Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa M25WP-03

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa M25WP-03

Kupiłem jakiś czas temu tą zdezelowaną wifę, którą chyba ktoś nawet na forum pokazał:
    http://allegro.pl/item292563269_vifa_do_suba_.html
    Pomyślałem, że zaryzykuję i jestem raczej zadowolony.
    Na głośniku napisali oprócz modelu, którego nigdzie nie mogę znaleźć 4 Ohm i obok 110. Domyślam się, że to 110 to moc i chyba raczej jednej cewki dotyczy bo jak dwóch to chyba za mało jak na Vifę do suba.
    Nie mogłem nic o nim znaleźć, więc sam zmierzyłem.
    Poniżej parametry ze speaker workshop i symulacja w 50l br.
    Niestety głośnik ma większą średnicę niż cw1002c i narazie nie mam w czym go przetestować w praktyce. Po przyłożeniu do otworu zamiast cw1002c jedno można powiedzieć, jest sporo głośniejszy ale to raczej jest oczywiste.
    Co sądzicie o tych pomiarach i parametrach? Planuję go wrzucić właśnie w około 50l.

p.s. Pomiary odpowiednio dla cewek połączonych równolegle i szeregowo. Ja planuję zrobić mu te cewki przełączane tak by wzmak dawał ok. 120W na szeregowo i ok. 400W na równoległe.
    Załączone pliki

wrzuc fotki jeszcze raz ale poprzez imageshack bo na tych miniaturkach niewiele widac

Skomentuj

Hmm w takim razie u konkurencji są lepszze :).
      http://www.audiomania.info/forum/ind...8.msg71760#new

Skomentuj

Zamieszczone przez cob
        Hmm w takim razie u konkurencji są lepszze
        to niejest konkurencja bo jest ten sam wlasciciel :P

zmien sobie jednostki zeby np VAS byl w litrach a nie w stopach szesciennych

parametry moznaby usrednic i moznaby uznac ze sa wiarygodne.
        pojemnosc skrzynki moze byc. ale ja bym podniusl strojenie na 35Hz

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem co mam uśredniać. Chyba, że poprostu wykonać więcej pomiarów i uśrednić. Bo parametry dla szeregowego i równoległego połączenia chyba mają prawo się różnić. Co do VAS to w litrach jest ok 120.

Dodaje jeszcze strojenie na 35Hz w 50 i 45l.
          Załączone pliki

Skomentuj

jedź do obi i za 20zł kup deski na bude, bo jeśli masz system pomiarowy to nie ma sensu bawić się w symulacja w winisd cz jakimkolwiek innym symulatorem.
            Kup płyty na większa budę i zmniejszaj objętość np butelkami po napojach chłodzących wypełnionych wodą z kranu.

Skomentuj

Kiedyś trafił w moje ręce głośnik o podobnych parametrach Vifa M25WO-46-08, odgrzebałem pomiary, może Ci się przydadzą:

z pomiarów
              fs = 24Hz
              VAS=130l
              Qts=0.32

Skomentuj

Prawdę mówiąc to wydaje mi się że to jest prawie identyczny głośnik tyle że z dwiema cewkami, gdyż pochodzi on z pasywnego suba. Przy takiej konfiguracji można było pasywnie zsumować sygnał z dwóch kanałów i wykorzystać zwykły wzmacniacz stereo. Właśnie znalazłem w piwnicy materiał na budę. Wyjdzie jakieś 45 litrów. Wydaje mi się, że taka objętość starczy.

[ Dodano: 2008-02-10, 20:31 ]
                Aktualnie zastanawiam się jaki port bas refleks wybrać. Chcę zastosować dwa, żeby się zmieściły. Planuję kupić razem 4 i łączyć je końcami tak aby zarówno wlot jak i wylot były zaokrąglone. Dodatkowo takie połączenie pozwoli mi otrzymać odpowiednią długość dla zakładanego strojenia. Do wyboru mam:
                http://allegro.pl/item307456087_rura..._pow_bass.html
                oraz
                http://allegro.pl/item307688801_rura..._pow_bass.html
                Pytanie tylko czy starczą dwa po 4,5cm czy może lepiej będzie jak dam dwa po 6,65?

Skomentuj

daj jeden o wiekszej średnicy.
                  Dwa nam tu nic nie dadzą prócze tego, że muszą być prawie dwa razy dłuższe niż jeden o tej samej średnicy.
                  Przy 60mm nie powinno być furczenia powietrza.
                  Strojenie przeprowadz już w realu, nie w programie.
                  pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez piapia
                    Przy 60mm nie powinno być furczenia powietrza
                    przy 10" glosniku?? :shock: bez przesady

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem Paweł S. co chciałeś powiedzieć. Zrobiłem już dziury na dwa 6,5 bo szum wylatującego powietrza może być dokuczliwy zwłaszcza, że otwory będą na przedniej ściance. Głośnik chcę umieścić na ściance dolnej i teraz zastanawaiam się jakiej wysokości nóżki będą potrzebne.

Skomentuj

Zamieszczone przez cob
                        Nie bardzo rozumiem Paweł S. co chciałeś powiedzieć
                        to ze srednica tunelu 6cm na glosnik 10" to za malo. moze do 8" bym go jeszcze dal ale i tak nie do kazdego

Skomentuj

Ok tak jak pisałem są już otwory na 2x 6,5cm. Zaokrąglony będzie z obu stron, więc nie powinno być źle. Teraz myślę jakiej wysokości nóżki zrobić, żeby ta vifa od spodu miała czym "oddychać".

Skomentuj

Zamieszczone przez cob
                            Teraz myślę jakiej wysokości nóżki zrobić, żeby ta vifa od spodu miała czym "oddychać".
                            tego wlasnie do tej pory niewiem. moze pobawisz sie jakimis klockami i podzielisz sie wiedza??

Skomentuj

Chyba w takim razie będę musiał poeksperymentować. Jak skończę kłaść fornir i zrobię napęd to wezmę się za dobieranie nóżek.

Skomentuj

Witam.
                                ups. przesadziłem ze średnicą tego BR. Przyjmuje się średnio 10-15% powierzchni membrany.

Co do odległości od podłogi, gdzieś czytałem, że minimum połowy średnicy BR, jeżeli masz dwa odsuniete od siebie w większej odległości niż średnica każdego z nich to nie ma znaczenia się nie mienia.

Jest to dość kłopotliwe do policzenia - trzeba było by policzyć maxymalne ciśnienie jakie może wytworzyć nasz tłok (głośnik) w tym litrażu obudowy.Oraz policzyć jak daleko musi być odsunieta przeszkoda aby tłoczone powietrze mogło swobodnie pracować w naszym otworze BR.
                                Jestem ciekawy czy ktoś kiedyś to liczył ;-) może Yamaha, która stosuje w takiej konfiguracji BR.

Zrób na razie 50% średnicy jednego BR. I sprawdz jaki będzie efekt przy 3/4 mocy głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                                X