Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer taniutki prosze o rade

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer taniutki prosze o rade

Witam,
    No więc tak
    Chcę zrobić subwoofer BR . Mam mini wieże LG kolumienki na głośnikach około 10cm trochę brakuje im basu.
    Posiadam wzmacniacz AT9100 (2x 27W RMS) chciał bym nim zasilać suba
    I teraz pytanie: jaki głośnik zastosować koniecznie 8ohm ( uwaga cena nie może przekraczać 60zł )
    Sporo czytałem na ten temat, ale im więcej czytałem tym bardziej robił mi się mętlik w głowie tzn. jedni piszą o danym głośniku super tego tamtego drugi zaś lipa
    pokój ma mniej więcej 3/3m.
    Sub przeznaczony by był w szczególności do słuchania hip hopu.
    proszę o konkrety
    Dziękuję
    muczak, pozdro, szczęśliwego...

Zamieszczone przez muczak
    Posiadam wzmacniacz AT9100 (2x 27W RMS) chciał bym nim zasilać suba
    Bedzie ciezko :neutral:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

muczak, za taką cenę i z takim wzmakiem, możesz kupić wiadro i kawałek kija.

Ale przemyśl zrobienie suba na 2x ARN 150

Skomentuj

Sprzedaj tą unitrę , a za zarobioną kasę kup coś , cokolwiek co nadaje się do napędzania suba. Może byćtda7294 - Irek z tego forum sprzedaje gotowe moduły - poszukaj informacji w dziale elektronika w przyklejonym temacie "tda prosto i tanio dla każdego" czy jakoś tak.
        Wtedy będzie można zacząć myśleć o subie.
        Jeśli ma być mega tani to polecam arn226 07 4 - do tego buda 25l closed,można porobić testy z br, do 10cm głośników będzie aż nadto.

Skomentuj

a ja polece do tego ARN 200-09. glosnik ma 2 cewki 30W/8ohm i znakomicie sie nadaje na takie polaczenie - sam przetestowalem
          tylko jakis filtr bedzie potrzebny

Skomentuj

W teorii się nadaje, ale chyba Irek ma ten głośnik i z tego co wiek to kaszana jest straszliwa :)
            Da się go kupić wogóle gdzieś ?
            Gdyby miał 2 x 4R to by się do wozu nadawal , a tak :P

Skomentuj

ja tam nie slyszalem roznicy miedzy 226 a tym 200...

Skomentuj

eXe: bez przesady :lol:
                Takero: wg mnie tda7294 nie dorasta do pięt tranzystorowej końcówce AT9100. Więc przy nim przystanę wystarczy mi ta moc z pewnością
                A co myślicie o GDN-22-120-8-SS
                obudowę chciał bym mieć BR wiec poradźcie jaki kupić głośnik do BR w tej cenie

Skomentuj

z tej tesli raczej będzie więcej basu

Skomentuj

Takero: wg mnie tda7294 nie dorasta do pięt tranzystorowej końcówce AT9100. Więc przy nim przystanę wystarczy mi ta moc z pewnością
                    tzn teoretycznie ? Mocą 30w nie napędzisz żadnego suba i to nie z powodu na moc, a kontrole, takimi wzmakami to można 15cm głośniki tesli napędzać, ale napewno nie 22 cm stxa który bez 100w wzmaka po prostu nie gra, wydobywa się z niego jedynie niczym nie kontrolowane bucznie...
                    obudowę chciał bym mieć BR wiec poradźcie jaki kupić głośnik do BR w tej cenie
                    czemu ?

Skomentuj

mówisz ze względu na kontrolę, otóż ten AT'ek ma zdecydowanie większą kontrolę niż tadek którego mi polecaliście.
                      swego czasu miałem stx 25-100-8-SC o ile dobrze pamiętam 50L zamknięta zasilałem to właśnie tym AT'kiem było dla mnie wystarczająco, teraz jednak chciał bym poprostu spróbować coś z BR
                      Mówisz ze żadnego suba nie napędzisz, a np. zestawy 5.1 creativ ile tam mocy leci na basowy?(pyt. retoryczne)
                      Ja po prostu chcę zrobić niedorgi subik do komputera więc co lepiej tego stx 22 czy tesle którą proponowaliście?
                      jeszcze jedno co daje to że głośnik ma 2 cewki ?

wyczytałem właśnie ze ta tesla jak najbardziej pasuje do obudowy br i ze potrzebuje mnie mocy od glosników stx czy to prawda? nie wiem, nie wiem jedni piszą to i inni na wspak

Skomentuj

a np. zestawy 5.1 creativ ile tam mocy leci na basowy?
                        w takich zestawach masz glosniki "basowe" 10cm
                        Ja po prostu chcę zrobić niedorgi subik do komputera więc co lepiej tego stx 22 czy tesle którą proponowaliście?
                        do stx'a bedziez potrzebowal wiekszego wzmaka zeby go "okrzesac", arn'a wedlug mnie tylko w obudowe zamknieta

Skomentuj

mówisz ze względu na kontrolę, otóż ten AT'ek ma zdecydowanie większą kontrolę niż tadek którego mi polecaliście.
                          swego czasu miałem stx 25-100-8-SC o ile dobrze pamiętam 50L zamknięta zasilałem to właśnie tym AT'kiem było dla mnie wystarczająco, teraz jednak chciał bym poprostu spróbować coś z BR
                          Mówisz ze żadnego suba nie napędzisz, a np. zestawy 5.1 creativ ile tam mocy leci na basowy?(pyt. retoryczne)
                          jeszcze jedno co daje to że głośnik ma 2 cewki ?

wyczytałem właśnie ze ta tesla jak najbardziej pasuje do obudowy br i ze potrzebuje mnie mocy od glosników stx czy to prawda? nie wiem, nie wiem jedni piszą to i inni na wspak
                          Wypowiadasz się tak jakbyś był znawcą tematu, skoro wiesz lepiej to po co w ogóle zakładasz temat??

