Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW pulse response problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW pulse response problem

Mam problem. Robie wszystko według tutoriala na Audiomanii, ale przy pulse response stanąłem i nie wiem jak sobie poradzić. Kombinowałem z tłumieniem pokoju, głośnością i wszystkim czym tylko się działo, a wykres wygląda tak:

Karta SB Audigy SE. Pomiary TS bez problemów. Mikrofon WM-61A, przedwzmak nie wiem na czym, ktoś z forum wykonał, ale działa bez zarzutu.

Zwiększ we właściwosciach wykresu amplitude tak do +/-500 lub tak żebyś widział ten najwieksz cały pik.

Powinno pomóc :>

Skomentuj

Coś mi sie wydaje ze ci ten sprzet nic nie mierzy poza szymem wejscia karty

Skomentuj

:lol: u mnie przynajmniej jaos ten pulse wyglada. jest "zbyt idealny" i nic nie zmierze ale jakos to wyglada.

sprawdz jeszcze raz dokladnie kable i ustawienia. albo najlepiej niech ktos inny to zrobi (zeby nie popelniac tych samych bledow)

Skomentuj

Tez misie wydaje, ze nic nie nagrywa, kable wydaje sie ok, a wykres ogladalem caly jak wyglada i zadnego piku tam nie widze :/

Skomentuj

sprawdź czy nagrywa chociażby rejestratorem dźwięku, może jakiś błąd w ustawieniach mixera albo na połączeniach pomiędzy preampem, czasem się zdarza.

Skomentuj

jeżeli chodzi o mikrofon to działa, sprawdzałem wcześniej bez preampa i z preampem i w sumie wątpie, żeby coś było jeszcze nie tak w kablach :) Jutro pokombinuję jeszcze, dzięki za pomoc.

Skomentuj

skoro mikrofon dziala podlaczony do kompa to bedziesz mial jakies bledy w ustawieniach

Skomentuj

W ustawieniach speaker workshopa tak?

Skomentuj

od samoego poczatku posprawdzaj wszystko wg tutoriala

Skomentuj

No i tak zrobiłem. Siedziałem 2 godziny i przełączałem kabelki, znalazłem inne sposoby podłączania, ale wszystko sie zachowuje tak jakby program nie nagrywał, bo to co widać na wykresie to nie jest żadne odbicie. Sprzęt musi byc sprawny, bo TS mierzę normalnie, bez problemów. Zastanawiam się w czym może być problem i powoli się denerwuję. Wsystko 3 razy przerobione krok po kroku, a gdyby z kalibracją lub podłączeniem było źle, to bym TS nie zmierzył. Próbowałem bez przedwzmacniacza i wykres wygląda tak samo, tylko amplituda minimalnie się zmniejsza... Zresztą bez mikrofonu też.

Skomentuj

Jeszcze sprawdź samego preampa, może być metoda z tutoriala nr 4 na audiomanii i porównaj w dwóch ustawieniach wzmocnienia pre, u mnie w ustawieniu jak do pomiarów f mogę nagrywać przez mica w np. rejestratorze dźwięku tylko trzeba w niego solidnie dmuchnąć.

Skomentuj

może coś : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...pulse+response

[ Dodano: 2008-01-26, 15:16 ]
                          w pokoju w bloku trudno zrobić dobre pomiary
                          skale "amplitudy" zrób większą, patrz jakie są na tutorialach.

Skomentuj

mkul, mikrofon właśnie tak sprawdzałem, i nawet nie musiałem solidnie w niego dmuchać, jutro sprawdzę jak tam preamp wygląda.

El_liero, ty miałeś nieco inny problem, bo u ciebie jest impuls pomiarowy i jakoś to wygląda, a u mnie nie, spróbuję jeszcze połączenia split takiego jak Yoshi napisał, może to wzmak tak szumi, ale wątpię. Osią X i Y też już zdążyłem się pobawić :)

Skomentuj

Czaruję...