Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieskończone kolumny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nieskończone kolumny.

Hej zwracam się do was z prośbą bo na innym forum NIK się praktycznie moim tematem nie zainteresował. Oto treść tematu:
    Siemka. Widzę że trafiłem na odpowiednie forum. Dostałem kiedyś od kolegi skrzynie z już powycinanymi otworami pod głośniki i myślałem ze je sobie skończę ale postawiłem je w koncie i tak przez dwa lata stały i kurz zbierały aż je w końcu wyszpachlowałem i okleiłem okleiną drewno podobną( nie wiedziałem co to wtedy fornir ) i tak sobie postały jeszcze roczek Aż do tej chwili, znalazłem odpowiednie forum do tego żeby zobaczyć inne konstrukcje i mnie cos ruszyło żeby je skończyć. Ale jest taki problem ze wtedy ta osoba co mi dawała te skrzynki to nie wiedziała jakie maja być tam głośniki, ale zapewniała mnie że były one robione na wzór innych kolumn i że sobie coś znajdę. HMMM no ale w sumie to chciał bym je skończyć tak jak się należy i postanowiłem ze zerwę okleinę i położę fornir, w przedniej ściance zrobię frezy pod głośniki żeby to ładnie wyglądało, no i ostatecznie jakieś głośniki, ale tu się robi problem bo mam tylko 350 zł na zakup ich a mieszkam w warszawie i słyszałem ze jeszcze mogę coś znaleźć w tym mieście jakieś w miarę tanie głośni a prawie dobre i ze mogą być to w ostateczności STX tylko jakie??? I o to się zwracam do was czy po podaniu wam wymiarów zewnętrznych i wewnętrznych, objętości , średnicy otworów pod głośniki i Bass Reflex potrafili byście powiedzieć jakie tam głośniki wsadzić i jakie zwrotnice i gdzie wcisnąć wygłuszenie i ewentualnie jakieś dodatkowe rzeczy albo przeróbki bo powiem szczerze że ja się kompletnie na tym nie znam i to w sumie jest taka prośba ode mnie i do was za która był bym bardzo Wdzienczny.
    Podam teraz wymiary zewnętrzne:
    Wysokość- 78,5 cm
    Szerokość- 38,5 cm
    Głębokość- 24 cm
    Wymiary wewnętrzne:
    Wysokość- 74,5 cm
    Szerokość- 34,5 cm
    Głębokość- 20 cm
    A objętość i grubość płyty wynosi- 51,4 litra i 1,6 cm
    Średnica otworów pod głośniki
    Wysoko tonowy- 8 cm
    Średnio tonowy- 18 cm
    Nisko tonowy- 27,5 cm
    Bass Reflex- 6 cm Znajduje się on tylnej ściance tak w prawie połowie wysokość obudowy.
    Oczywiście otwory mogą ulec zmianie jeśli będzie taka potrzeba bo zamierzam zmienić całkowicie przednia płytę na nową i od początku będą wiercone nowe otwory i robione frezy a z tyłu to mogę rozwiercić ten otwór na Bass Reflex a i możecie tez podać przy okazji jaka długość tak mniejwiencej może być tego tunelu. Zamieszczam tak na wszelki wypadek zdjęcia tych skrzynek. A i zapomniałem dodać ze do napędu tego będzie służył TECHNICS SA-GX200 około 90 wat na kanał.
    http://obrazki.elektroda.net/37_1202203606.jpg
    http://obrazki.elektroda.net/38_1202203665.jpg
    http://obrazki.elektroda.net/22_1202295118.jpg
    To jest właśnie ten tekst. Jak na razie się tylko dowiedziałem ze musze wzmocnić skrzynię od środka i nic pyzatym. Mam nadzieję że wy mi jakoś pomrzecie.
    Tak na wszelki wypadek zamieszczam link do strony gdzie jest ten temat.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...770947#4770947

szczerze mowiac to spal te kolumny

za takie pieniadze to moglbys co najwyzej wsadzic w nie glosniki z altusow

masz 350zl na same glosniki czy na cale kolumny?? bo odrazu mowie zebys zapomnial o tych skrzynkach - lepiej zbudowac nowe

