w jakich kolumnach hmmm chyba zadnych standardowych :) mam takie 2 w pkoju graja slicznie tylko ze kolega ktory mi projektowal zwrostnice wyjechal i kontaktu nie ma a chce dorobic jeszcze 4 (6.1) dlatego otrzebuje pomocy w zwrotce i dlatego jestem uwiazany do konkretnych przetwornikow bo chce miec 6 identycznie brzmiacych kolumn (2 podlogowe + 4 podstawkowe+ sub ale ten juz jest ps irek dzieki za wzmacniacz)
do jiga i tak sie przymierzam wiec moze to jakies rozwiazanie z tym ze te ktore mam sa do glosnikow od dali czyli 9 omowych a teraz bede kupowal nowe wiec 8 omow
z irkiem juz gadalem bo bralem od niego panel do suba zreszta bardzo zgrabny glosniczek wyszedl :) no nic chyba z tego wszystkiego zaopatrze sie w sprzet pomiarowy wgryze sie w ksiazki i naucze sie projektowac zwrotnice wkoncu mi sie nie pali :)a i tak kiedys trzeba sie nauczyc
no to montuj sprzet pomiarowy i pomierz te kolumny. jak wyjdzie ladnie to znaczy ze zwrotnica jest OK i mozesz kopiowac. jezeli niebardzo to rob od podstaw
jak bedziesz kopiowal to niezapomnij sie podzielic schematem
Niestety żeby zaprojektować dobrą zwrotę trzeba nie książkowej wiedzy, której też wiele nie jest, ale przede wszystkim doświadczenia!
To nie jest tak że pomierzysz głosniki, wrzucisz elementy takie żeby charka w miarę równa była i to zagra...
Choć oczywiście jestem za tym żebyś zestaw pomiarowy, oraz co ważniejsze - odpowiednio duży zasób części na zwroty sobie nabył :)
takero zdaje sobie sprawe ze nie tylko czyste cyferki sie licza i nie spodziewam sie powalajacego efektu za 1 razem ale kiedys czas zaczac sie w to bawic to jak ze stolarka na poczatku tez nie wychodzi idealnie a w tej chwili po kilku konstrukcjach naprawde nie mam sie czego wstydzic wiec pewnie zwrotnica przejdie niezla ewolucje zanim usiade i powiem kurcze fajnie to wyszlo ale tym chyba jest ta zabawa a ze pieniadze ani czas mnie nie ograniczaja wiec ... innymi slowy jak sie nauczylem obudow breflexow i jak sie bawic wytlumieniem to zwrotnic sie tez naucze w koncu pocos sie te technikum elektroniczne konczylo tylko to bylo daaawno temu hihi
Skomentuj