Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak zmostkowac kanały w wzmaku?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak zmostkowac kanały w wzmaku?

Witam! Mam wzmacniacz Tensai TA-2350 dosc wierny sprzecik :grin: ,oto podstawowe dane:
    >ok. 65 Watt :sad:
    >4 lub 8 Ω
    >3 kanały (niezsynchronizowane)

Ostatnio zacząłem przerabiac to na cos, co ma przypominać estradowe, zamontowałem gniazda typu Jack (na razie tylko na wyjście, na wejście są już kupione tylko nie specjalnie mam czas nawiercić dziury i je zamontować). Jest 1 poważny problem natury technicznej: ma 3 kanały, które ze sobą nie współpracują…(każdy działa osobno po przełonczeniu przełoncznika...) :sad:

Dałoby się jakoś zmostkować albo połonczyc te kanały :?: :?: :?:
    Zależy mi na rozwiązaniu dość niedrogim a skutecznym…

Bardzo proszę o rade

Jak piszesz ma to ok 60W i ty chcesz to na estrade?
    Szkoda roboty...

Skomentuj

wiem ze to nie jest wiele...to na małe imprezy i ewentułalnie jako mini mixer by miło byc...

wie ktos jak to zrobic?

Skomentuj

Od dawien dawna na estradzie nie stosuje sie gniazd glosnikowych tupu jack!
        Dawno temu sie stosowalo tylko tzreba pamietac ze ten typ gniazd przy wkladaniu wtyku robi chwilowe zwarcie wiec koncowka mocy musi miec zabezpieczenia zwarciowe.

Jestes pewien ze ten wzmacniacz ma trzy kanaly?

Skomentuj

Tak on ma 3 kanały... Zauważyłem fakt ze robi Sie zwarcie... a ale jeśli głośność jest ściszona to cos może sie stać końcówce :?:

jest zabezpieczenie bo jak kiedyś przy sprawdzaniu głośników przypadkowo zrobiłem zwarcie to "pstrykło" i wyłączył sie jak zabrałem kabel to znowu pstrykło i było Ok... czy to to zabespieczenie :?: Moze jest jakieś inne :?:

Skomentuj

a jakie koncowki tam siedza? masz jakies zdjecia wnetrza czy tylu?

Skomentuj

Obawiam się, ze tam siedzi stk 3 kanałowe, a wtedy broń Boże robić zwarcie!

Skomentuj

wiec sa 4 koncówki mocy (takie kwadraciki z 3 nóżkami na radiarorze-wydaje mi sie ze to one...) podaje oznaczenia:

1. T
                B688
                R*11
                --------------
                2. T
                D718
                0*9C
                --------------
                3. T
                B668
                O*0A
                -------------
                4. T
                D718
                0*0A

[ Dodano: 2008-01-23, 15:33 ]
                oto fota tych koncówek:
                :!: http://ciciu9.wrzuta.pl/obraz/38LReMdm1b/[URL=http://ciciu9.wrzuta.pl/obraz/38LReMdm1b :!:

Skomentuj

Jak Ty na tranzystory mowisz kwadraciki z trzema nozkami to lepiej daj sobie spokuj z elektronika.

To jest wzmacniacz 2 kanalowy!

Skomentuj

nie bede ukrywał ze nie znam sie na tym az tak bardzo ale kiedys trzeba sie nauczyc...
                    tez podejrzewałem ze on ma 2 kanały bo sa 2 pary tranzystorów o takim samym oznaczeniu...

wiec ponawiam pytanie dało bys ie to jakos zmostkowac?

prosze o odpowiedz

Skomentuj

zmostkować się da , tylko użytecznośc takiego wzmacniacza może być znikoma...
                      Wzmak obsługuje 4R obciążenie ?

Skomentuj

sa 2 opcje 4Rlub po przełonczeniu 8R

Skomentuj

no to w mostku bedziesz mial 1x130W/8omach a w stereo 2x65W/4omach.
                          Nie wiem tylko w czym to ma ci pomoc bo lepiej zasilic dwa glosniki niz jeden.

Skomentuj

chyba sobie odpusze... wole 2 kolumy... czas na cos nowego!

wszystkim serdecznie dziekuje za rady!-pozdrawiam!

Skomentuj

To jeszcze ja się zapytam. Czy jeśli podam identyczny sygnał na przedwzmacniacz na prawy i lewy kanał to mogę połączyć kanały równolegle? (wyjścia na głośniki, taki jakby mostek tylko w drugą stronę :)) Jeśli wzmacniacz w stereo może zasilać głośniki 8 omowe to przy równoległum połączeniu powinien dać 2x więcej mocy przy 4 omach bez szkody dla niego, przynajmniej tak mi się wydaje... Tylko mi się wydaje czy mogę tek zrobić?

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                Czy jeśli podam identyczny sygnał na przedwzmacniacz na prawy i lewy kanał to mogę połączyć kanały równolegle?
                                pewnie ze mozesz, nikt ci tego nie zabroni. ale jak wzmacniacz zastrajkuje i pusci sie z dymem to niemiej pretensji do nas

Zamieszczone przez nosmaster
                                Jeśli wzmacniacz w stereo może zasilać głośniki 8 omowe to przy równoległum połączeniu powinien dać 2x więcej mocy przy 4 omach bez szkody dla niego, przynajmniej tak mi się wydaje... Tylko mi się wydaje czy mogę tek zrobić?
                                jestes w wielkim bledzi. poczytaj jak dziala mostek wzmacniaczy...

Skomentuj

nosmaster, źle Ci się wydaje...
                                  Weź nie kombinuj, wzmaka do suba na tda7294 poniżej 100zł można mieć - kompletnego, więc po co to ?

Skomentuj

Dla zabawy i doświadczenia :)

[ Dodano: 2008-02-02, 00:03 ]
                                    Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego nie wolno tak robić? Teoretycznie to tak jak by 2 identyczne tranzystory przewodziły w tym samym czasie dostawały ten sam sygnał itp więc co się może stać? jeśli na obu kanałach będzie ten sam sygnał... jeśli były by w przeciwfazie to rozumiem było by zwarcie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X