Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana okleiny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana okleiny

Chce zmienić fornir w moich kolumnach. Fornir był polakierowany 5 warstwami lakieru. I teraz pytanie, czy wystarczy zeszlifować lakier czy lepiej jednak zedrzeć stary fornir i na surową płytę nałożyć nowy?

hehe powodzenia zycze.
    zrob probe na dole/gorze czy da sie latwo zerwac fornir. jak nie to szlifuj troche i przyklejaj na to

Skomentuj

Jezeli masz klejony na mdf a nie hdf to przy odrywaniu plyta sie rozwarstwi zedrzyj stary lakier szlifierka oscylacyjna do zywego forniuru. :)

Skomentuj

Jeśli płyta wiórowa i Henekl to da radę zedrzeć.
        szukaj!
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11001

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
          Materiał obudowy to płyta wiórowa, a fornir był klejony butaprenem. Chyba spróbuje to zedrzeć z pomocą opalarki. Pytanie jeszcze czy klej odejdzie razem z fornirem czy z nim też będzie trzeba się pomęczyć?

Skomentuj

jesli byl klejony na butapren to nie powinienes miec duzych problemow sam kiedys zdzieralem fornir wez szpachelke i odrywaj pomalu powinno szybko zejsc mozesz tez sprobowac podgrzac :)

Skomentuj

klej może zostać na płycie, przyklai sie tak samo, bez żadnych problemów czy ze skutkiem osłabienia spoiny.

Skomentuj

oczywiscie resztki kleju zostana ale papier 80 na kawalek deseczki i przetrzec troche plyte pozbywajac sie starego kleju a tak pozatym to klejenie na butapren jest slabym pomyslem ja kleje na wikol + zelazko wychodzi super !!!! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
                  ja kleje na wikol + zelazko wychodzi super !!!!
                  ja kleilem raz i juz niemam zamiaru

Skomentuj

Wiem wiem, teraz używam Momentu i wychodzi elegancko, ale te kolumny robiłem jakieś 2 lata temu, kiedy o Momencie mało kto słyszał.

Skomentuj

A TO CZEMU JA NP NIE MAM DOSTEPU DO MOMENTU A WIKOL DOSTANE NP W SKLEPIE NA OSIEDLU KLEJENIE NA MOMENT JEST LATWIEJSZE I NAPEWNO SZYBSZE NIZ NA WIKOL ALE WIKOL JEST NAPEWNO LEPSZY NIZ BUTAPREN

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
                        to klejenie na butapren jest slabym pomyslem ja kleje na wikol + zelazko wychodzi super !!!! :)
                        butapren tak jest słaby, twój wikol i żelasko mocniejszy ale z tym ile roboty przy tym to już w ogóle się nadaje...

Zamieszczone przez Pawel S.
                        ja kleilem raz i juz niemam zamiaru
                        hehehe dokładnie.

poprostu - Henkel Moment

Skomentuj

zgadzam sie henkel rulez !!!!! :) roboty przy klejeniu zelazkiem he he w huk :) ale przy niedostepnosci henkela wikol jest najlepszym rozwiazaniem :) ale sie off top zrobil he he
                          :P

Skomentuj

ale co tam :P
                            ciagne offtopic - szkoda ze juz niejest dostepny klej nitro. tam by łapało dosc szybko i z gwarancja ze przyklei wszedzie. no i spiona sztywna

kleilem tez z niezlymi efektami na drakol ale tylko i wylacznie pod prasa lub mocnymi sciskami

Skomentuj

he he dostep do prasy maja nieliczni a nam szarym obywatelom polski ludowej zostaje wikol i butapren he he :) i oczywiscie henkel :) co do drakolu nie wypowiem sie nie stosowalem :(

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
                                A TO CZEMU JA NP NIE MAM DOSTEPU DO MOMENTU A WIKOL DOSTANE NP W SKLEPIE NA OSIEDLU KLEJENIE NA MOMENT JEST LATWIEJSZE I NAPEWNO SZYBSZE NIZ NA WIKOL ALE WIKOL JEST NAPEWNO LEPSZY NIZ BUTAPREN
                                Nie krzycz...

Zamieszczone przez Pawel S.
                                kleilem tez z niezlymi efektami na drakol ale tylko i wylacznie pod prasa lub mocnymi sciskami
                                chyba rakol :) Miałem z nim styczność w wakacje i już drugi raz go nie kupie...
                                Jak dla mnie syf, bez prasy na gorąco można się pochlastać, dużo lepsze efekty z henkelem expressem i momentem :)

Skomentuj

SORKI :) JUZ NIEKRZYCZE :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                    chyba rakol
                                    nawet juz sam niewiem. poprostu kolega mi przyniusl w zastepczym opakowaniu. kolor tego kleju to jakby naturalny majonez...

Zamieszczone przez dasta
                                    SORKI JUZ NIEKRZYCZE
                                    no to pisz normalnymi literami a nie wielkimi ;]

Skomentuj

Powiem tak... vikol czy jak mu tam jest dobry do łączenia płyt i takich tam. Do froniru butapren i wszystkie jego podobieństwa typu "Henkel Moment". I but i moment klei się tak samo - łatwo i szybko bez stosowania śmiesznych obciążeń itd... co niektórzy lubią stosować. To totalna bzdura.

Skomentuj

he he ale dlaczego wszyscy stolarze kleja na vikol jeszcze nie widzialem stolarza ktory by kleil fornir na butapren :) na moment oczywiscie ale uzywanie butaprenu do klejenia drewna jest raczej nieporozumieniem :) jest to klej z grupy kontaktowych ale nie mozna go porownywac do henkela :) co do obciazen przy klejeniu klejami kontaktowymi nie stosuje sie obciazen masz calkowita racje nic to nie daje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X