Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akademicki zestaw 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akademicki zestaw 5.1

Witam jestem poczatkujacy w temacie a chcialbym zrobic sobie zestaw 5.1 o mocy ok 100-150
    wat. Zalezy mi jednak na ekonomi i rozmiarach satelit. Mieszkam w akademiku wiec nie moge sobie pozwolic na duze kolumny natomiast zestawy komputerowe typu logitech creative mnie nie satysfakcjonuja. Jezeli chodzi o gabaryty to nie moze to satelitki nie moga byc duzo wieksze niz np cos takiego: http://www.genius-europe.com/en/prod...&ID=29&ID3=248 (ewentualnie dwie przednie stojace ale waskie).
    Oczywiscie zalezy mi rowniez na ekonomi.

Jakiech glosnikow uzyc? Czy jest cos takiego wogole mozliwe i sensowne do zrobienia??
    Na co zwracac uwage czego sie wystrzegac?
    A moze ktos juz widzial jakis gotowy projekt??

ile masz na to kasy?
    moze lepiej zrobic stereo - na pewno zagra lepiej

Skomentuj

a czym będziesz to zasilać?? zdecydowanie polecam jakieś stereo...

Skomentuj

A co sadzicie o zestawie 2.1, (ewentualnie kiedys w przyszlosci dolozyc mozna by dolozyc tyl i centralny)
        Na poczatek mysle o aktywnym subie (zasilany ukladem Irka) a kolumny jakis wzmacniacz ktory musze dopiero kupic.
        Jezeli chodzi o kase to chcialbym wydac (bez wzmacniacza) jakies 400 zl. Wykonczenie minimalistyczne (okleina albo farba).

Ps Jednak w tych pieniadzach to chyba lepiej wyjdzie 2.1 albo stereo i pozniej dolozyc suba- jak myslicie??

Skomentuj

najpierw stereo a potem sub i wystarczy, naprawde wiecej nie trzeba

Skomentuj

Ok wiec robie stereo i ponawiam moje pytanie jakie glosniki, iludrozne kolumny ??

Skomentuj

na pewno 2drogi, o 3 za takie pieniadze zapomnij.
              jesli ma byc w miare glosno i z dobrym basem to moze
              2 X ARN150 + sc10n - do akademika w sam raz - nie za wielkie, tanie, i graja jako tako
              albo cos na stx 14ax

Skomentuj

A myslicie o czyms takim
                http://www.allegro.pl/item294131294_...ktura_vat.html
                Bedzie to grało wogole??

Skomentuj

co do glownego pomyslu to tez myslalem nad podobnym.
                  mam na zbyciu ARN 226 i tez chcialem zasilic go TDA irka. tylko ze okazalo sie ze trafo ktore mam ma troche za male napiecie :/
                  jako naped satelitek chcialem zrobic scalaki samochodowe na TA8210AH (najlepsze jakie do tej pory slyszalem) zasilane trafem do halogenow.
                  satelitki albo by sie kupilo z allegro (szkoda ze juz niema mivoca od slusarczyka) albo moznaby nawet kombinowac z ARN116 lub FRSami visatona
                  najdrozszy problem jednak w taim calym zestawie to sterowanie. niema tanich potkow 6 kanalowych a uklady do cyfrowego sterowania sa dosc drogie...

Skomentuj

Jezeli chodzi o sterowanie to nie mam z tym problemu gdyz zestaw chce podłaczyc do kompa
                    (soundblaster Xfi).

Przegladajac forum natrafilem jeszcze na cos takiego
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7865 i szczerze mowiac zainspirowala mnie taka droga rozwoju zestawu(posiadam na chwile obecna logitechy x530) .
                    I jeszcze jedno pytanie co to sa te mivoci od slusarczyka??

A co inni o tym sadza???

Skomentuj

no mozesz zrobic i taki...

ze sterowaniem z kompa tez bedzie ciezko. wszystko bedzie ok jak bedziesz sluchal muzyki lub ogladal filmy. ale co bedzie w przypadku gier lub kiedy system sie zawiesi?? wtedy nic nie zmienisz - lepiej jednak mies jakas regulacje glosnosci

Zamieszczone przez tosss
                      I jeszcze jedno pytanie co to sa te mivoci od slusarczyka?
                      rafal slusarczyk sprzedawal na allegro tanio glosniki niemieckiej firmy mivoc/raveland/ravemaster ktore mimo smiesznie niskiej cenie oferowaly w wiekszosci przypadkow bardzo ciekawe parametry i brzmienie.
                      np kolega UKA kupil od niego zestaw 3 satelitek http://www.allegro.pl/item292386247_..._sprawdz_.html takich za 120zl ;]
                      ale wyprzedaje jeszcze sprzet i ma cos takiego http://www.allegro.pl/item293619083_...nie_tylko.html (ale tego nieznam)

Skomentuj

A gdyby takie logitechy rozbebeszyc i pozyczyc z nich sterowanie

Co do tych satelitek nie wyglada to zbyt solidnie

Skomentuj

no pewnie ze mozesz tak zrobic. tylko sygnal bys wyprowadzil na mocniejszy wzmacniacz.
                          te wygladaja wyjatowo tanio ale te wieksze sa naprawde dobre

Skomentuj

Mam do sprzedania 5 głośników szerokopasmowych na satelity :P
                            JVC, 10cm średnicy, spl 90dB - mierzony, 8R, w budzie 1l closed pasmo od 100hz do 19khz :)

Skomentuj

Wiec ktora droga mam podazac??:)
                              1.Najpierw stereo nastepnie sub i finalnie zestaw 2.1
                              2.Czy moze rozbudowa zestawu komputerowego:) (najpierw sub i dokladac pozniej monitorki z nowymi koncowkami mocy)

I jeszcze jedno pytanie w jakie scalaki zainwestwac do budowy wzmacniaczy (zarowno w pierwszym jak i drugim przypadku)

Skomentuj

jak scalak to minimum LM w aplikacji gej clona

Skomentuj

Minimum ????
                                  ja mysle ze to maximum :smile: , jak bardzo gain clony odbiegaja od cazegos takiego na TDA 7294 bo nigdy nie slyszalem czegos takiego na zywo.

Skomentuj

Zamieszczone przez tosss
                                    Wiec ktora droga mam podazac??:)
                                    wszystko zależy od tego co chcesz dać na monitorki i ile masz kasy.

Nie wiem czemu gdy ktoś tu pisze że chce złożyć 5.1 wszyscy przekonują go do 2.1 :)
                                    Oglądanie filmów w 2.1 to tak jakby sluchać muzyki w mono ;]

LM - bardzo fajnie, 5 końcówek, tylko czy myślaleś już nad tak prozaiczna czynnością jak regulacja głośności ?
                                    I to wszystkich 5 końcówek naraz ?

Pisałeś ile masz kasy na to ? BO jakoś nie mogę znaleźć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tosss
                                      Jezeli chodzi o kase to chcialbym wydac (bez wzmacniacza) jakies 400 zl.

Skomentuj

takero, ale wez sluchaj muzyki na 5 takich pierdziwakach.... - nie da sie.
                                        a 2.1 jest bardziej uniwersalne. zawsze mozna dorobic male satelitki i miec przestrzenny dziwek... a miec tez na czym sluchac NORMALNIE muzyki.

Skomentuj

Czaruję...