Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny - kilka pytań przed finalnym montażem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny - kilka pytań przed finalnym montażem

Mam kilka "głupich" pytań początkującego (kto pyta nie błądzi :)) .

Czy MDF ma jakieś lico? - zauważyłem że z jednej strony jest jakby 3mm warstwa o innym odcieniu i pewnie twardości - czy ma to jakieś znaczenie przy fornirowaniu/ właściowściach obudowy którą stronę wybiorę jako wierzchnią?

Czy dobrym pomysłem jest użycie konfirmatów zamiast zwykłych wkrętów do montażu obudowy?

Czy warto użyć "nakrętek wbijanych" (http://www.sklep-audio.pl/graphics/1138643786.jpg) do mocowania głośników? - nie wiem czy to łatwo wbić do tego MDFu (18mm).

Zamieszczone przez Korneliusz
    Czy MDF ma jakieś lico? - zauważyłem że z jednej strony jest jakby 3mm warstwa o innym odcieniu i pewnie twardości - czy ma to jakieś znaczenie przy fornirowaniu/ właściowściach obudowy którą stronę wybiorę jako wierzchnią?
    Nieee...może jest troszkę twardszy przy samej powierzchni.
    Jak najbardziej nakrętki z ząbkami są lepszym rozwiązaniem niż wkręty. Ja wbijam je w mdf dociągając je po prostu śrubą, pod która daje szeroką podkładkę aby jej łeb nie wbił się w mdf.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
      Czy dobrym pomysłem jest użycie konfirmatów zamiast zwykłych wkrętów do montażu obudowy?
      Wystarczy sam klej , nic więcej nie jest potrzebne ;]

Skomentuj

Jeszcze jeden kłeszczyn

Z tym klejem to jeszcze zobaczę - może co by szpachli tyle nie używać zrobię na klej + drewniane kołki :)

Jeszcze mam jeden dylemat - (będą to monitorki bardzo popularne ARN150 i SC10n) czy warto umieszczać wysokotonowy w oddzielnej minikomorze? Mogę ją zrobić przez wywiercenie otworu w kawałku MDF na magnes wysokotonowego a potem doklejeniu do niego od tyłu kolejnego kawałka albo innego mdfu albo jakiejś sklejki.
        Niestety magnes Sc 10n jest trochę głęboki.
        W oryginalnym projekcie wysokotonowy jest w oddzielnej komorze i na podkładkach dzięki temu ma być poprawione brzemienie bo nie będą się przenosić drgania na wysokotonowy.
        Akurat mam wycięte takie dwa kawałki MDFu - problem właśnie z tym że nie są wystarczająco grube żeby wyfrezować otwory tylko trzeba by doklejać coś z tyłu :( a chyba nikt mi nie przytnie innych, grubszych kawałków wielkości 10cm :)

Skomentuj

Ja bym skleił wikolem i ściągnął kilkoma wkrętami. To chyba najprostsze i najpewniejsze rozwiązanie.
          Nie baw się w żadne drewniane kołki, to jest kompletnie niepotrzebne, a jeszcze sporo roboty przy tym.
          Jak chcesz to możesz dać sc10n w oddzielnej komorze tylko pamiętaj o odpowiednim litrażu dla ARN. Jednak wydaje mi się, że poprawa jakości dźwięku będzie ledwo zauważalna.

Skomentuj

jak pod ARN 150 to spokojnie sam klej wystarczy. kleilem tak kilka monitorkow pod ARNy i nic sie z nimi niema prawa dziac...
            niema tez potrzeby dawac osobnej komory dla visatona chociaz oczywiscie to nie zaszkodzi

jakies jeszcze pytania?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

jakies jeszcze pytania?
              Witam,
              Miałem niestety przerwę w budowie z podowodów poza technicznych.
              "Paczki" już sklejone i skręcone. Rzeczywiście wystarczyłby sam klej i byłoby mniej pracy. Moze wykorzystam to doświadczenie przy następnych konstrukcjach :)
              Teraz jestem na etapie zwrotnicy.
              Znalazłem taki schemat:
              http://img167.imageshack.us/my.php?i...rotnicaim0.png

I teraz takie pytanie: co się stanie jeżeli w obwodzie dla ARN dam kondensator 4,7u zamiast 4,9u? Jaki przekrój drutu powinny mieć cewki? Na razie zdecydowałbym się na 1,2mm dla ARN i 0,8 mm dla SC10n. Czy to jest wystarczające? Nie mam jakiegoś budżetu więc mogę trochę dołożyc, za to nie chciałbym przesadzić.
              Kondenstatory Jantzen dla SC10n i ARN?

Jeszcze takie pytanie: Jak najlepiej przymocować zwrotnicę do podłogi monitorka? Zakładam że będę ją wyciagał w celu eksperymentowania.
              Rurkę bass reflex zrrobię z 40mm rury kanalizacyjnej, niestety średnica wewn. jest mniejsza :( ok. 36 mm. Mam nadzieję że nie będzie świstać. Rozgrzeję na gazie i przystawię do jakiegoś kulistego kształtu.

