Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobór przetworników do 5.1 DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dobór przetworników do 5.1 DIY

Chcę zbudować głośniki do kina domowego 5.1.
    Mam już tannoy m1, mają być na frontach i sub diy alphard sw3z w25l closed.
    Centralny i satelity chcę zrobić z 13 tonsila (W) i sc10 (T)
    Pokój 25m2, kanapa w odległości 3m od tv, kanapa pod ścianą.
    Założenia: 50 zł/przetwornik.
    Pytania:
    1.Jakie głośniki Wy proponujecie?
    2.Central MTM (ścianka zaokrąglona lub skośna) czy TM?
    3.Centralny z odciętymi niskimi częstotliwościami czy "open low"?
    4.Jaki napęd do suba? Ja myślałem o takich opcjach:
    http://allegro.pl/item290728067_wzma..._koncowka_mocy....
    lub
    http://www.cartonaudio.com/modul_mos402.html

z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

Najpierw zacząłbym od zmiany suba, zacznij od dobrego 2.1, a potem pchaj się dalej.

Zamieszczone przez bartanonim
    4.Jaki napęd do suba? Ja myślałem o takich opcjach:
    http://allegro.pl/item290...ncowka_mocy....
    lub
    http://www.cartonaudio.com/modul_mos402.html
    Wszystko fajnie, ale do tego potrzeba zasilacza, filtrów , obudowy , masy pierdół itd, liczysz się z tymi kosztami ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Najpierw zacząłbym od zmiany suba
      sub diy alphard sw3z w25l closed.
      głośniki do kina domowego 5.1.
      zrobi sie b-r i do kina bedzie OK

Skomentuj

takero wpadnij do mnie do piwnicy (troszeczke materiału czeka tam na sensowne wykorzystanie) a narzędzi tyż troszku mam. Powiem krótko zrobienie paczek, kształt i technologia to dla mnie nie filozofia.

Suba zmienie po skonstruowaniu wszystkiego opisanego powyżej bo wtedy moje ucho mi odpowie czy jest niedosyt( na marginesie to aż tak źle to on nie gra a woże go w niemałym samochodzie vw t4)

Tak liczę się z kosztami(trochę pierdół już mam)

W 2.1 bawię się aktualnie i nadszedł ten moment gdzie JA chcę się "PCHAĆ" jak to ładnie ująłeś.

Offtopic Nie zarzucam Tobie, że się nie znasz na tych sprawach, o których jest to forum ale zarzucam Ci brak konstruktywnego podejścia.
        I tego (podejścia) właśnie życzę Tobie w moich skromnych życzeniach Noworocznych

Skomentuj

na marginesie to aż tak źle to on nie gra a woże go w niemałym samochodzie vw t4)
          znajomemu wsadzilem kiedys 2x1203z do transita i niezly chalas robilo... jak blachy mu lataly :mrgreen:
          ale ze to dobrze gra to niemoge poweidziec. do kina bedzie OK ale do muzyki kompletnie odpada

Skomentuj

Co kto lubi , dla mnie ten alpierd ma kompletnie nieakceptowalne brzmienie, tak mega nieprzyjemne że wolalbym chyba mieć kino bez suba , niż z takim szitem, tylko łeb od niego boli, choć może przez pierwsze parę filmów może się podobać.

Patrząc na to z 2 strony - jeśli już robić budę, kupować drogi wzmacniacz - do 12 koszt wzmaka to jakieś 500zł to może warto też te parę stów więcej zainwestować w głośnik ?

Ucho niestety nie potrafi bezwzględnie ocenić czy coś gra dobrze czy nie, do tego potrzeba porównania, dlatego np ja w wolnych chwilach staram się odwiedzać pobliskie salony audio i słuchać co tam nowego mają.

Skomentuj

Takero ! przekonałeś mnie. jaki głośnik proponujesz wstawić do tej budy 25l aktualnie closed(preferuje impuls kosztem zejścia) w cenie do 200pln i najlepiej 25 cm średnicy.
              Specjalnie też dla Ciebie przesyłam foty aktualnego "badziewia"
              Załączone pliki

Skomentuj

tylko łeb od niego boli
                hehe tu sie musze zgodzic

bartanonim, a moze zaczniesz od kolumn a suba na koniec zostawisz?? przeciez suba juz masz wiec narazie mozesz z niego skozystac

