Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do stereo / frontowe do kina

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do stereo / frontowe do kina

Witam!
    Obmyślam sobie powoli (m. in. czytając forum i inne ciekawe opracownaia i strony) projekt kolumn które miałyby zastosownaie w stereo pełniąc oczywiśćie także rolę kolumn frontowych w kinie. Dodatkowo oczywiście centralny, tyłu no i sub.
    Bardzo chciałbym pokusić sie o konstrukcję trójdrożna, ale wiadomo jakie są klopoty ze zwrotnicą itp. Chodzi o konstrukcję typu: niskotonowy 2x18-20cm + 1 średnak + 1 wyskotonowiec. Tyły wiadomo dwuzdrozne, niskośredniak coś kolo 13cm, tak samo centralny tylko że 2 niskośredniotonowce. Do tego sub (albo dwa!) na Tonsil GDN 30/120.

Koncepcja bardziej uboga to kolumny frontowe dwudrożne ale prawodpodobnie także z dwoma glosnikami niskośredniotonwoymi 15-18cm i jeden sub. Reszta bez zmian.

Oczywiście kolumny mialy byc być klasy lepszej od 2xARN 150 czy 180, ale nie Seas czy Scan, oczywiście budżet nie napięty, na 1 kolumne frontową powiedzmy te 400zl (z marginesem in plus) jestem w stanie przeznaczyc na glośniki i zwrotkę

Pozostaje tylko wybór koncepcji (najważniejsze) oraz dobor przetwornikow potem bud itp.

Liczę nie na jakąsś konkretna pomoc tylko o dyskusję i głębsze rozważnaia w temacie, które moga pomoć także innym osobom stojących przed dylematem kupić czy robić. JA dylemem ten juz mam za sobą :grin:

Pozdrawiam i licze na gorącą dyskusję!

Zamieszczone przez brencik
    Bardzo chciałbym pokusić sie o konstrukcję trójdrożna, ale wiadomo jakie są klopoty ze zwrotnicą itp. Chodzi o konstrukcję typu: niskotonowy 2x18-20cm + 1 średnak + 1 wyskotonowiec. Tyły wiadomo dwuzdrozne, niskośredniak coś kolo 13cm, tak samo centralny tylko że 2 niskośredniotonowce. Do tego sub (albo dwa!) na Tonsil GDN 30/120.
    Tak się nie robi kina, przynajmniej dobrego :)
    Na przody 3way na 8 calach , bo na 18 cm to kompletnie bez sensu, a tyły i central na 13 ? Bez sensu...
    Po co 3way skoro i tak sub będzie ?
    na 1 kolumne frontową powiedzmy te 400zl (z marginesem in plus) jestem w stanie przeznaczyc na glośniki i zwrotkę
    stx18akx + vifa dx25 i chyba nic innego z ciekwych głośników.

Skomentuj

Tyły wiadomo dwuzdrozne
      No dla mnie nie jest to aż takie oczywiste

Skomentuj

Kina nie kina. To nie ma byc kino tylko fronty stereo z dodatkowym wykorzystaniem do kina...
        2x20cm na fornty? To po co wtedy sub...
        Tyly i centalny przeciez nie dam na 18cm.. ktos spotkał takie monstrum? Moze jakies linki? Jakas firma takie cuda produkuje? Ktos DIY takie robił kiedyś?
        No i co ma 3-way do suba? Sub i tak pracuje poniżej tego co fornty niezależnei od ilości dróg forntów..

Co do ilośc dróg z tylach to 2 chyba sa opytmalne. przeciez nikt rozsadny nie da tam 3-way...

Ogólnie dziekuje za zainteresowanie tematem i podkrecam dalsza dyskusję!

Skomentuj

2x20cm na fornty? To po co wtedy sub...
          Tyly i centalny przeciez nie dam na 18cm.. ktos spotkał takie monstrum? Moze jakies linki? Jakas firma takie cuda produkuje? Ktos DIY takie robił kiedyś?
          Tu masz centrale nawet na 10 calach:
          http://www.visaton.de/en/bauvorschla...807/index.html
          A tu na 18:
          http://www.bowers-wilkins.co.uk/display.aspx?infid=1444
          http://www.bowers-wilkins.co.uk/display.aspx?infid=1165
          http://www.bowers-wilkins.co.uk/display.aspx?infid=1164
          http://www.bowers-wilkins.co.uk/display.aspx?infid=1160
          I to nic nadzwyczajnego, o prostu albo robi się coś dobrze, albo robi się kupę...

