Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Która wysokotonówka za XT19 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Która wysokotonówka za XT19 ?

Na konstrukcjach DIY widnieją moje Eltrivium.
    Zastanawiałem się na wyrównaniem ch-ki, czyli wymiane wysokotonowca na taki co ma wyższą efektywność. Nic jeszcze nie jest pewne bo podoba mi się troche więcej basu, ale kase nawet mam i to teraz w portfelu to kto wie :)

Wytypowałem te przetworniki ( cena max 150zł sztuka ) :

Peerless v-line PL27TG
    Peerless v-line DX25TG
    Peerless v-line XT25TG

który wziąść? Ponieważ to troche dziwne pytanie, bo zależy od tego kto co lubi, to mile widziane opisy jak grają te głośniki na tle XT19. Inne mieszczące się w w.w. przedziale cenowym też mile widziane i musi mieć minimum 89dB @ 1W/1m

DX/XT, choć do tej konsktrukcji wziąłbym DXa , a zaoszczędzone 60zl wrzucił do skarbonki z podpisem "nowe kolumny" ;]

Skomentuj

Takero dlaczego "do tej konstrukcji" DX ?

Skomentuj

Bo to bardzo dobry głośnik ;]

Skomentuj

niedługo będzie zamawiane z audiokomponents.

moze coś jeszcze lepszego wziąść?
          cena Peerless V-line XT25TG-30-04 - 26.00 euro

to tak do 35euro za sztuke.

Skomentuj

a ja bym polecal seas KT28F. koszt ok 130 zł w polinku, a sporo lepszy od DX czy XT. szczegółowy, szybki , a do tego miekki, nie tnie po uszach. az chce sie go sluchac . wysoka efektywnosc i dobre charakterystyki kierunkowe. poza tym mozna go ciac nawet ponizej 2000 Hz , a efektywnosc to ponad 91 dB.

Skomentuj

Z tym że sporo lepszy to bym się kłócił szczerze mówiąc, kwestia gustu, choć mi w ogóle wysokie seasa jakoś nie leżą.

Skomentuj

El_liero, ale nie zapomnij doliczyc 19% VAT oraz przesylek. jakby bylo to naprawde duze zamowienie to wtedy vat moglbys pomiac...

a moze cos z morela?? MDT-29 jest w przystepnej cenie. dosc popularny ale nic o nim niewiem

Skomentuj

Każdy doradzi Ci coś innego. Miałem Morela 29, Vife pl, xt19, potem nastąpiły Seasy i uważam ze są dużo lepsze od tamtych. Polecam 27tdfc i 27tbfc.

Skomentuj

Po ile te morele ?
                    Tak sumarycznie.

Skomentuj

25,33E + vat + wysylka
                      czyli ok 120-130zl

Zamieszczone przez Domino
                      Polecam 27tdfc i 27tbfc
                      mam tego pierwszego na polce od dawna i nadal go nie odpalilem...
                      chyba najwyzszy czas go przetestowac

Skomentuj

Coś mi się zdaję że następny projekt będzie w oparciu o głośniki z danii :)

Domino, kwestia gustu , dla mnie te metalowe seasy to brzydko mówiąc syf, są tak przejaskrawione że aż się we mnie gotuje jak tego słucham, choć owszem, niektórym się to podoba i mówią że do właśnie ta szybkość i detaliczność, jeśli tak to z tanich wysokotonowców wolę jednak wolne i mało detaliczne vify

Skomentuj

takero, czyli kt28f nie sluchales?

Skomentuj

słuchałem, i kt28 i chyba nawet jej samochodowej wersji na neodymie

Skomentuj

Wszystko zależy od zwrotnicy i reszty wzmaka, cd zestawu. Miałem zestaw Seas 27tbfc plus monacor 165kep czyli alu plus kevlar i dla mnie to było najlepsze rozwiązanie.

Skomentuj

Nie słuchałem go w jednych kolumnach, tylko w masie kolumn, głównie w harpiach, ale nie tylko.
                                Jeśli już seasy to wole te nie metalowe...

Skomentuj

wczoraj sobie podalczylem 27tdfc i nawet fajny jest. na tej zwrotnicy co mam podlaczone wydaje sie byc podobny do D27 ale odrobine zywszy (tylko odrobine)
                                  pozniej podlacze go na zwrotnicy jaka ma esho

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino
                                    Wszystko zależy od zwrotnicy i reszty wzmaka.
                                    Jak coś pomoże to głośnik bedzie w 3 way ciety na około 6kHz i postaram się zaprojektować minimum 2 rzędu zwrotę.

[ Dodano: 2008-01-19, 13:45 ]
                                    Dodam jeszcze, że szukam głośnika o dzwięku taki jak XT19 tylko żeby bardziej się "rzucał w uszy", ale nie piskliwy i drzący japę.

Skomentuj

a moze ta beyma? http://www.elmuz.com.pl/beyma/beyma.htm
                                      kiedys sie nie interesowalem, ponoc gra caliem fajnie:) ale niestety nie mialem szczescie uslyszec

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                        Jak coś pomoże to głośnik bedzie w 3 way ciety na około 6kHz i postaram się zaprojektować minimum 2 rzędu zwrotę.
                                        Bez sensu...
                                        Głupotą będzie ciąć tak wysoko.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X