Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

XXLS 10 zamiast Bass-reflexu MB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

XXLS 10 zamiast Bass-reflexu MB

Witam wszystkich.
    Mam taki dylemat ponieważ mam suba na głośniku XXLS 10 (wersja do obudowy bass-reflex http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830846.html ) w obudowie ok 45 l strojonej portem o średnicy ok 75mm i długości ok 280mm.
    I generalnie jestem z niego bardzo zadowolony.
    W Kinie Domowym jest rewelacyjny (zasilany panelem od IRKA 300W).
    W muzyce nie jest najgorzej ale ostatnio rozmawiałem z panem Kisielem z Akustyka i doradził mi żebym wsadził ten głośnik w obudowę ok 25-30 l i dał do tego MB 400g.
    Powiedział że bas nie straci wiele na zejściu a poprawi się impuls...
    I teraz pytanie do Was szanowni koledzy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu...?
    Czy jest to sensowne posunięcie..? Czy lepiej sprzedać ten głośnik i kupić wersję przeznaczoną do współpracy z MB...? http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830842.html
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Re: XXLS 10 zamiast Bass-reflexu MB

Zamieszczone przez mariuszb
    Witam wszystkich.
    Mam taki dylemat ponieważ mam suba na głośniku XXLS 10 (wersja do obudowy bass-reflex http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830846.html ) w obudowie ok 45 l strojonej portem o średnicy ok 75mm i długości ok 280mm.
    I generalnie jestem z niego bardzo zadowolony.
    W Kinie Domowym jest rewelacyjny (zasilany panelem od IRKA 300W).
    W muzyce nie jest najgorzej ale ostatnio rozmawiałem z panem Kisielem z Akustyka i doradził mi żebym wsadził ten głośnik w obudowę ok 25-30 l i dał do tego MB 400g.
    Powiedział że bas nie straci wiele na zejściu a poprawi się impuls...
    I teraz pytanie do Was szanowni koledzy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu...?
    Czy jest to sensowne posunięcie..? Czy lepiej sprzedać ten głośnik i kupić wersję przeznaczoną do współpracy z MB...? http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830842.html
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
    Tam masz wyraźnie napisane, że do tego XLS'a możesz śmiało dać MB( tak jak zresztą radzi Ci gość z akustyka ).. więc nie bardzo rozumiem Twój dylemat.. Dokup MB i ciesz się dźwiękiem :mrgreen:

Ja jeszcze rozważam czy XLS 12" + mb czy może scan speak 23Wxx + MB. Może ktoś coś wie o tym scanie??

Skomentuj

ja tak mam i nie narzekam
      natomiast nie mam bladego pojęcia jak ten głośnik gra w BR - u mnie od początku jedzie z membraną

Skomentuj

Wszystko ok tylko że nie wiem jaką objętoś zastosowac..?
        A co do MB to nabyłem ją już dawno temu (400g ).
        A u Ciebie w jakiej objętości pracuje ten układ..?

Skomentuj

kostka o boku 34 cm
          Oczywiście trzeba 2 cm grubości ścianek odjąć
          ale nigdy tej skrzynki nie skończyłem
          litraż zawierał też zapas na objętość zajmowaną przez wzmacniacz
          i tak grał sobie ten moj sub póki nie uszkodził sie wzmak ale było słychać że na charakterystyce sa dwie górki - czyli za duża skrzynka - no ale planowałem odjąć parę litrów na wzmak wiec miało być OK
          brzmienie oczywiście zupełnie niż na basreflexowym yst-sw320 Yamahy ale tez i inny głośnik i zupełnie inny dół :-)
          licz sie z tym ze może sie okazać koniecznym dociążenie slave'a

Skomentuj

Ja mam zamiar zrobic obudowę o objętości ok.20 l netto i MB o masie 400g.
            Mam nadzieje że objętośc nie będzie za mała...
            A Ty miałeś wersję głośnika do bass-reflexu czy do MB..?

Skomentuj

ja od początku kupowałem do mb.
              jakim wzmacniczem zasilasz swojego xxlsa?
              robiłeś jakieś symulacje?

Skomentuj

No właśnie a ja mam wersję przeznaczoną do B-R i nie wiem jak to zagra z MB...
                Bo podobno do tej wersji musi byc większa obudowa...
                A do zasilania używam Irkowego wzmaka 300W i jestem z niego bardzo zadowolony.
                Co do obudowy BR to spisuje się naprawdę świetnie tylko skrzynia jest trochę za duża jak dla mnie (40l netto ) i nie mam jej gdzie ustawić.

Skomentuj

No właśnie a ja mam wersję przeznaczoną do B-R i nie wiem jak to zagra z MB...
                  prawdopodobnie tak samo. MB to jakby odmiana b-r
                  tak wiec wydaje mi sie za bedzie dobrze
                  Bo podobno do tej wersji musi byc większa obudowa...
                  do b-r jest wieksza obudowa

Skomentuj

A zna ktoś może jakiś program do symulacji obudowy z MB..?

Skomentuj

w winisd jest taka mozliwosc ale nienajlepiej dziala

Skomentuj

Bassbox podobno lepszy do obliczania MB,ale ja go narazie poznaje

Skomentuj

A skąd go można ściągnąć..?
                          Bo mam ten program na płytce ale nie mam zielonego pojęcia jak go zainstalować...
                          Mógłbyś podać jakiś link..?

Skomentuj

ja mam z tąd http://peb.pl/motoryzacja/221004-pro...asowego-i.html
                            i u mnie działa

Skomentuj

A jak to ściągnąć..?
                              :roll:

Skomentuj

nie jest to zbyt trudne,ale
                                1 wklejasz link z programem w wyszukiwarke
                                2 na stronie rapidshare klikasz ikonke free i czekasz chwile
                                3 na nowej stronie przepisujesz 4 cyfrowe hasło klikasz download i czekasz aż się "dolołduje"

Skomentuj

Połowa forum razem zebrana nie dorasta do pięt Panu Andrzejowi, więc raczej nas się nie pytaj, a wszystko z nim uzgadniaj - mało kto ma takie pojęcie o akustyce i DIY jak P.Kisiel.

Skomentuj

Generalnie P.Kisiel polecił mi przedział między 20 a 30 l.
                                    Więc sobie wymyśliłem że zrobie coś pomiędzy czyli ok. 25l.
                                    Poprostu zrobie kilka konstrukcji testowych z przedziału 20-30l i wybiorę najbardziej mi odpowiadającą. :razz:

Skomentuj

mariuszb, a zapytaj się go (Kisiela) na temat dociążania MB w takim układzie.
                                      wg symulacji osiąga ona mx amplitudę wychyleń już przy 120W.
                                      Podobno (nie sprawdziłem tylko cytuję) jej dociążenie pozwala zniwelować ten 'problem'
                                      efekt uboczny jest taki ze sub przenosi od tych kilku Hz niżej :)
                                      Langusta, na pewno się zna ale nie wierzę żeby wypróbował każdy możliwy konfig wiele projektów zamieszczonych na www to tylko symulacje
                                      pozdrawiam

Skomentuj

Dolołdłem sobie ten program ale nie mogę go uruchomic... :neutral:
                                        Nie wiem co jest nie tak...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X