Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ożywianie zestawu Unitra ZG 25c

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ożywianie zestawu Unitra ZG 25c

Witam,
    mam stare kulumny Unitra ZG 25c,
    głośniki są "skruszone", leżały kilka lat na strychu...
    Do naprawy raczej nie ma co ich dawać, więc trza jakieś zamienniki,
    tylko jakie, na kolumne przypadają 2 Tonsile 16/12/8 i GDWK 9/40.
    Nie mam pojęcia jakie głośniki zakupić, takie same...czy może jakieś zamienniki,
    Licze na Waszą pomoc...

http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=41 to jest najtansza 16-tka...
    niema sensu wsadzac nic innego bo wtedy juz lepiej zbudowac nowe kolumny

Skomentuj

Ale wtedy co ze zwrotnica... czy nie będzie trzybała przeprojektować jej z racji innego midbasa :?:

bla.zej, ja też mam ZG 25 ale myślałem raczej żeby regenerować głośniki. Czy twoje wyglądają gorzej niż te:

Skomentuj

Najlepiej jakby były te same głośniki, ale zapewne nie można już takich nigdzie dostać. Może rozejrzyj się jeszcze na allegro.
        Oczywiście inne głośniki to inna zwrotnica.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item290084280_...dwie_pary.html

tyle że regenerowane

Skomentuj

a fuj...

a to tam wogole jest zwrotnica?? myslalem ze tam tylko kond jest

Skomentuj

krzyhoo9, Moje są w bardzo podobnym stanie...
              a co do zwrotnic, ile trzeba liczyć średnio za jedną zwrotnice ?
              bo moje też są w nie najlepszym stanie...nie wiem w ogóle czy sie jeszcze do czegoś nadają...a nie wiem jak je sprawdzić...
              tu mam kilka fotek

Troche sie coś w nich przypalało...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                a to tam wogole jest zwrotnica?? myslalem ze tam tylko kond jest
                oczywiście w końcu tonsil :wink:

cewka wygląda na dobrą, wymień tylko te kondy i powinno być ok

Skomentuj

oczywiście w końcu tonsil
                  Tego akurat nie rozumiem :P

Ja mam Tonsile i nie ma zwrotki :P Są tylko kondy

Skomentuj

Ja mam Tonsile i nie ma zwrotki :P Są tylko kondy
                    no może trochę przegiąłem. ale i tak jestem za regeneracją

Skomentuj

Regenreacje po przemyśleniu jednak odrzucam...
                      Gdyby dołożyć niskotonowy zamiast jedengo sredniot. to miało by to ręce i nogi ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bla.zej
                        Gdyby dołożyć niskotonowy zamiast jedengo sredniot. to miało by to ręce i nogi ?
                        Nie. Za mała buda, żeby to jakoś sensownie grało i do tego trzeba by wykonać nową zwrotnicę. O ile pamiętam to te skrzynie mają ok. 22l. Już lepiej złóż nowe skrzynie.

Skomentuj

no to sprowadzamy sie znowu do podstawowych pytan:
                          ile mozesz na to przeznaczyc pieniedzy?
                          jaki masz wzmacniacz?
                          jakiej muzyki sluchasz?
                          jakie masz pomieszczenie?

Skomentuj

Więc...
                            jak narazie wzmacniacz sie kupuje xD,
                            bo do tej pory używałem mini wieży...
                            postanowiłem zrobić coś z tymi kolumnami, i kupić wzmacniacz,
                            szukam czegoś do 400zł (moze coś polecacie?)
                            Wiem wiem, na razie jestem w lesie xD
                            Co do muzyki, to elektroniczna, głównie Trance, czyli przydałby sie czysty bas, lecz nie za duzo....

Skomentuj

Albo sam się pobaw w regeneracje, albo zmień głośniki.
                              Jaki tam litraż jest ?

Zamieszczone przez krzyhoo9
                              Imho bez sensu, lepiej złóż sobie coś możliwie najtańszego - lm3886 np, a reszte kasy + to co miałeś przeznaczone na regeneracje kolumn przeznacz na nowe kolumny.
                              Z tych nic się nie przyda - buda brzydka, "zwrota" na śmieci, głośniki też.
                              Wystaw to co z tych zg zostało na allegro lepiej i myśl o czymś nowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                krzyhoo9 napisał/a:
                                nie wiem gdzie :razz:

kolego za dużo kombinujesz. weź lepiej przykład z kolegi Wojtka pomijając narazie subwoofer. Monitorki na arn150 i pj, wzmacniacz na 7294...

Skomentuj

Kombinuje ? xD
                                  Kombinowaniem to ja bym nazwał składanie od podstaw... czyli to co proponujesz... xD
                                  Ja nie mam głowy do takich konstrukcji... słuchu audiofila też nie mam więc zbyt wymagający nie jestem...
                                  Na wyglądzie tych kolumn mi też nie zależy, bo będe tylko słuchał, nie podziwiał efektów wizualnych.
                                  Więc chciałbym coś zrobić z tymi pudłami Unitry...

Skomentuj

Kombinujesz bo różne głośniki wymagają różnych litraży - choćby dlatego, teraz z ograniczonym litrażem ciężko będzie znaleźć głośnik który zagra tam prawidłowo, tym bardziej że nawet ów litrażu nie podałeś :|

Jak Ci tak na niczym nie zależy to wsadź tam cokolwiek - każdy głośnik zagra przecież.
                                    Tylko że na tym forum nie preferujemy takich rozwiązań - są bezsensowne, mają niski poziom zarówno merytoryczny jak i praktyczny.

Więc albo wkładasz tam cokolwiek co pasuje w jakikolwiek sposób , albo stosujesz się do naszych rad, rozwiązania pośredniego nie ma.
                                    Pozatym gdyby zostawienie tych pudeł byłoby najlepszym wyjściem to nie odradzaliśmy byśmy Ci go...

Skomentuj

To w takim razie pozozstaje mi kupienie gotowego sprzętu...
                                      bo do tej pory z elektroniką i akustyką nie miałem nic wspólnego, i nie wiem jak bym miał zbudować głośniki od podstaw, już nie mówiac o wzmacniaczu...

Skomentuj

A co to za problem zrobić kolumny ? :P
                                        Jedziesz do obi i zamawiasz płyty, sklejasz, nawet bez użycia wkrętów, potem fornir, skaj, lakier - cokolwiek i zlutowanie zwroty i masz gotowe kolumny :P
                                        Wzmaka całego robić nie musisz, możesz kupic gotowe , uruchomione końcówki mocy, podłączyć zasilacz i trafo i wzmak gotowy :P
                                        To wcale nie takie trudne jak może się wydawać.

Najpierw powiedz ile możesz na to kasy przeznaczyć to coś wymyślimy :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X