wywal tego elektrolita ;]
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dziura w basie
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
skutecznosc przy 34Hz masz taka ogromna z powodu takiej charakterystyki pomieszczenia. dasz subwoofer do innego pomieszczenia to twoje kochane 34Hz moga zniknac... Poza tym zmniejszajac obudowe bez zmiany rurki podwyzszasz sobie tez strojenie, czyli ograniczasz zejscie, ale zwiekszasz ilosc basu.
Ja bym wywalil to cale talatajstwo i zrobil najprostsze kolumny na arn-150 i pj (arv jest straszna). w 200zl sie zmiescisz. Nie dosc ze pewnie bas bedzie lepszy to i wszystko pozostale :P
Skomentuj
-
W muzyce nie zawsze da się wszystko usłyszać ale tak czy siak słychać różnicę strojenia o kilka hz bo zmienia się też reszta pasma. Gdyby głośniki testowano tylko na muzyce przez te wszystkie lata to raczej dużego postępu by nie było, to co gra dobrze na generatorze prawdopodobnie dobrze zagra muzykę. Generatorem łatwiej sprawdzić bo różnice są "wyraźniej odczuwalne".
Skomentuj
-
Furkot słyszę jak głośniej podkręcę, słychać nawet niższe częstotliwości 28hz jest już wyraźne i daje po uszach na tyle by zagłuszyć furczenie membrany 30hz jest już bardzo dobrze słyszalne, w łazience słychać nawet 24hz. Bas od furkotów bym odróżnił, bez przesady :)
W sumie nagram na mikrofon to co słychać i w jakimś programie może ktoś mógł by to ocenić czy coś.
Skomentuj
-
Wątpię bo to daje efekt jakby zawiesiny w powietrzu :P nawet nie mam jak tego udowodnić niestety, to jest prawdziwy bas wiem jak brzmi furkot kiedy głośnik nie gra i umiem odróżniać częstotliwości na tyle by odróżnić obce dźwięki od basu, jeśli czuć wibracje na ciele a dźwięku nie słychać to chyba znaczy że głośnik dalej przenosi (przynajmniej mi się tak wydaje)
Skomentuj
-
ej no uczepiliscie sie tak tego zejscia. toz to byle jaki glosnik potrafi nisko zejsc... wystarczy ciezka membrana, co by fs odpowiednio obnizyc... problemem jest odpowiednia sprawnosc jak i przede wszystkim "niemulistosc" :P. Zreszta nawet jak slyszysz te 28Hz to sa one odtwarzane ze znacznie mniejsza sprawnoscia niz np 80Hz, a co za tym idzie w muzyce te 28Hz w ogole nie uslyszysz...
Skomentuj
Skomentuj