No i co ma 3-way do suba? Sub i tak pracuje poniżej tego co fornty niezależnei od ilości dróg forntów..
          To na tyle oczywiste, a temat jest na tyle rozległy że aż nie chce mi się na ten temat pisać...
          Kino to nie stereo + central i tyły o paśmie od paruset do paru tysięcy hz, każdy kanał jest w pełni pełopasmowy i w pełni niezależny - poczytaj troszkę o panujących dziś standardach.
          Zamiast 'podkręcać dyskusję' weź to sobie przemyśl i wyciągnij odpowiednie wnioski.

Skomentuj

Może i sa na 18cm ale po co? I kto to kupuje albo jaki DIY robi takie centralne czy tyły?
            Kto mowi o pasmie kilkaset Hz -kilka kHz? A co, dwudrozym na 13cm glosniku niskosredniotonowym nie da sie uzyskac większego pasma niby?
            WIem ze kino to nie stereo ale nie bede przeciez robil dodatkowych, gorszych forntow zeby je podlaczac tylo jak bede ogladal film... gdzie tu logika by byla? Stereo ma byc dobre bo bedzie do stereo a sub m abyc bo do kina mimo ze fornty 3-drogi beda moze mialy.
            No i jak, wg twojej teori o identycznosci wszystkich 5 kolumn w kienie zastosowac sie do wytycznych ustawin kolumn w kinie? Jak podwiesic 150-180cm kolumne 3 drozna z 18cm glosnikem i odpowiednio ja nakierowac pod odpowiednimi katami itp? Jeszcze czegos takeigo nie widzialem.

Skomentuj

brencik, miałem podobny dylemat i tez nasłuchałem się teoretyków karmionych marketingowa sieczką. Prawda jest jednak jedna, kino domowe MUSI być odpowiednio dobrane do twojego pomieszczenia i kropka. Jeśli masz małe pomieszczenie to daruj sobie porady typu 18 na tyły bo to pomyłka, co do frontów to zrób je jek najlepsze do stereo, jak starczy kasy to nawet sie nie wahaj, 3 drogi to inna jakość w odsłuchu stereo. Kolejnym mitem jest negowanie potrzeby suba do kina mimo nawet 12" na frontach, sub w kinie jest niezbędny i basta, wiem bo tez myślałem że 3 drogi zastąpiom mi sub w kinie i przez jakiś czas tak miałem w swojej instalacji ... no a potem zrobiłem sobie suba i moje kino nabrało nowego wymiaru, różnica powalająca!!! Kolejnym moim odkryciem jest moim zdaniem bezapelacyjna wyższość dipoli nad tradycyjnymi kolumnami na tyły, szczególnie w naszych warunkach mieszkaniowych i tu tez radze niedowiarkom odsłuchy :)
              tak więc moja rada to jak najlepsze fronty do stereo, obowiązkowo sub i jak dasz radeę to na tyły daj dipole i postaraj się o takie same wysokotonówki we wszystkich kolumienkach. powodzenia w odkrywaniu możliwości dobrego kina :)

Skomentuj

Wreszcie jakas w miare sensowna odpowiedz.
                Oczywiscie ze sub bedzie, nie tylko do kina zeszta. Wysokotonowki tez oczywiscie w kazdje kolumnie te same. Jasne ze 18cm na tyly to pomylka, pomieszczenie mam 20m2 max.
                Nad dipolami to sie nie zastanawialem jeszcze, ale to chyba do THX tylko?
                3-drogi mnie kusi...

Skomentuj

Chodzi o konstrukcję typu: niskotonowy 2x18-20cm + 1 średnak + 1 wyskotonowiec.
                  A po co Ci 2szt 20cm w jednej kolumnie jak sub bedzie? Paranoja...
                  Masz pokoj ok 20mk to po co Ci tam tego tyle...
                  stx18akx + vifa dx25 i chyba nic innego z ciekwych głośników.
                  To jest dobra propozycja i powinienes sie jej trzymac.

Suba na 30/120 bym sobie darowal i to jeszcze na 2szt... jak juz chesz miec moc wrazen to wzialbym zamiast tego bsw 15"

Skomentuj

Akurat GDN 30/120 Tonsila to dobry glosnik wiec do niego sie przymierzam. 2x20cm moze nie ale te 2x18cm mogly by byc czemu nie.

No dobra, załozmy ze stx18akx + vifa dx25 a jaki niskosrednio na tyly i jakie do centrala?

