Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziura w basie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Satelitki mam komputerowe easy touch :P proszę się nie śmiać ale to naprawdę przyzwoicie gra do 500hz idzie "idealnie" liniowo (poprawione korektorem), później teoretycznie powinien sub nadrabiać ale idzie po satelitach do 100hz dość dobrze oryginalny sub jest odcięty przy 150hz wiem że dużo tracę. Moje pełne plany to zrobić na tej unitrze satelity z głośnikami 10cm +jakiś sopranik a suba chciałem zasilać mostkiem 2 tadków wtedy te easy touch poszły by na satelity tylne.
    Poza tym nie chcę zrobić z taniego gówna hi endu :). Głośnik który miałem wcześniej w zamkniętej obudowie grał naprawdę ładnie tylko miał bardzo małe spl więc grał mi cicho na tej unitrze a jak mu dałem trochę na przesterze to się zepsół :(. Nie mam nawet do czego porównać swojego sprzętu bo u nikogo nie słyszałem nic lepszego a w sklepach rtv też nie ma nic dobrego tylko plastikowe kina domowe. Bass i sopran mam dobry, brakuje mi trochę częstotliwości 40-500hz

[ Dodano: 2008-01-01, 18:25 ]
    A z wysokotonówką chodziło mi o to że będzie chodzić z tym głośnikiem w obudowie zamkniętej czyli będzie kolumna 2 drożna.

Skomentuj

easy touch?? Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :mrgreen: Znajdź projekt monitorów na arn 150 + arv. Policz ile Cie wyniesie zrobienie tego i odłóż sobie na to pieniążki. Jak porównasz to do tego komputerowego "cuda" oniemiejesz :razz:

Skomentuj

czlowieku, kupujac taki szajs nigdy sie nie dowiesz jak naprawde kolumny powinny grac.
        hehe dlatego kupiłem głośnik "noname" bo miał wielki magnes i aluminiowy gruby kosz tak samo cewka jest spora wentylowana z 2 stron kupiłem go okazyjnie więc czemu nie :) wiedziałem że będę problemy z obudową ale lubię eksperymenty. Czyli nie warto wydawać kasy na ten głośnik? może coś urzywanego?

Skomentuj

zostaw w spokoju ten glosnik i zacznij zbierac na jakies normalne kolumienki. wcale niemusza byc drogie a napewno lepiej zagra

Skomentuj

Jak zrobisz kolumienke na arnie 150 to na brak basu nie powinieneś narzekać o ile będzie to grało w niedużym pomieszczeniu. Istnieje też opcja zrobienia czegoś na 13 40 2. W protonsilu były w promocji razem z 10.80.7. Jest do tego zwrota. Tani zestaw który dobrze gra.

Skomentuj

Na allegro znalazłem tylko jakieś Hanseny zamienniki :P. Wolał bym jakieś 10cm głośniczki to mógłbym takie kolumienki postawić na biórku. Jakie soprany do tego?
              I jeszcze jedna uwaga, mianowicie podoba mi się midbass jaki dają głośniki w obudowie zamkniętej, jest jak dla mnie bardziej dynamiczny i przyjemniejszy więc wolał bym coś w zamkniętej.

Skomentuj

Jak chcesz małę głośniki to tesla arn116, do tego 2l closed lub 3l@60hz.
                Jakieś gówniane hanseny sobie odpuśc.

Skomentuj

Trochę drogie jak na takei małe gówienka... nie ma nic tańszego w miarę grającego? mam przecież equalizer więc nawet gówniane głośniki da się wysterować żeby grały w miarę, dodam że hi endu i tak nei zrobię, ma mi ładnie grać poprostu.
                  Oczywiście nie chcę takiego shitu że 2 jednakowe głośniki inaczej grają... więc głośniki z allegro za 5 zł odpadają :)

Skomentuj

visaton frs 8 @ 2l albo w hornie

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                      Trochę drogie jak na takei małe gówienka... nie ma nic tańszego w miarę grającego? mam przecież equalizer więc nawet gówniane głośniki da się wysterować żeby grały w miarę, dodam że hi endu i tak nei zrobię, ma mi ładnie grać poprostu.
                      Oczywiście nie chcę takiego shitu że 2 jednakowe głośniki inaczej grają... więc głośniki z allegro za 5 zł odpadają :)
                      Te głośniki są naprawdę niedrogie.. jakieś gówienka kupisz taniej, ale napewno odczujesz to w uszach..

