Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumn podłogowych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumn podłogowych.

Jak w tytule, zrobiłem projekt kolumn.
    Będą zrobione z płyty wiórowej o grubości 1,8 cm.
    Wymiary zewnętrzne: 90x20x23 cm (wys.sze.głę.), wymiary budy na głośniki :razz: 30x20x23cm. Obudowa około 8L.
    Przetworniki: Arn 150+GTC 8/10/1
    Bassreflex: 15cm, średnica 6cm.
    Wytłumienie gąbka 1cm na wszystkie ścianki, oprócz przedniej.
    Rysuneczek robiony w paincie, ale chyba jest w miarę czytelny. :mrgreen:

Nie wiem tylko jakie zwrotnice dać, ktoś może jest z łodzi i może mógłby takowe wykonać, albo polecić sklep gdzie takie części dostane. :mrgreen:
    Oceniajcie mój projekt, wszelkie propozycję i sugestie mile widziane. ;]

Cóżeś Ty tu nawymyyyślał Bo nie było to obliczane :P

GTC 8/10/1 ????? Weź sc10n, albo chociaż jakiegoś stxa ( ale nie ma zwrotki stx+arn150) Do sc10n i arna150 jest zwrotka.

Jeśli chodzi o konstrukcje, zwykłe monitorki, ale z osobną komorą jako podwyższenie :)

Skomentuj

projekt wizualnie poprawny :) komora dla arn-a daj ok 9 l i moze zrob osobna komore na wysokotonowca i tak jak cudny90 mowi sc10n a nie tego gtc za 10 zl szt w najgorszym wypadku arv :(

Skomentuj

Zamieszczone przez _Robal
        GTC 8/10/1
        niewiem dlaczego chcesz ten glosnik uzyc skoro on niegra :| (zeby niebylo gadania to mam 2szt)

Zamieszczone przez cudny90
        Bo nie było to obliczane
        ale dobrze trafil poza b-r

_Robal, mam dla ciebie propozycje. chcesz to koniecznie sam zbudowac czy pojdziesz na uklad i dostaniesz gotowca??
        wyjasnienia znajdziesz tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...41f93d3#134486
        ze akurat mam te glosniki na miejscu to bys dostal tylko obudowe i zwrotnice (no chyba ze chcesz calosc)

Skomentuj

i jeszcze moglbys zwezic szerokosc z tych 20 do 17cm wizualnie bardzo sie poprawi bo 20 cm heh troszke szeroko

Skomentuj

Popieram opinię kolegi dasta jeśłi chodzi o szerokość kolumienek. Akurat ja w swoich ARN150 mam 17cm szerokości i wygląda bardzo miluśko :mrgreen:
            Szeroki front jest beee....
            Do tego ARNa dodaj SC10N, przynajmniej zwrotka jest gotowa i to w paru wersjach o ile pamiętam.

Skomentuj

caMaro ja tez mam 17 cm i skosy ala ezo bardzo dobrze to wyglada :) troche zabawy ale sie oplaca :) i br proponowal bym z przodu ale kazdy ma inny gust
              :)

Skomentuj

17cm + zaokraglenia

Skomentuj

hmm....sliczne monitorki ale hmmm ten tonsil brrr... nie lubie kwadratowych he he

Skomentuj

wykozystalem to co lezalo na polce :P

Skomentuj

Pawel S., mozesz przypomniec jakim sposobem wykonales te zaokrąglenia ?? myslisz ze frezarka by sobie dala z nimi rade a pózniej na poprawienie papierek albo pilnik ??

pzrepraszam za zly dzial :P

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
                        Obudowa BYŁA :mrgreen: obliczana, TYM SPOSOBEM KLIK. :> .
                        Pawel S. dzięki za propozycje, ale 250 zł za kolumnę to za dużo jak dla mnie,a poza tym chciałem coś sam sklecić. Wiem, że chcesz dobrze, ale sam wiesz jaka jest radość jak zrobisz głośniki samemu. :mrgreen:
                        Nie mogę dać obudowy 17 cm bo głośnik nie wejdzie, głośnik ma 150mm, jak dam przód 170mm to niema prawa wejść, przy płycie 18mm. (chyba) :mrgreen:

Dobra zmienię ten GTC shit na co innego.

Jeśli chodzi o konstrukcje, zwykłe monitorki, ale z osobną komorą jako podwyższenie :)
                        Dokładnie :razz:
                        Br będzie z tylu, bo zrobię go z rurki pcv i będzie ohydny :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-10, 11:42 ]
                        Ale zemnie łeb :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
                        Już wiem jak zamontować tego arna... wymiary obudowy po zmianach :razz:
                        36x17x23cm
                        Br średnica 6cm. długość 14cm.

Tego wysokotnowca zmienię, tylko zapomniałem narysować :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez końcówka mocy
                          Pawel S., mozesz przypomniec jakim sposobem wykonales te zaokrąglenia ??
                          tylko frezarka i nic wiecej. frez dedry o promieniu R=11,1mm
                          Zamieszczone przez _Robal
                          Pawel S. dzięki za propozycje, ale 250 zł za kolumnę to za dużo jak dla mnie
                          ale to jest cena za pare!!

Zamieszczone przez cudny90
                          ale sam wiesz jaka jest radość jak zrobisz głośniki samemu.

Paweł, to prawda!!??
                          jeszcze niewiem bo tylko regenerowalem glosniki. jak zbuduje wlasny glosnik to napisze

ale co do budowy kolumn to zawsze jest satysfakcja

Skomentuj

Czaruję...
                          X