Skomentuj

Z 10 cali do tak małej budy to tylko hertz es250...
                  Widziałem na allegro ostatnio ich parę za podobną kasę, do kina naprawdę fajny głośnik , w muzie też się jakos sprawdza, choć woli raczej wolniejsze i bardziej miękkie klimaty.
                  Jakimś niewiadomo czym on może nie jest, ale nie jest też zły.
                  Jakbyś chciał pójść w świat haj endu to niedawno ktoś wystawiał scana w21 za 300zł który w takiej budzie może jakoś specjalnie głośno by nie zagrał, ale za to to już nieco inna klasa niż hertz , ból jest taki że 8R , ale za to za 300zł kupujesz od Irka panel 150w przy 8R i masz suba którego w razie czego można za niezła kasę puścić :)

Skomentuj

Tak tak Paweł, to napewno.
                    Zakładam taką kolejność prac:
                    - zbudowanie centrala i satelit (wybór closed lub br, litrarz, podział pasma -zwrotki)
                    - zbudowanie paczek (to ta najprzyjemniejsza część:)) do centala i satów
                    - jak mi Takero podsunie "dobrego pomysła" to nie powień nie
                    - mozliwą zmiane frontów zostawie na po wakacjach

Kable lada moment powiiny dojść, pójdą w peszle do ściany, zresztą cały pokój pod kino szykuje. pisze o tym żebyście nie myśleli , że koleś se siedzi przed netem i uprawia czzcze gadanie(taki off topic)

Skomentuj

Jeśli już robić kino to robić dobre kino więc 5 możliwie najbardziej do siebie zbliżonych - wg doboru głośników oraz konstrukcyjnie - kolumn , najlepiej takie same glośniki w takich samych litrażowo budach.

Skomentuj

Takero! Załóżmy taką wersję:
                        buduje 5 takich samych paczek 2-way, suba robie w późniejszym terminie.
                        Niskośrednie to 13/40/2 4ohmowe. Jakie do tego wysokie od tonsila proponujesz?

Skomentuj

jak tonsila to GDWK 10/80/7
                          ale lepiej bedzie dolozyc i zrobic z jakims lepszym wysokotonowcem - starczy na dluzej

Skomentuj

Ciekawe ile kosztowałaby vifa DX razy 5 prosto z danii, dałoby to wtedy realne oszczędności, no i głośnik byłby już konkretny.

Skomentuj

Ciekawe ile kosztowałaby vifa DX razy 5 prosto z danii, dałoby to wtedy realne oszczędności, no i głośnik byłby już konkretny.
                              A ciekawe ile by kosztowało 10 bo do tej pory nie miałem lepszej wysokotonówki od gdwk 11/100 a korci mnie tego posłuchać...

Skomentuj

DX25SC-05/04 28.00
                                DX25SG-05/04 25.02
                                DX25TG-05/04 20.04

jezeli zamowienie byloby na tyle duze zeby dali znizki za ilosc glosnikow (min 10-20szt) to cena wychodzi podobnie jak podana wyzej + wysylka w polsce
                                czyli ok 80-85zl/szt
                                jezeli zamowienie bedzie takie male jak teraz to wg mnie kompletnie niema sensu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  DX25SC-05/04 28.00
                                  DX25SG-05/04 25.02
                                  DX25TG-05/04 20.04

jezeli zamowienie byloby na tyle duze zeby dali znizki za ilosc glosnikow (min 10-20szt) to cena wychodzi podobnie jak podana wyzej + wysylka w polsce
                                  czyli ok 80-85zl/szt
                                  jezeli zamowienie bedzie takie male jak teraz to wg mnie kompletnie niema sensu
                                  Kurde przydałoby się zrobić jakieś zamówionko naszych forumowiczów, bo robić zamówienie z tym gościem z audiostereo to moim zdaniem chyba nie jest dobry pomysł. Nie był zbyt komunikatywny, co mogłoby się równać dużo problemów przy realizowaniu zamówienia :razz: Może w marcu?? Ja bym wtedy mógł coś wziąść.

Teraz nowe głośniczki STX'a będą mnie kosztowały koło 400zł, więc troszkę kasy pójdzie :mrgreen: Diy to kosztowna zabawa :mrgreen:

Skomentuj

zeby sie oplacalo robic takie zamowienie to trzeba by brac min po 20-30 glosnikow danego producenta ;]

Skomentuj

ja sam sie zastanawiam nad vifa DX25 lub morelem mdt29 do tego 13 40 2

jaka najlepsza wersja DX25 ? SC SG TG ?

Skomentuj

Obojętnie, tyle że dwie pierwsze są ekranowane.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X