pokoj? :) Też już nad tym myślałem, ale dwa głośniki to znowu niższa jakość... A sub ma być zrobiony tak, żeby przez dłuższy czas nie chcieć lepszego

Narazie mam dwa monitorki na heco i stx ale to tak tymczasowo, docelowo chcę zrobić jakies podłogówki, pewnie 3way, zeby nie bylo przeskoku z np 15cm wooferków na 15" suba ;D

Skomentuj

Narazie mam dwa monitorki na heco i stx ale to tak tymczasowo, docelowo chcę zrobić jakies podłogówki, pewnie 3way, zeby nie bylo przeskoku z np 15cm wooferków na 15" suba ;D
                                  no to zrob odrazu 3 drogi i bedziesz zadowolony. dzisiaj sluchalem u UKA mivoca XAW210 i powiem ze chetnie bym na nim zrobil 3 drogi :grin: ...tylko ze sasiedzi by sie z tym nie zgodzili... :roll:

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Jak juz to myslalem nad 200ke, 135 albo 102kep i jakiejs vifce albo usherze, ale to jak znajde tanie zrodlo monacorow

Jednakże to offtop i juz go kończymy, szybciutko wracamy do suba :)

Przeglądam te wszystke C&B no i przy każdym spadek zaczyna się przy około 100Hz... Wiec jak to rozumieć, że i tak ucinam np na 50-60Hz a spadek nadrabiany jest wysokim SPL?
                                    :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      Omega pro raczej do Tuby sie nadaje, do zwykłego BR lepiej dać Sigme Pro :)
                                      sigma hmm, mało powera ma z tego co słyszałem :P
                                      Taka estrada z TSami jak home audio nieco
                                      No ale fakt - dość nisko jak na estrade schodzi :)

Zamieszczone przez wasik1989
                                      http://www.noiseart.pl/index.php?cat_id=14

http://www.bkelec.com/Pro...s/pd/pd1550.htm
                                      Wolałbym DP :P

Zamieszczone przez MormoN
                                      Tak sobie myślę że teraz dowalisz zajebujczy głosnik gigantyczną efektywność a on i tak zniknie w twoim antyakustycznym pomieszczeniu... Może lepiej popatrzeć za jakimi tańszymi ale 2 subwooferami...
                                      Jakoś nie bardzo widze możliwość zniknięcia 18 cali w domu... 2 mniejsze suby to dużo kasy więcej , głośniki mniejsze dużo tańsze nie są, tak samo jak nieco słabszy wzmak...
                                      No i do tego osiągi już zupełnie inne.

Ale głośniki mierzone są albo w odgrodzie, albo w małych budach więc nie przejmuj się tymi spadkami, szczególnie jeśli głośniki małe qts-y mają.

To nie wiem czy jest sens suba robić, wolałbym do 3way dołożyć tą kasę.

Skomentuj

Bedzie i sub i 3way, z tym ze najpierw sub :)

Zamieszczone przez takero
                                        Ale głośniki mierzone są albo w odgrodzie, albo w małych budach więc nie przejmuj się tymi spadkami, szczególnie jeśli głośniki małe qts-y mają.
                                        Ja je wrzucam do WinISD albo patrze na wykresy w proponowanych budach producenta... I np w budzie z najznizszym F3 (40hz) zalecają subsonik na 30hz i max 250W...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X