Skomentuj

30zł to drogo ?
                        To ile to jest tanio ? 10zł ?
                        Nie popadajmy w paranoje, a to co napisałeś nią jest.
                        mam przecież equalizer więc nawet gówniane głośniki da się wysterować żeby grały w miarę, dodam że hi endu i tak nei zrobię, ma mi ładnie grać poprostu.
                        Masz racje, głośniki za 30zł to już istny haj end, lepiej zejdź na coś tańszego bo jak się skarbówka dowie ... :|

Skomentuj

Jeśli w kolumnach za 1000zł daje się głośniki za 50zł to chyba te tańsze nei są aż takie złe? :)
                          Co do suba to podpięciu pod inną kartę dźwiękową (pod mojego starego kompa, nowy się zepsuł) gra mi o wiele wiele lepiej mam już 40hz bass itp itd, nie mam dziury nie wiem co to ma do rzeczy ale głośnik mniej lata a gra o wiele głośniej, schodzi też niżej. Ta karta jest 4 kanałowa (kwadrofonia) tamta 8 kanałowa i jak widać do dupy tu nie muszę się bawić equalizerem i mam bardzo dobry bass.

Skomentuj

Jeśli w kolumnach za 1000zł daje się głośniki za 50zł to chyba te tańsze nei są aż takie złe? :)
                            Nieco nie rozumiem tego toku rozumowania...

BTW -czemu piszesz "bass" , a nie "bas" ?

Co do karty to może bardziej to była wina ustawień karty, sterowników itd niż jej samej.

Skomentuj

Co do suba to podpięciu pod inną kartę dźwiękową (pod mojego starego kompa, nowy się zepsuł) gra mi o wiele wiele lepiej mam już 40hz bass itp itd, nie mam dziury nie wiem co to ma do rzeczy ale głośnik mniej lata a gra o wiele głośniej, schodzi też niżej. Ta karta jest 4 kanałowa (kwadrofonia) tamta 8 kanałowa i jak widać do dupy tu nie muszę się bawić equalizerem i mam bardzo dobry bass.
                              Trochę mnie męczy Twój tok rozumowania. Jeżeli nawet w takich kolumnach siedzą głośniki za 50zł, to uwierz, że cena dla producenta, a dla Ciebie będzie diametralnie inna.. Weź się za teorie, oczytaj się.. a potem dopiero wypowiadaj :razz:

Skomentuj

Ta karta jest 4 kanałowa (kwadrofonia) tamta 8 kanałowa i jak widać do dupy tu nie muszę się bawić equalizerem i mam bardzo dobry bass.
                                pewnie zintegrowana VS Sound blaster :P

Skomentuj

Czytałem wszystko co mogłem przeczytać. Z tego co piszecie to tylko głośniki tvm są dobre, albo głośniki na które mnie nie stać. Karta którą teraz mam w kompie to zintegrowana C-media ma systemowy equalizer (i to bardzo dobry) nie urzywam go zbutnio choć podniosłem trochę 30hz w górę. Tamta "super extra zaawansowana technicznie" 8 kanałowa karta to realtec HD audio poza tym że można do niej podpiąć 8 zestawów głośnikowych 2.1 (wszystkie dzióry mogą być ustawione na wyjścia lub wejścia) nie ma ona żadnych zalet equalizer do dupy bo zaczyna się od 100hz i ogólnie gra okropnie.
                                  Todam że tamta karta daje silniejszy sygnał i to sporo ale co z tego jak jest gówniany...
                                  Postaram się uzbierać na te tvm ale w późniejszym czasie kupię też najtańszy shit i zobaczę czy ta różnica jest aż tak straszna.

Skomentuj

lepiej zamiast tego "taniego shitu" kup TVM a do porownania cos lespzego.
                                    wlasnie w takich sytuacjach bym chetnie wysylal monitory na ARN 150 + cokolwiek ale juz je sprzedalem :/

Skomentuj

po zmniejszeniu obudowy o zaledwie 4 litry (2 butelki 2 litrowe napełnione wodą) głośnik zagrał o wiele inaczej (lepiej) mam nawet lapsze zejście br na oko jest na 32hz teraz bo (przy tej częstotliwości głośnik najmniej bryka) i jest naprawdę głośno w przyszłości zetnę go teochę i zmniejszę tą obudowę o jakieś 20l wtedy myślę że będzie o wiele lepiej. Dzięki za rady :)
                                      Zaraz dam fotki głośnika to może ktoś go zidentyfikuje, podobno jest to głośnik tonsila z jakiejś estradówki.

[ Dodano: 2008-01-05, 14:28 ]
                                      Fotki głośnika:
                                      krajobraz.cba.pl/DSC01142.JPG
                                      krajobraz.cba.pl/DSC01143.JPG
                                      krajobraz.cba.pl/DSC01144.JPG

[ Dodano: 2008-01-05, 14:30 ]
                                      jeśli linki nie działają to trzeba je skopiować do przeglądarki.

Skomentuj

przeciez to jakis pseuso estradowy jest - koniecznie zmniejsz mu skrzynke do ok 50 litrow!!
                                        no i co tam robi kondensator?? (o ile to jest kond bo nieiwele widac)

Skomentuj

Kondensator do zwrotnicy bo nie chciało mi się go wlutowywać przy cewce bo co to za różnica a tak było mi łatwiej. To że głośnik estradowy to wiem :) ale sam w sobie największą skuteczność ma przy 34hz bez br czy z br zawsze w tych granicach jest najgłośniej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X