Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 5.1 na tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw 5.1 na tonsilach

Witam.
    Zamierzam zrobić zestaw 5.1 zdecydowałem, ze wykonam go na przetwornikach firmy Tonsil. Zastanawiam się nad frontami na GDN 16/50 jednak chciałbym wykorzystać istniejący już schemat zwrotnicy stad moje pytania:
    1. jaki zastosować głośnik wysokotonowy
    2. czy cały zestaw 5.1 robić na GDN 16/50 czy tylko fronty na nich a pozostałe komponenty (surroundy oraz centralny) np. na GDN 13/40

Mój pokój ma 15m2 do tego zestawu chciałbym zrobić woofer na GDN 20/80/2

z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

wolałbym 13 40 2 - 5 małych monitorków , łatwiej centrala zrobić i wogóle :P

Zamiast 20 80 2 weź 20 100 3 :P

Skomentuj

wolałbym zostać jednak przy frontowych 16tkach natomiast jak najbardziej jestem za zrobieniem surroundow i centralnego na 13tkach a co do woofera na 20/100/3 czy ktoś już wykonał taka konstrukcje ? bo nie znalazłem, jak to gra? ile kosztuje?

Skomentuj

tyle że te 16 mają co najwyżej tyle basu co 13 40 2;]
        Pozatym w kinie wszystkie kolumny powinny być zrobione na takich samych głośnikach.

Skomentuj

GDN 16/50/6 fajnie gra ale jednak bym wolal wszystkie glosniki takie same w kinie - niebedzie slychac roznicy w brzmieniu na poszczegolnych kanalach

Skomentuj

W sumie takero ma racje. Jak już to zrób wszystkie kanały na tych 13 bo z 16 basu i tak za wiele nie ma... i bedziesz miał wszystko na tych samych głośnikach. Będzie można zrobić fajne smukłe fronty co może fajnie wyglądać i gabarytowo będzie optymalnie :-)
            Mam właśnie kino na tych 16 jestem bardzo zadowolony ale w twoim przypadku chyba nie warto tak kombinować.

Skomentuj

Hmmm a w brzmieniu ktore lepsze, bo moze w takim razie zrobic cale kino na 16tkach (fundusze sa :) ).

Skomentuj

5x16cm do 15m^2?? :lol: bez przesady - bierz 13
                tylko teraz pytanie ktore?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  tylko teraz pytanie ktore?
                  13 40 2 lub 15 40 5 ;]

Skomentuj

Z tego co widze to 15/40/5 sa dosc drogie (okolo 85zl za sztuke) za to 13tki i 16tki w podobnej cenie. Chcialbym miec zapas mocy (moze i maly pokoj ale lubie miec siwadomosc ze sprzet moze zagrac jeszcze mocniej) no i te 13tki to by byly dosc male, wolalbym na fronty zrobic podlogowki niz monitory.

Skomentuj

no to bys wolal np GDN 16/50/6 + sc10n??

Skomentuj

te 13 40 2 w wersji podlogowej ladniutkie sa waskie i wysokie zrob obudowe na wzor totem mite przedluzona do 95-100cm i git

czyli:

szer 15,2cm gleb 22,7cm wys 95-100cm to wymiary zewnetrzne przy mdf 16

Skomentuj

No własnie tak jak Pawel S. pisze GDN 16/50/6 + sc10n zarowno przody jak i tyl jak i centralny (2x gdn i sc10n). Kolejna rzecz czy sa zwrotki do takiego zestawienia (zwlaszcza centralny).

Skomentuj

po co gdn 16? toz on tylko wymaga wiekszej budy oraz zapewne odgrywa gorzej srednice z racji swojej wielkosci (a juz na pewno bardziej kierunkowo). do basu przeciez i tak masz subwoofer...

Skomentuj

Po co dwie 16 do centrala ?

Skomentuj

Ok to niech beda te 13tki. Czyli po fronty mozna zrobic podlogowki na 13/40/2 +sc10n tyl to samo ale monitory a na centralny 2x 13tki i sc10n dobrze mysle ? Czy moze dac na fronty 2x13tka na kolumne.

ps. zwrotki sa a forum ?

Skomentuj

zwrty są tylko do 10 80 7, ale może powstaną do czegoś lepszego ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez golono
                                    Kolejna rzecz czy sa zwrotki do takiego zestawienia (zwlaszcza centralny).
                                    a zobacz moj podpis
                                    Zamieszczone przez Caleb
                                    zapewne odgrywa gorzej srednice z racji swojej wielkosci (a juz na pewno bardziej kierunkowo). do basu przeciez i tak masz subwoofer...
                                    oj nic niewiesz na temat tego glosnika... srednice ma piekna a bas troche zbyt delikatny

Zamieszczone przez golono
                                    Ok to niech beda te 13tki. Czyli po fronty mozna zrobic podlogowki na 13/40/2 +sc10n tyl to samo ale monitory a na centralny 2x 13tki i sc10n dobrze mysle ? Czy moze dac na fronty 2x13tka na kolumne.

ps. zwrotki sa a forum ?
                                    do tego nie :P
                                    ale co za roznica skoro totemy tez maja bylejaka zwrotnice :P

Skomentuj

nie wiem, ale za to gdn 13/40/2 znam i srednice ma nienajgorsza. Zreszta tak czy siak - mniejsza kierunkowosc 13-tek i mniejsza buda potrzebna przemawiaja za nimi... gorzej z kopulka - gdwk 10/80/7 - gdyby nie ostrzejsze "chrzakanie" w wielu utworach to bylaby ok :P w sumie na poczatku zabawy z calym tym sprzetem audio nie zauwazymy jej niedosiagniec :P

Skomentuj

Hej. Teraz to juz sam nie wiem na czym ten zestaw robic. Kolega ma dwie kolumny tonsil zg15 a tam sa wsadzone gdn 16/15 i srednice maja na prawde rewelacyjna dlatego myslalem nad zlozeniem zestawu na 16tkach (przy czym na jego maly pokoj to nie jest tak duzo jakby sie wydawalo stad decyzja o nadmiarze mocy) zalezy mi na swietnej srednicy i dobrej jakosci basu (wiadomo ze woofer bedzie wiec nie musi byc mocny) widze ze Pawel S. ma zestaw na 16tkach
                                        i sc10n wiec i pewnie zwrotnice by byly (centralny na dwoch 16tkach ? jak tak skad zwrotka :| ).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X