Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowicjusz w budowie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowicjusz w budowie kolumn

Hej. Widzę ze jest tu dużo osób utalentowanych w budowie, ja niestety jestem w tym zielony dlatego kieruje te pytanie do was a mianowicie chodzi mi o te kolumienki Stx przedstawione w linku. Chodzi mi dokładnie materiał tłumiący jaki może być tam zastosowany i jaka długość i średnica może być rur do Bass- reflex. Wiem ze nie jesteście jasnowidzami ale może po tylu wykonanych pracach może będziecie się w tym orientować. Reszta jest wyłożona w sumie na tacy i chyba nie potrzebuje więcej informacji. Ale to się jeszcze zobaczy:-) A jeśli macie jakieś projekty w mniej więcej tych wymiarach co ta kolumienka to proszę przesłanie. Z góry dziękuję :-)

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

Maestroo, jesli chcesz to skopiowac - NIE ROB TEGO !

Skomentuj

A dlaczego można wiedzieć?? Jeśli tak twierdzisz to może nasz jakieś konstrukcje o podobnych wymiarach??

Skomentuj

To wymiary są dla Ciebie najważniejsze w kolumnach? To może kup jakieś ładne skrzynki bez głośników... :lol:
        A na poważnie: nie rób tego, bo nie warto. Słabe głośniki i za podobne pieniądze mozna zrobić coś lepszego - dlatego.

Skomentuj

Hmm Ale chciałem cos sam zrobić od podstaw. Wiem ze wymiary nie są najważniejsze ale akurat taka wielkość mi odpowiada bo mam trochę mały pokój i w sam raz by mi pasowały a jeśli chodzi o konstrukcje to jest dosyć prosta i dlatego chciałem się tego podjąć. A macie jakies projekty coś w tym stylu???

Skomentuj

Maestroo, napisz ile masz pieniedzy, jaki wzmacniacz i jakie pomieszczenie?
            przydala by sie tez informacja czego sluchasz?

Skomentuj

Jeśli chodzi o wzmacniacz to mam TECHNICS SA-GX200, taki sam jest na alegro jeśli chcecie więcej informacji. A jeśli chodzi o kasę to nie mam teraz określonego budżetu z czasem to by wyszło, a pokój no jest 4m na 1,75m. A jeśli chodzi czego słucham to nie mam określonego stylu ale w większości to muzyki klubowej. Ale tez nie mam pewności czy by to stało w większym pokoju. A jeśli to informacja to Wzmacniacz jest podłączony do komputera i większości muzyka z niego Idze.
              Oto link do wzmacniacza http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=301120764

Skomentuj

Maestroo, te kolumny cos pokazales sa naprawde kiepskim wyborem! przejrzyj dzial WLASNE KONSTRUKCJE i moze cos ci sie spodoba.

ogolnie gdybys mogl powiedziec ile chcesz miej wiecej wydac pomoglibysmy wybrac ci cos najlepszego

Skomentuj

musisz okreslic budzet bo bez tego trudno cokolwiek doradzic

Skomentuj

Hmmm z tego co przemyślałem wczoraj i określiłem swój budżet to będę miał mniej więcej 600zl na wydani ale oczywiste może się to zimnic bo jeśli chodzi o zrobienie samych konstrukcji to na pewno nie wydam tyle a głośniki mogę kupić z czasem, no i teraz następne moje pytanie czy jeśli możecie mi pomóc w doborze konstrukcji czy możecie mi od razu powiedzieć jakie tam głośnik musza być zamontowane, bo ja jestem w tym praktycznie zielony i nie wiem w jaki sposób się to robi żeby pasowały do konstrukcji. A jeśli chodzi o konstrukcje tego stx to tak tylko z ciekawości ile tam ścianek jest wygłuszonych, tylko tylnia i dolna? czy jeszcze jakieś i ta tuba do bass-reflex jakiej ona jest średnicy i długości

Skomentuj

Profesjonalistą nie jestem ale... Osobiście przy takim pokoju wybrałbym podłogowe kolumienki 2 drożne na kształt Nextonów M-100 jednak w formie szpilek zamiast monitorów.
                      Mam kolumny stx (najwyższy model) i używam ich na imprezki itp. Są wygłuszone na tylnej i bocznych ściankach tą watą co sprzedają w sklepie stx.

Skomentuj

Jakbyś nieco dołożył to możnaby się szarpnąć na takie coś:
                        tonsil 20 100 3
                        tonsil 13 40 2
                        vifa DX25
                        Koszt samych przetworników to jakieś ~550zł.

Skomentuj

Hmmm a może jakieś konkrety typu zdjęcia, jakieś schematy itd

Skomentuj

zdjęcia czego ?
                            głośników ?
                            www.protonsil.pl
                            www.akkus.com.pl

Skomentuj

Chodzi mi o zdjęcia całych kolumn i ich dokładane wymiary no i jakie głośniki tam zostały zamontowane. No bo w sumie podaliście jakieś nazwy a ja totalnie nie wiem o co chodzi. Myślałem ze podacie jakies gotowy schematy i jakie trzeba tam głośniki zamontowac jakie ścianki wygłuszyć cos w stylu jak jest na forum ze robie nie na ekranie czy jakośtak. A jeden z kolegów napisał ze by proponował dwu drozne kolumini do tak malego pokoju ale to wsumie niewiem czy by to stalo w tak malym pokoju tylko zaraz obok w saloniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maestroo
                                no i jakie głośniki tam zostały zamontowane.
                                a co ja wyżej napisałem ?

Wiesz co ... Może wpierw zainteresuj się tematem bo kompletnie nie wiesz o co chodzi tego co widzę.
                                Daruj sobie ten temat na jakiś czas, a w tym czasie się wyedukuj...

Skomentuj

Rozumiem cie Tekero:-) porstu niewiem ja sie do tego mam zabrac i jak to napisac zebysie mnie zrozumieli. Myslałem ze to bedze tak to mnijwecej wyglondało ze podace jakies dane albo linka do jakiś kolumienek znaczy sie do schematu bydowy i elemetów jakie zostały w nich zawarte. Ale to porstu moja wyobraźnia ale spoko. przemysle to wsztko i potem bede pytał o konkrety:-)

Skomentuj

Maestroo, ile masz lat?? bo po pisowni i innych domyslam sie ze niewiele... :|

wiem o co ci chodzi - o instrukcje krok po kroku jak to zbudowac. takie projekty sa dostepne i moznaby je poszukac ale i tak niema tam instrukcji jak to zbudowac ale tylko wymiary, glosniki, zwrotnice itp

Skomentuj

Latek mam 14. I może to zabrzmi trochę dziwnie to znalazłem na Elektrodzie całe forum o samodzielnej budowie Diy Akustyka i w sumie znalazłem tak co mnie by interesowało ale powiem że za dużo tego tam i mam problemy z wybraniem. No bo w sumie o to mi chodziło wymiary głośniki itp. Trochę mi tak głupio ze zacząłem temat a już go nie skończyłem. Wielkie dzięki za to ze poświeciliście mi swój czas.
                                      Poozdrawiam :-)

Skomentuj

Maestroo, mam propozycje ale... najpierw odpowiedz na kilka pytan

czy masz teraz pieniadze na w/w glosniki?? tzn
                                        Zamieszczone przez takero
                                        tonsil 20 100 3
                                        tonsil 13 40 2
                                        vifa DX25
                                        Koszt samych przetworników to jakieś ~550zł.
                                        z caloscie spokojnie zmiescisz sie w 1000zl

jezeli tak to odpowiedz a ja napisze o czym mysle...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X