Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parę pytań.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parę pytań.

Jako, że w dalszej perspektywie mam zbudowanie kolumn i postanowiłem sklonować te (przynajmniej, jeżeli chodzi o obudowy):
    [center:de7af2cf98] [/center:de7af2cf98]

Parę pytań:
    - Jak wykonać frezy pod głośniki by wyglądały tak jak na zdjęciu, w domowych warunkach ?
    - Jak wykonać równe fazowanie krawędzi.
    - Jak sie ma BR na fotce do zwykłego okrągłego (ewentualnie BR z tyłu obudowy do umieszczenia go z przodu, gdybym musiał to z przodu dać jako atrapę) ?
    - Na ile jest możliwe położenie forniru na zaokrąglonych powierzchniach oraz czy da się zagiąć o ~90 stopni (boczne krawędzie z przodu) ?
    - Jakie to drewno (fornir) na bokach kolumn.

Dobór głośników zrobię gdy będę już zaczynał to składać (i doczytam sprawy techniczne), pewnie zaadoptuje jakieś gotowe rozwiązanie z dobrymi opiniami bo pomiary itp mi się nie widzą za bardzo

Pozdr

Zamieszczone przez gi
    - Jak wykonać frezy pod głośniki by wyglądały tak jak na zdjęciu, w domowych warunkach ?
    tylko frezarka + reczna obrobka
    Zamieszczone przez gi
    - Jak wykonać równe fazowanie krawędzi.
    frezarka lub reczna monotonna praca. zawsze mozna jakies narzedzie specjalnie do tego zrobic
    Zamieszczone przez gi
    - Jak sie ma BR na fotce do zwykłego okrągłego
    jest to normalny b-r tylko ze prostokatny. sam takich czesto uzywam w subach
    Zamieszczone przez gi
    - Na ile jest możliwe położenie forniru na zaokrąglonych powierzchniach oraz czy da się zagiąć o ~90 stopni
    ja kladlem fornir zagiety o 90 stopni na zaokragleniu o promieniu 11mm i ladnie wyszlo
    Zamieszczone przez gi
    - Jakie to drewno (fornir) na bokach kolumn.
    bierzesz najtansze jakie ci pasuje i przyciemniasz bejcami

jak mozesz to podaj lepsze zdjecia lub przynajmniej nazwe kolumn

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      ze prostokatny. sam takich czesto uzywam w subach
      Ma on swój odpowiednik w okrągłych jeżeli chodzi o parametry czy zupełnie inne i trzeba jakoś przeliczać/dobierać od nowa ?

jak mozesz to podaj lepsze zdjecia lub przynajmniej nazwe kolumn
      Niestety jest to jedyne zdjęcie tego zestawu jakie mam, pochodzi z tematu z inspiracjami z konkurencyjnego forum.

Może zapytam tam o nazwę.

Jeszcze jedno pytanie, jako że kolumny pewnie będą składane z desek by uzyskać kształt łezki będę musiał wypełnić przerwy. Tutaj wchodzi w grę albo szpachla samochodowa, albo wióry drewniane zmieszane z wikolem. Dobrze na tym będzie się trzymał fornir ?

Z desek znaczy się tak:
      [center:dddf543d18][/center:dddf543d18]

Z tym że agresywniejsze łuki to i szczerby będą znaczniejsze.

Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
        Ma on swój odpowiednik w okrągłych jeżeli chodzi o parametry czy zupełnie inne i trzeba jakoś przeliczać/dobierać od nowa ?
        tak. liczysz go tak samo jak okragly tylko ze zamiast okraglego ksztaltu jest prostokatny. w winisd poprostu klikasz na ksztalt i zmieni sie na prostokat. podajesz wymiary i otrzymujesz potrzebna dlugosc. wg mojej praktyki odchylka miedzy wyliczonym a prawdziwym to 3-5Hz

osobiscie taki ksztalt wolalbym nadac stosujac kilka warstw cienkiego MDFu lub HDFu ktory ladnie sie ugnie.
        lub moznaby tez pobawic sie z nacinanym MDFem. mialem cos takiego przetestowac ale jakos brak czasu i miejsca do pracy :???:

Zamieszczone przez gi
        Dobrze na tym będzie się trzymał fornir ?
        powinno sie trzymac

Skomentuj

Dzięki.

Zgadniesz może jakiej wielkości są te głośniki w tych kolumnach ? Zastanawiam się nad wymiarami tego i to chyba będzie najlepszy punkt odniesienia.

Skomentuj

2x30cm + jakis wspolosiowy

Skomentuj

2x30cm + jakis wspolosiowy
              Wielkie bydlaki :/

Będę musiał pomyśleć nad innym rozwiązaniem bo nie dość, że potrzebował bym do tego potwornego wzmaka to jeszcze by mi sąsiedzi sprzed drzwi nie odchodzili

Polecisz coś z gotowych rozwiązań (z zaprojektowaną zwrotnicą) do filmów i czasami muzyki w pokoju ~22m2 w bloku ?