Skomentuj

co się stanie jeżeli w obwodzie dla ARN dam kondensator 4,7u zamiast 4,9u?
                troche opadna srednie tony w ARNie (ktorych tam i tak za wiele niema) wiec ja bym tez dal 4,7
                Jaki przekrój drutu powinny mieć cewki? Na razie zdecydowałbym się na 1,2mm dla ARN i 0,8 mm dla SC10n.
                przegiecie :lol: w zupelnosci wystarczy 0,8 na ARN i 0,5 na sc10n ale mozesz dac 1mm na ARNa

Kondenstatory Jantzen dla SC10n i ARN?
                na visatona zalecane - na ARNa niekoczniecznie

Rurkę bass reflex zrrobię z 40mm rury kanalizacyjnej, niestety średnica wewn. jest mniejsza ok. 36 mm. Mam nadzieję że nie będzie świstać
                bedzie. kup z polinka rurke fi 50 - jest idealna

zwrotnice mozesz zamontowac tak

(tutaj bledne ulozenie cewek)

Skomentuj

bedzie. kup z polinka rurke fi 50 - jest idealna
                  Dzięki za odpowiedzi :)
                  Niestety z tą rurką chyba będzie lekki problem przy fi 50 musiałbym zastosować jakąś zagiętą bo się nie zmieści :(. Zastanawiam się czy w polinku nie kupić czterech rurek fi 42,7 i je złączyć ze sobą tak by miały odpowiednią długość. Rzeczywiscie fi36 to może być mało chociaż WINISD wskazywał na zielono prędkość powietrza w takiej rurce (wartość 0,13).

Szkoda że nie ma rur kanalizacyjnych 45 mm :(

Chciałem uniknąć łączenia bo podobno na łączeniu może "grać" nawet jak jest zasilikonowane, ale chyba jednak się nie będzie dało uniknać tego albo zastosowania kolanka które też podobno ma swoje minusy.

Pozdrawiam

Skomentuj

Korneliusz, ja właśnie mam połączone 2 rurki o fi 42,7 u siebie w monitorach. W miejscu łączenia ładnie wyszlifowałem pilniczkiem i jest w miarę gładko, bez żadnych "uskoków". W każdym bądź razie nic mi nie świszczy :)
                    P.S. Co Ty chcesz tam silikonować? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić...

Skomentuj

Zamieszczone przez caMaro
                      P.S. Co Ty chcesz tam silikonować? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić...
                      Ewentualny uskok :) ale to tak gdybym nie wyszlifował.

Kupowałeś te fi 42,7 w polinku? Zastnawiałem się czy sa proste czy zwężane bo proste łatwiej złączyć chyba (przy zwężanych podejrzewam że zrobi się przewężenie w jednym miejscu). Jezeli je polecasz to tam kupię, bo też na allegro zauważyłem jakieś 43 mm.

Dzięki za informacje :)

Skomentuj

Tak, kupowałem w Polinku.
                        A co do łączenia to właśnie zwężane nadają się do tego idealnie. Jeden bass-reflexik zachodzi w drugi klinowo, i jak się ładnie wyszlifuje, to jest mięciutkie przejście między nimi.
                        I zapomnij o silikonie!

Skomentuj

Niestety z tą rurką chyba będzie lekki problem przy fi 50 musiałbym zastosować jakąś zagiętą bo się nie zmieści
                          to jaka ty obudowe robisz? ta rurka jest idealna pod 9 litrow. da sie jeszcze zaakceptowac w 7,5-8 litrow

Skomentuj

to jaka ty obudowe robisz? ta rurka jest idealna pod 9 litrow. da sie jeszcze zaakceptowac w 7,5-8 litrow
                            Robię ok. 9l (po odjęciu obj. tunelu i przemiotów w środku bo puste mają po 10l, mam nadzieję, że 9l jest ok) a strojenie: 47Hz przy takich założeniach rura fi50 wg. Winisd ma mieć długość 25,4 cm - zmieściłaby mi się ale pod warunkiem, że dałbym ją na górną albo dolną ściankę. Niestety nie pomyślałem o tym problemie zanim zdecydowałem się na wymiary skrzynek i teraz odstęp wlotu byłby za mały od przeciwległej ściany gdybym dał tunel z tyłu - bo ok. 1cm.

Fi 43 wychodzi mi, że ma mieć długość 18,1cm. Troche mnie te 4 porty wyniosą :( fi 50 dużo tańszy... Za to dobrze, że dzięki Tobie przejrzałem na oczy i nie wsadzę rury o zbyt małej średnicy :)

Skomentuj

Korneliusz, ale niebierzesz pod uwage dosc istotnej rzeczy - te wymiary to srednica u wylotu a nie ta mniejsza w srodku. powiadam ci ze ten fi 50 bedzie dobry
                              niemusisz tez go tak nisko stroic. optymalnie byloby na ok 50Hz
                              obudowa 10 litrow to jest max co oplaca sie dawac do tego gosnika. osobiscie teraz chyba potestuje go w mniejszej obudowie - cos ok 7 litrow

Skomentuj

wreszcie skończone

dziękuję wszystkim za pomoc! Monitory powstały już jakiś czas temu i cieszę obecnie odsłuchami :)
                                Hajend to to nie jest ale grają całkiem ładnie, świetna przestrzeń. Żaluję jednak że nie wybrałem droższych rozwiązań np. GDN 16, bo średnica jest marna i bez szczegółów w moich monitorach a to duży ból. Jednak dają radę, słucham głównie polskiego rocka i o dziwo do tej muzyki sprawdzają się bardzo dobrze.

Dużo się nauczyłem, nie są jeszcze ofornirowne więc tez i tego muszę się nauczyć.

Za to rozkręciłem się i zamierzam teraz zbudować małego suba do samochodu (już nie będę oszczędzał na przetworniku) a za jakiś czas trójdrożną maksymalnie dobrą jakościowo (jak na moje możliwości to pewnie skopiowanie gotowego projektu) konstrukcję na dobrych przetwornikach.

W każdym razie na pewno musiałbym sporo wydać aby kupić w sklepie coś porównywalnego do tych niewielkich monitorów na arn 150 i sc10n.

Skomentuj

Czaruję...
                                X