Skomentuj

heh tylko 350 zl na 3drogi heh :( kolumny wystaw na allegro zyskasz cos pieniedzy i bedziesz mogl zbudowac lepszy jakosciowo zestaw 2 drozny zprawdzony do ktorego jest juz zrota bo do tej skrzyni widzi mi sie jakis alfred lub inne dibeisi :) czyli lipa straszna

Skomentuj

Nie dziwią mnie wasze odpowiedzi ale ja się uprę i je skończę nie będę żałował tej kasy na to. To dali byście rade pomóc mi w tym czy okazu jestem skreślony na tym forum z tym tematem. A i powiem ze nie zamierzam nic palić. Mam 350 zł na głośniki a na Reszetce rzeczy to się znajdzie kasa jeszcze. No ale w sumie to mogę jakieś lepsze głośniki wsadzić nawet powyżej 350 zł tylko to już moja sprawa. Ja tylko chciał bym abyście mi pomogli w doborze głośników do tego a o koszty to ja już będę się sam martwił.

Skomentuj

TooShotr, nie rozumiesz, że chociaż wsadzisz do tych bud głośniki za 1000zł, nie będą fajnie grały? Zrobienie nowych pudeł nie jest takie drogie ... wiórówka 40zł, jeszcze Ci zostanie, liczmy 20zł, do tego fornir max. 40zł :) Jakieś wkręty itp. to grosze.

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
            To dali byście rade pomóc mi w tym czy okazu jestem skreślony na tym forum z tym tematem. A i powiem ze nie zamierzam nic palić
            to troche przykre... :|

odrazu pisze ze to niezagra odpowiednio ale glownie ze wzgledu na brak zwrotnicy
            wysokotonowy: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
            sredniotonowy:
            no i tu pojawia sie problem. z otworem 18cm pasuje jedynie 20cm a takich sredniotonowych niema...
            polecam http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
            lub http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=175
            niskotonowy: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
            zwrotnica: uniwersalna
            wg mnie niema sensu pchac sie w drozsze glosniki.
            no chyba ze dorwiesz zmasakrowane altusy i wsadzisz glosniki w nowe skrzynki - bedzie taniej i przynajmniej zwrotnica bedzie

Skomentuj

Nie dziwią mnie wasze odpowiedzi ale ja się uprę i je skończę nie będę żałował tej kasy na to. To dali byście rade pomóc mi w tym czy okazu jestem skreślony na tym forum z tym tematem. A i powiem ze nie zamierzam nic palić. Mam 350 zł na głośniki a na Reszetce rzeczy to się znajdzie kasa jeszcze. No ale w sumie to mogę jakieś lepsze głośniki wsadzić nawet powyżej 350 zł tylko to już moja sprawa. Ja tylko chciał bym abyście mi pomogli w doborze głośników do tego a o koszty to ja już będę się sam martwił.
              im dorższe głośniki chcsz tam wsadzić tym bardziej marnujesz kase.
              Czytaj wyżej bo dobrze ci ludzie doradzają, zrobienie nowych bud to nic drogiego, a i ile frajdy z roboty jest, zadowloenia i satysfakcji.
              Jak kupisz głośniki i wsadzisz je do tej budy to zmarnujesz swoje 350zł. A jak usłyszysz potem coś sensownego jak gra to dopiero przekonasz sie na swoim błędzie.

Skomentuj

No wiem. Macie racje ale pomyślicie że jakiś głupi jestem ze che pchać w to kasę ale czuje jakiś sentyment do tego, i je skończę. A na pewno w przyszłości zrobię swój cały projekt od podstaw.

Skomentuj

nie w przyszlosci a teraz sluchaj co ci doradzaja koledzy chcesz zrobic gowno ktore bedzie sobie byle jak wygladac i grac :( wsadzanie kasy w te pudla to strata zrob porzadne podlogowki lub cos co bedzie dobrze grac a jak chcesz to ci doradze idz na bazar kup alfredy wsadz w pudlo podlacz i ciesz sie ze gra :( zwrotnicy nie dawaj bo po co :)

Skomentuj

HMMM. No wiem i chyba tak zrobię. Tez jakieś trzy drożne jakieś podłogówki. No dobra to kasę zostawiam i szukam cos ciekawego do 350 lub 400 zl. Posłucham się was bo wy się na tym znacie i tym pewnie zajmujecie.