Dzięki.

Skomentuj

z takim samym designem??
                ale 3 drogi czy 2?
                i ile kasy?

Skomentuj

z takim samym designem??
                  Prawdopodobnie taki sam design (wymiary będą dobierane pod głośniki więc ulegnie on pewnym zmianom), ewentualnie z jakimiś nalotami z innych fajnych konstrukcji jak na przykład ta:

czy też ta:

ale 3 drogi czy 2?
                  To jest sprawa wtórna, ważne by dobrze grały no i nie oszukujmy się, wyglądały przyzwoicie.

i ile kasy?
                  Alternatywą do budowy własnych kolumn jest kupno gotowego zestawy 5.1, a to koszt ~4-5 tysięcy. Myślę, że 1500-2000 (o ile mi to wyjdzie to będę kompletował resztę zestawu) na te dwie kolumny będzie rozsądne, wraz z tymi kolumnami muszę nabyć do nich wzmacniacz etc.

Oczywiście im taniej tym lepiej, lecz budżet jest dość elastyczny (jeżeli kolumny za 2500 miały by mnie zniszczyć jakością dźwięku to nie ma problemu, jeżeli jednak różnica między tymi za 800 a 1500 ma być stosunkowo mała to nie widzę sensu przepłacać, etc).

Gubrin

Czy też

Skomentuj

nie licz że kolumny za 2 x większa kasę zagrają 2 x lepiej.

Jak zwykle - pochodź po salonach audio i posłuchaj co CI pasuje :P
                    Jesli nawet nie wybierzesz czegoś do sklonowania to prznajmniej będzie wiadomo co Ci doradzać , jakie brzmienie preferujesz...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      nie licz że kolumny za 2 x większa kasę zagrają 2 x lepiej.

Jak zwykle - pochodź po salonach audio i posłuchaj co CI pasuje :P
                      Jesli nawet nie wybierzesz czegoś do sklonowania to prznajmniej będzie wiadomo co Ci doradzać , jakie brzmienie preferujesz...
                      O tym właśnie mówię, nie chcę przepłacać za różnicę w dźwięku której albo nie usłyszę, albo będę potrzebował sprzętu za 20 tysięcy i kolekcjonerskich nagrań wysokiej jakości by ją usłyszeć.

Większość muzyki będzie z bardziej lub mniej stratnych formatów kompresji, a ścieżki dźwiękowe w filmach też często nie należą do najlepszych i szczegółowych.

Po salonach postaram się polatać choć za dużego wyboru raczej w mieście nie znajdę :)

Dodatkowo wolał bym coś co już ktoś zrobił i opracował zwrotnicę bo sam nie mam do tego umiejętności ani w szczególności czasu, więc klonowanie konstrukcji sklepowych to raczej w tym momencie abstrakcja ze względu na potrzebne pomiary, projektowanie zwrotnicy, etc.

Gubrin

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                        albo będę potrzebował sprzętu za 20 tysięcy i kolekcjonerskich nagrań wysokiej jakości by ją usłyszeć.
                        to kolejny mit...

Różnica nie jest wprost proporcjonalna do różnicy kosztów, co nie znaczy że nie jest słyszalna, nawet na zwykłym sprzęcie...

Zamieszczone przez gi
                        Większość muzyki będzie z bardziej lub mniej stratnych formatów kompresji, a ścieżki dźwiękowe w filmach też często nie należą do najlepszych i szczegółowych.
                        żebyś się nie zdziwił :P

Zamieszczone przez gi
                        Po salonach postaram się polatać choć za dużego wyboru raczej w mieście nie znajdę :)
                        Nie wiem skąd jesteś, ale lepiej wydać te parę dyszek na podróż do okolicznego większego miasta co czasami pozwoli zaoszczędzić wiele setek, a czasami tysięcy zł...

Zamieszczone przez gi
                        Dodatkowo wolał bym coś co już ktoś zrobił i opracował zwrotnicę bo sam nie mam do tego umiejętności ani w szczególności czasu, więc klonowanie konstrukcji sklepowych to raczej w tym momencie abstrakcja ze względu na potrzebne pomiary, projektowanie zwrotnicy, etc.
                        A kto powiedział że masz sam projektować zwrotnicę ? :)

Skomentuj

gi, tez myslalem o budowie kolumn w stylu sonusow...
                          myslalem zeby wsadzic w taka obudowe MDS08 + MDS05 + XT25
                          dobrze to zagra a taka obudowa niezle podniesie ich wartosc

Skomentuj

Czaruję...
                          X