Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu obudoy do kolumn.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu obudoy do kolumn.

Chciałbym sie dowiedziec jak wyliczyc dobrze obudowe na kolumny głosnikowe 3-drozne podłogówki z bass - reflexem. jednak nie mam zielonego pojecia jak to zrobic, żeby to miało rece i nogi, żeby nie zrobić jakiegos "gówna" . Zwracam sie do was doswiadczonych juz konstruktorów, aby ktos mogłby mi powiedziec lub mogłby wyliczyc odpowiedzie obudowy kolumn.

Chce zastosować następujące głośniki:

Wysokotonowy- Tonsil GDWK 10/80/70 - 8 ohm

Średniotonowy - Tonsil GDM 10/80/2 - 8 ohm

Niskotonowy - Tonsil GDN 20/60/3 - 8 ohm
    Tonsil GDN 16/50/6 - 8 ohm

nie ukrywam ze bardziej chciałbym na tej 16 niz na 20 ze wzgledów kosztowych, które mnei troszke ogranicają, reszte materiałów potrzebnych do wykonania posiadam.

prosze o pomoc.

Kolego! Na stronie głównej są artykuły, które należy przeczytać. Poczytaj też "trochę" forum, zajżyj na Audiomania.info i...zapomnij o konstrukcjii 3 droznej. Po 1 masz mało kasy, po drugie nie dasz sobie rady na początek.

Skomentuj

Jak chcesz ograniczyć koszty to zamiast 3way z 16 zrób 2 way z tą samą 16.
      W ogóle zmieniłbym projekt...
      Jak ma być tanio to 16 50 6 + sc10n
      lub
      klony totem mite
      lub
      arn150 + sc10n

Skomentuj

samo obliczenie obudowy niejest trudne. to moglbys zrobic sam bez wiekszego nakladu pracy...
        jednak w budowie kloumn jest jedna o wiele bardziej skomplikowana rzecz - zwrotnica
        do jej zaprojektowanie potrzebny jest sprzet pomiarowy oraz spore doswiadczenie.

w przypadku poczatkuacych sa 2 wyjscia. albo skozystasz z gotowego projektu albo zlecisz zaprojektowanie. w tym przypadku masz juz gotowa zwrotnice pod GDN 16/50/6 + sc10n. zestaw na tyle dobry ze niebedziesz zalowal wydanych na to pieniedzy (calosc ponizej 400zl)

Skomentuj

rozumiem, zastanawiałem się czy by nie dać 2 x GDN 16/50/6 i do tego SC10n... ale teraz nie wiem czy te zwrotnice które sa juz zaprojektowane .... czy moze ktos powiedzieć cos na ten temat i na moją propozycje?? bo podoba mi sie tylko czy te 2x 16 bedą dobrym rozwiazaniem??

Skomentuj

Czy masz już głośniki ?

Jeśli nie to nie pchaj się w tonsile (nie ujmując nic tonsilom) tylko zbuduj sobie kolumny na teslach 2x arn 188 + sc10n
            sprawdzona konstrukcja łatwo znajdziesz wymiary i litraż obudowy oraz strojenie (elektroda.pl->diy)
            dodatkowo w sieci krążą schematy zwrotnic, a nawet możesz kupć gotową na allegro

ewntualnie jeśli to mają być mniejsze monitory to problemów nie nastręczy Ci też polecany już zestaw arn 150+sc10N

pozdro

Skomentuj

kto doradzi Tonsil czy ARN ?? kazdy mówi co innego, ja osobiscie uwazam ze Tonsil byłby lepszy. jakies dobre rady . Chce zbudowac coś sprawdzonego, jesli mozecie to podzielcie sie projektami do GDN albo do Arn.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Tonsil nie jest zły, problem w tym że możesz mieć problemy z liczeniem zwrotnic itd. bo mało jest na nim konstrukcji diy, co innego tesla, wpisz w google i zobaczysz że była wałkowana wiele razy, sam mam kolumny, monitorki i centralny na tych głośnikachi i grają fajnie (mowa o niskotonowcach arn 150 arn 116 i arn188)na pierwszy raz bardzo fajna sprawa i można się wiele nauczyć

Skomentuj

dlaczego cięzko policzyc wartosci zwrotnic dla Tonsil'ów??

Skomentuj

jaro_21, widac ze jestes z elektrody bo zle doradzasz. mialem i tesle i tonsila i tesli bym juz wiecej niechcial (chociaz ARN 150 to moj ulubiony glosnik)

sam myslalem o kolumnie na 2xGDN 16/50/6 ale niewidze wersji 4 lub 16ohm :/
                    wiec tylko 4 ohm ciebie czeka.
                    myslalem nad dwoma tonsilami bo minusem tego glosnika jest dosc delikatny bas. przy 2 takich byloby juz lepiej. jednak jak juz robic nowa zwrotnice to odrazu pod vife bo na taki glosnik zasluguje 16/50/6

[ Dodano: 2008-01-21, 22:02 ]
                    jankowski_87, jaro_21, a pokazcie mi dobre (mierzone) zwrotnice pod 2xARN 188??

Zamieszczone przez jankowski_87
                    dlaczego cięzko policzyc wartosci zwrotnic dla Tonsil'ów??
                    bo zwrotnic sie nie liczy ;]

Skomentuj

Paweł S. widze że jestes dobrze zorjentowany, wiec chciałbym Cię poprosic o jakaś dobra rade , a najlepiej o jakiś dobry projekt który bys polecił żeby to ładnie grało w takich pieniązkach jak piszemy cały czas. taki który sam bys wybrał.