Skomentuj

Idac sladem frontow mozna dac np. do centrala 2x15akx + dx25 a na tyl po jednym akx z vifka

Skomentuj

Moje pomieszczenie to 25m2 ale wysokie 3m, i z praktyki (duuużo odsłuchów) wyszło że fronty 3way z 20cm basami po jednym na kolumnę to optymalna konfiguracja, do tego tak jak przedmówca pisał mam suba na 15" tiw-ie i używam go praktycznie tylko do kina w stereo fronty mają wystarcająco basu. Wydaje mi sie brencik że mylisz trochę efekty w kinie wynikające z niskim zejściem suba z natężeniem dźwięku przy większej ilości przetworników, to takiej konfiguracji jaka proponujesz potrzeba sporo więcej przestrzeni niż posiadasz:( Nie ma sensu pakować się w taka ilośc przetworników na twojej powierzchni, nie tędy droga, moim zdaniem zainwestuj więcej w jakość przetworników a nie w ich ilość efekt będzie znacznie lepszy. A co do dipoli to polecam je właśnie ze względu na ich znakomitą "przestrzenna dystrybucję dźwięku" - wiem że brzmi to jak marketingowy bełkot ale naprawdę do mniejszych i o trudnym ustawieniu pomieszczeń sa po prostu rewelacyjne, żaden monitorek w roli surrounda nie zagra lepiej od dipola :)

Skomentuj

Może i sa na 18cm ale po co? I kto to kupuje albo jaki DIY robi takie centralne czy tyły?
                          jak masz pomieszczenie powiedzmy 40m to 13cm tam by smiesznie wygladalo
                          No dobra, załozmy ze stx18akx + vifa dx25 a jaki niskosrednio na tyly i jakie do centrala?
                          mniejsze AKXy

Zamieszczone przez maq73
                          suba na 15" tiw-ie
                          to jest taki??

Zamieszczone przez maq73
                          A co do dipoli to polecam je właśnie ze względu na ich znakomitą "przestrzenna dystrybucję dźwięku" - wiem że brzmi to jak marketingowy bełkot ale naprawdę do mniejszych i o trudnym ustawieniu pomieszczeń sa po prostu rewelacyjne, żaden monitorek w roli surrounda nie zagra lepiej od dipola
                          a moze kolumny omnipolarne??:>

Skomentuj

Pawel.S > jak zwał tak zwał, obydwie nazwy są w użyciu, np. visaton nazywa je dipolami +> http://www.visaton.de/en/bauvorschla...687/index.html

[ Dodano: 2008-02-11, 18:22 ]
                            Co do tiw-a to posiadam wersję 400 /8 ohm, już nie produkowaną, trafiła się taniej i grzechem było by nie kupić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez maq73
                              Pawel.S > jak zwał tak zwał, obydwie nazwy są w użyciu, np. visaton nazywa je dipolami +>
                              ale omnipolarne to sa inne!
                              http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ana/index.html :P

Skomentuj

Re: Kolumny do stereo / frontowe do kina

Witam!
                                Obmyślam sobie powoli (m. in. czytając forum i inne ciekawe opracownaia i strony) projekt kolumn które miałyby zastosownaie w stereo pełniąc oczywiśćie także rolę kolumn frontowych w kinie.... Do tego sub (albo dwa!) na Tonsil GDN 30/120...
                                Więc kolego, musisz zakupić trzy wzmacniacze. Pierwszym jak mniemam będzie amplituner pozostałe to wzmaki do subwooferów. :mrgreen:
                                Proste liczenie:
                                cena ampli + cena 2 wzmaków na suba.
                                Jeśli zrobiłbyś 3 drogi na tym tonsilu, to przeznaczone pieniądze na elementy do suba dołożysz do ampli. Zresztą średnio dobry pomysł, aby na ampli rozkoszować się stereo.
                                Moim skromnym zdaniem, będziesz bardziej zadowolony, jeśli zakupisz klocki stereo w cenie systemu wielokanałowego :wink:

Skomentuj

zacznijmy od tego ze ten tonsil nie sprawdzi sie w kinie...
                                  a dobre (naprawde dobre) stereo za jakies 2-3kafle rozwali kino pod kazdym wzgledem... i jakoscia i scenia i przestrzennoscia... ale Ty chyba i tak wiesz lepiej o co w tym wszystkim chodzi

Skomentuj

Jak sie nie sprawdzi jak mi sie sprawdzi!
                                    Moze co ma sie spradzić? Koda, Yamaha za 500zl? Bo bucza i do kina dobre? Eee..
                                    Beyma 12br70 sie sprawdza ludziom w subach a ma pasmo od 45-50Hz w zaleznosci od budy i strojenia...
                                    Kino to kino sub musi byc a w stereo tez sie przyda w pasmie gdzie fronty juz nie ida..
                                    Chce dobre fornty zeby dobre stereo bylo, i bede mial. I nie pisalem ze bede z amplitunera KD słuchal stereo.. wole cos lampowego panowie. Ew. jakis dobry wzmak Yamaszki itp..