[ Dodano: 2008-02-09, 15:42 ]
                    A jeszcze się tak zapytam, jak się wygłusza takie kolumny z bas refleksem z tyłu. Bo cos takiego będę chciał zrobić właśnie taki projekt chce znaleźć

[ Dodano: 2008-02-09, 15:45 ]
                    A te skrzynki to do piwnicy Ida i niech tam stoją pewnie chyba i tak je wyrzucę bo po co to wstawiać na allegro jak i tak NIKT tego nie kupi.

Skomentuj

jak się wygłusza takie kolumny
                      zobacz przyklejony temat.

tak wiec widze ze odzyskales troche rozsadku. teraz pora wybic cie z drugiego bledu. za 350zl niezrobisz sensownego zestawu 3 droznego. za takie pieniadze mozna zrobic albo troche lepsze monitory albo jakies wieksze podlogowki (tez nienajlepszej jakosci)

Skomentuj

TooShotr, gratuluje rozsądku :)

Proponuje, abyś przeczytał sobie te arciki po prawej w menu: http://diyaudio.pl/portal.php

Są naprawdę bardzo pomocne!

Zrób sobie albo monitory na sc10n + arn150, albo podłogówki sc10n + 2x arn150

PS: Pytanie z troszkę innej beczki, można by zrobić podłogówki na sc10n i arn150? Mam subwoofer, więc powinno być ok ... Aha, czyli po prostu dwie komory, jedna normalna, a druga ta , co by robiła tylko za podwyższenie :P Czyli to by były takie monitory z wbudowaną podstawką :P

Skomentuj

Pawel ma racje :) 3 drogi sobie wybij z glowy zrob sensownie grajacy zestaw 2 drozny napisz czego sluchasz i co oczekujesz od swoich przyszlych kolumn a napewno znajdzie sie ktos co ci pomoze :) a skrzynki sprobuj opchnac na allegro nie wygladaja jeszcze tak zle :) zawsze moze sie trafi jakis malolat za te 350 zrob tak jak ja 2x arn150 + sc10n lub pj zwrotnice masz juz zaprojektowana :) nie sa to moze kolumny super klasa ale nie graja tragicznie sam mam takie prawie rok i jestem zadowolony :) na pierwsza konstrukcje akurat :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dasta
                            lub pj zwrotnice masz juz zaprojektowana
                            pod PJ jeszcze nie
                            Zamieszczone przez cudny90
                            Pytanie z troszkę innej beczki, można by zrobić podłogówki na sc10n i arn150?
                            czemu by nie

Skomentuj

rzeczywiscie zagalopowalem sie :) he he

Skomentuj

HMM w sumie to do końca to nie powiedziałem ze przeznaczone na to 350 zl. Poczekam do wypłaty i dołożę jeszcze drugie tyle i wtedy cos już zrobi się porządnego. Znalazłem sensowne zestawy na elektrodzie, 3 drożne i 2 drożne, jeśli chodzi o wykonanie zwrotnicy to mam już od tego człowieka wystarczy kupić to co potrzeba i Bedze luzik. Teraz tylko wystarczy cos wybrać i tyle. A jeśli chodzi o to czego słucham to różnej muzyki nie mam określonego stylu, powiem tak wszystko co jest przyjemne dla ucha. A jeszcze zapytam a to tak można użyć głośnika Nisko tonowego zamiast średni tonowego w zestawie 3 drożnym??? Pytam tak tylko z ciekawości.

Skomentuj

A jeszcze zapytam a to tak można użyć głośnika Nisko tonowego zamiast średni tonowego w zestawie 3 drożnym??? Pytam tak tylko z ciekawości.
                                  jezeli przenosi odpowie pasmo to tak. akurat GDN 16/50/6 bardziej sie nadaje na sredniaka z niskim podzialem niz na niskotonowca

zanim cos wybierzesz to daj znac co to jest bo na elektrodzie jest pelno smieci...

Skomentuj

No wiem praktycznie wszystko przejrzałem na tej i jest na czym oko zawiesić. Powiem tak za dużo tego tam jest i już się gubię. A np. taki głośnik http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                                    Albo taki http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...B=itemdbnadaje się na średnio tonowy czy nie??

Skomentuj

8" zdecydowanie NIE

Skomentuj

Nierozumiem o co chodzi z tą 8

Skomentuj

Czaruję...
                                        X