Skomentuj

do jankowski
                        nie chodzi oto że ciężko policzyć, bo to potafi każdy, kto kiedyś projektował zwrotnice,
                        chodzi oto, że do tesli na pewno znajdziesz sprawdzonego gotowca
                        jak jesteś zielony to jak chcesz sie brać za liczenie zwrotnic

do paweł S
                        nie jestem z elektrody tylko z Nowego Sącza
                        na elce poprostu też mam konto, co za problem, prawie każdy z tego formu też tam pisze
                        skoro ARN 150 to twój ulubiony glośnik to dlaczego piszesz że tonsil jest lepszy?
                        gdzie napisałem że tonsile są złe ?

źle doradzanie to by było jakbym napisał "zrob sobie na głośnikach extreem devil 666"

Zamieszczone przez "Pawel S[b
                        jankowski_87[/b], jaro_21, a pokazcie mi dobre (mierzone) zwrotnice pod 2xARN 188??
                        a tym od kilera co brakuje ?
                        http://www.swistak.pl/aukcje/3051531...GWARANCJA.html

Będę szczery nie miałem tego tonsila i nie wiem jak gra
                        całkiem możliwe że lepiej niż tesla nie chę uchodzić za jakiegoś zwolennika myśli
                        technicznej południowych sąsiadów ale tesle są tanie i na pierwsze próby nadają się idelanie

nikogo tu nie zmuszamy :)

pozdro

Skomentuj

okej rozumiem, troszke sie nie zrozumielismy, ale spoko:) chce wiedziec tylko czy do tych tonsilow dostane jakis projekt kto juz robił ?? na jednym GDN lub 2?? a i jeszcze jedno , jesli zwrotnice sa dopasowane pod 1 głosnik , czy jak podłacze 2 to bedzie jakos to kolidowało ze soba?? przepraszam , że takie banalne pytania ale po prostu chce sie dowiedziec jak najwiecej.

Skomentuj

jankowski_87, napisz lepiej dokladnie ile mozesz przeznaczyc na cale kolumny?

Zamieszczone przez jaro_21
                            skoro ARN 150 to twój ulubiony glośnik to dlaczego piszesz że tonsil jest lepszy?
                            ARN 150 potrafi zagrac takim basem ze sporo wiekszych glosnikow sie chowa. no i nic wiecej. tonsil mimo ze ma slabszy i delikatniejszy bas potrafi w przeciwienstwie do tesli zagrac piekna srednica. no i do tego bas jest sporo szybszy
                            źle doradzanie to by było jakbym napisał "zrob sobie na głośnikach extreem devil 666"
                            chodzilo mi o to ze robisz jak przyslowiowy student
                            ...jezeli student ma do wyboru 2 odpowiedzi to zawsze wybiera to nieodpowiednia...
                            :lol:

[ Dodano: 2008-01-21, 22:28 ]
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 - na samym dole

a tym od kilera co brakuje ?
                            killer robi zwrotnice na podstawie sprawdzonych i dobrze znaych schematow lub poprostu je liczy sobie kalkulatorem - a takie zwrotnice sa niewiele warte
                            no i w dodatku paskudnie wygladaja a o stosunku jakosc/cena nie wspomne :|

jesli zwrotnice sa dopasowane pod 1 głosnik , czy jak podłacze 2 to bedzie jakos to kolidowało ze soba??
                            tak, to sporo zmienia

Skomentuj

a to masz moze projekt gotowy pod tonsile??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                jankowski_87, napisz lepiej dokladnie ile mozesz przeznaczyc na cale kolumny?
                                no właśnie od tego się powinno zacząć :)

skoro killer robi według sprawdzonych schematów to co w tym złego ?
                                Bardzo chciałbym usłyszeć różnice między jego zwrotnicą a jakąś inną projektowaną pod konkretny egzemplarz
                                zwrotnic nie ocenia się po wyglądzie, a co do ceny to można zawsze coś stargować

z tym studentem to nie łapie, nie wypawiadam się na temat tonsili, pisałem że to dobre głośniki, poprostu wiem że tesla nie jest zła bo ją sprawdzałem, na temat tonsila bede mógł coś napisać jak skończe suba na 30\120
                                :)

ps
                                studia już dawno skończyłem, może jak odparuje troche, to załapie głębię porówniania pozdrawiam :)

Skomentuj

a pwiedz mi czy jak kolumna jest an jeden głosnik a ja bym chcial zastosowac 2 głosniki to zmieni sie litrarz i?? albo powiedz jaki bedzie litrarz dla dwóch głosników niskotonowych , jak wylicz, wyliczyc dla jednego a poxniej pomnozyc to przez dwa czy jak?? przeprasza, chce sie dowiedziec czegos . wkoncu musze od czegos zacząc prawda?? mam nadzieje ze rozumiesz to ... nie chce wywalic kasy w konkretne błoto, lepiej je schlapac tylko błotem;p

Skomentuj

Więcej głośników niskotonowych = większa obudowa
                                    Jest taki program w który się oblicza objętość obudowy nazywa się winisd poczytaj w przyklejonych tematach

odrazu odpowiadam na następne pytanie :)
                                    to że program poda obudowę 100L to nie znaczy że musisz taką zrobić

twoje pytania sugerują że lepiej i taniej Ci będzie zrobić gotowy sprawdzony projekt
                                    bo jak nie to się boje właśnie o to błoto :)

Skomentuj

jak kolumna jest an jeden głosnik a ja bym chcial zastosowac 2 głosniki to zmieni sie litrarz
                                      tak
                                      jak wylicz, wyliczyc dla jednego a poxniej pomnozyc to przez dwa czy jak??
                                      tak
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

now iec pytanie, mam ktos projekt kolumn na jednego tonsila niskotonowego ?? jesli tak lub wie gdzie goznajde niech poda link, prosze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X