Skomentuj

Jak sie nie sprawdzi jak mi sie sprawdzi....
                                      Kolego, prawdę mówiąc nie wiem po co zakładasz temat. Chcesz aby inni napisali ża dobrze kombinujesz? Moim zdaniem źle kombinujesz.Jak to "fronty już nie idą"? Fronty mają "iść" pełnym pasmem, przeciaż mają grać w stereo. :idea: Zapytam tylko o jedno: co przeszkadza Tobie, aby w kolumnie trójdrożnej dać na bas głośnik, który chcesz zastosować w subwooferze i tak samo go stroić? :idea:
                                      Zresztą stereo chcesz napędzać albo lampą albo Yamahą? Można wiedzieć jakie to wzmacniacze? :wink:

Skomentuj

to już nie moja wina że Twoje wyobrażenie kina opiera się na 5.1 z allegro za 1000zł lub na 5.1 z zeszłej dekady...
                                        Kto je stosuje ? Każdy kto chce mieć dobre kino.
                                        No i jak, wg twojej teori o identycznosci wszystkich 5 kolumn w kienie zastosowac sie do wytycznych ustawin kolumn w kinie? Jak podwiesic 150-180cm kolumne 3 drozna z 18cm glosnikem i odpowiednio ja nakierowac pod odpowiednimi katami itp? Jeszcze czegos takeigo nie widzialem.
                                        Mylisz pojęcia - to nie jest moja teoria, tylko standard współczesnych zestawów kina.
                                        Po co podwieszać 180cm kolumne ? Mogę tylko ubolewać nad Twoim brakiem wyobraźni przestrzennej - poszukaj na stronie B&W informacji o ich zestawach na bazie serii 8 bo nie mam czasu Ci tego tłumaczyć, może jak zobaczysz obrazek łatwiej to pojmiesz.
                                        Zamieszczone przez maq73
                                        miałem podobny dylemat i tez nasłuchałem się teoretyków karmionych marketingowa sieczką.
                                        z tego co piszesz widać że wywarli na Tobie duży wpływ :)
                                        Zamieszczone przez maq73
                                        kino domowe MUSI być odpowiednio dobrane do twojego pomieszczenia i kropka. Jeśli masz małe pomieszczenie to daruj sobie porady typu 18 na tyły bo to pomyłka, co do frontów to zrób je jek najlepsze do stereo, jak starczy kasy to nawet sie nie wahaj, 3 drogi to inna jakość w odsłuchu stereo. Kolejnym mitem jest negowanie potrzeby suba do kina mimo nawet 12" na frontach, sub w kinie jest niezbędny i basta, wiem bo tez myślałem że 3 drogi zastąpiom mi sub w kinie i przez jakiś czas tak miałem w swojej instalacji ... no a potem zrobiłem sobie suba i moje kino nabrało nowego wymiaru, różnica powalająca!!!
                                        Uroki suba na +10dB względem reszty - pokolenie wychowane na loudnessie
                                        Szkoda że kolega ma małe pojęcie o dobrym kinie... Co oznacza dobre? Mniej więcej to że nie jest kompromisem i że sprawdza się też w stereo. Owszem, może dla kogoś kto lubi jak wysokie cykają , a wyznacznikiem basu są skrzypiące drzwi i okna to o "kino" o którym wyżej mowa rzeczywiście może wydawać dźwięki, ale gdy chcemy profesjonalnie podejść do tematu to nagle okazuję się iż niestety - fronty z 8 calami przy tyłach na 13cm głośniku nie zagrają jak należy - spójnie, będzie dziura.
                                        Jak sie nie sprawdzi jak mi sie sprawdzi!
                                        skoro sam wiesz lepiej to po co się pytasz ? Po co cały ten topic ?

maq73, proponuję nieco poczytać bo jeśli mylisz dipolary z omnipolarami to warto jednak zamiast na diyaudio wejść na google.

Mam tu dość atmosfery rodem z AS, ktoś zakłada temat żeby się czegoś dowiedzieć, a w efekcie wie lepiej (tak mu się zdaję)...
                                        Skoro brencik wie jakie chce kino to po co mu przeszkadzać i na złą drogę sprowadzać ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X