Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie centralnej pod LCD?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekranowanie centralnej pod LCD?

W końcu postanowiłem złożyć mojego centrala. Ale jako że ostatnio nabyłem śliczne TV z ciekłych kryształków zacząłem sie zastanawiać nad ekranowaniem centralki. W sumie magnes nie oddziałuje na matrycę ale co z elektroniką tv?? Myślicie że jest sens zawracać sobie tym głowę??

usuń jeden temat bo dałeś 2 takie same

Skomentuj

MormoN, nie , nie potrzebują one ekranowania, ale jeśli chcesz doklej im po magnesie ;]

Skomentuj

ale poco ekranowac??
        przeciez magnesy wplywaly na prace kineskopu a w LCD niema takiego problemu

Skomentuj

magnesy to koszt paru zł , a potem jak się sprzedaje, postawi na monitorze czy na kompie to skuchy nie ma :)

Skomentuj

Zastanawiałem się nad tym bardziej pod względem elektroniki... A gdzie kupie magnesy do tonsila 16/50 ??

Skomentuj

kup stxowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                kup stxowe...
                zwłaszcza że ceny sa wręcz śmieszne...chyba taniej sie juz nieda nigdzie...
                Do kompletu wypadałoby zamknąć układ magnetyczny w metalowej puszczce co dość sprawnie zbierze "resztki" pola.

Skomentuj

Jakbyś chciał wkładać taki głośnik do tv, albo magnesem kineskopu dotykać to tak, ale w odległości 5-10cm od kineskopu doskonale spisuje się magnes ekranujący nawet bez puszki.

Skomentuj

Oczywiście ale sam uklad magnetyczny który chcemy "zaekranować" ma tu spore znaczenie tzn w przypadku "mocniejszych" (i niemowie tu o wielkości bo niemusi być wyznacznikiem) samo dołożenie magnesu niezbierze całego "pola" a i dołożenie metalowej puszki do dołożonego magnesu niemusi zagwarantowac że przy odległości 5-10cm kineskop nieodczuje nic... niewiem jakie "mocne" układy magnetyczne posiadają głośniki autora tematu dlatego wspomniałem o puszczce w myśl: jeśli sam magnes niepomoże-warto zamknąć w puszce... choć w przypadku matrycy lcd ekranowanie jest zbędne ale dla spokoju o wspomnianą elektronike można się pobawić...sprzęt będzie bardziej uniwersalny.

Skomentuj

Czaruję...
                    X