Miałeś tego TDA i porównywałeś go do tych Twoich 30wat??

A jeżeli dla Ciebie wyznacznikiem jakości są creativy, to sobie je po prostu kup, widocznie dla Ciebie to zadowalające :lol:

Skomentuj

znawcą... jestem elektronikiem hobbystą "przyszedłem" zapytać tu o głośnik do suba a nie po to żeby spierać się że tranzystorowa końcówka jest lepsza czy gorsza od scalaka. Wzmacniacz mam taki i tyle koniec kropka
                            Na akustyce kompletnie się nie znam
                            A co do tych creativ'ów nie są złe ale wolał bym sobie coś zrobić chociażby dla satysfakcji
                            kasy mam co prawda "w brud" ale co ja poradze i nie chciał bym jej zmarnować. Szczerze mówiąc nie słyszałem innego suba BR niż creativ,

Skomentuj

znawcą... jestem elektronikiem hobbystą "przyszedłem" zapytać tu o głośnik do suba a nie po to żeby spierać się że tranzystorowa końcówka jest lepsza czy gorsza od scalaka. Wzmacniacz mam taki i tyle koniec kropka
                              Na akustyce kompletnie się nie znam
                              A co do tych creativ'ów nie są złe ale wolał bym sobie coś zrobić chociażby dla satysfakcji
                              kasy mam co prawda "w brud" ale co ja poradze i nie chciał bym jej zmarnować. Szczerze mówiąc nie słyszałem innego suba BR niż creativ,
                              Dobrze, jesteś znawcą elektroniki, ale to nie zmienia faktu, że 30W na suba to mało i koledzy wiedzą co piszą.. Zagra Ci na tych 30w, ale jeżeli dasz filtr, co do suba jest koniecznością.. no to już nie wiele usłyszysz.. Z tych Twoich 30w zostanie sporo mniej. A bez filtra nie będzie to sub. Jeżeli podoba Ci się creative to je kup.. Ale to gra słabo... miałem głośniki logitecha za 1000zł.. z-5400.. bas miało wmiare... ale naprawdę do małego pokoju.. a satelity to wielka kupa.. można było film obejrzeć i udawać, że się muzyki słucha.. To jest forum o własnych konstrukcjach, które prezentują wiele więcej niż takie creativy... Posłuchasz czegoś trochę lepszego to sam się przekonasz o czym mowa... a tak ta rozmowa do niczego nie prowadzi.. Nie ufasz nam, wiesz lepiej to po prostu zrób po swojemu i szczęść Ci Boże jak będziesz zadowolony :mrgreen: A jak nie, to będziesz mógł mieć pretensje sam do siebie..

p.s. A od czego uzależniona jest kontrola głośnika?? Proszę odpowiedz mi na to pytanie..

Skomentuj

Nie ma co gadać, chcesz suba ? Potrzebujesz wzmaka do suba, i tyle, ten temat zamknięty, ale jak chcesz robić coś na tej starej unitrze parudziesięcio watowej i 13cm "subbasowcach" to nikt Ci bronił nie będzie przecież.
                                W temacie pisze parę osób , jeśli każda z nich mówi że jest inaczej niż myślisz to możę warto dopuścić do siebie myśl że zaiste tak jest ?

Skomentuj

swego czasu miałem stx 25-100-8-SC
                                  oj paskudny glosnik...
                                  wyczytałem właśnie ze ta tesla jak najbardziej pasuje do obudowy br
                                  to zle wyczytales - fabrycznie zamknieta
                                  w b-r tez gra i do kina moze by sie nadawalo...

w glosniczkach komputerowych sa specjalnie zaprojektowane SLABE glosniki ktore moga wysterowac te slabiutkie wzmacniacze. jakbys znalazl odpowiedni glosnik to moglbys go napedzic tymi 30W.
                                  jednak zeby to zagralo nisko to membrana musi byc duza i ciezka. jednak taki glosnik bedzie cichy i tym samym bedzie potrzebwal wiekszejmocy... istne bledne kolo :lol:

Skomentuj

chyba dam sobie z tym spokoj na to potrzeba sporo kasy

Skomentuj

chyba dam sobie z tym spokoj na to potrzeba sporo kasy
                                      W koncu zrozumiales ze suba to nie zbudujesaz za 60 zl :razz: dozbieraj jeszcze raz tyle na glosnik i juz bedzie ciekawiej (oczywiscie mam tu na mysli gdn 20/80/2) do tego chociaz panel od Pana Irka na tda i karzdy kumpel posiadajacy crejtiva czy inne cos tego typu bedzie patrzyl(raczej sluchal) z zazdroscia :wink:
                                      Arna 226 jako glosnik na suba na jakis (dluzszy) czas bym odradzal przy cenie 99zl za tonsila :razz:
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

akurat ARN 200-09 + filtr z kompa bylby bardzo tanim rozwiazaniem. szczegolnie jak sie ma taki glosnik na stanie :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X