Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lepsza" 13-tka do 2-way z niskim Vas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Lepsza" 13-tka do 2-way z niskim Vas

Witam
    Panowie potrzebuje pomysłu na przetwornik 130mm(150mm) niskośredniotonowy który zagra poprawnie w 2-way w obudowie ok 7-8L ale potrafiący wygenerować jakieś sensowne (niechodzi o efekty subwowerowe a o normalny ładny bass)niskie czestotliwości w pomieszczeniu ok 8m2. Cena do 200zl szt.
    Kłopot w tym że brak miejsca na dużą obudowe stąd takie wymagania. Muzyka pop, dance, lekkie "techno".
    Narazie główny i jedyny kandydat to peerless hds 134 nomex który ma vas 8,7 według akustyka wsam raz do 6-8l -6dB w zakresie 50-55Hz tylko że niewiele można poczytać o brzmieniu bo bass to niewszystko...
    Na audioshow dobre opinie zebrały polskie monitory na 134 hds-ie i dx25. można poczytać że potęga brzmienia zaskakiwała... i to tyle...
    Ktoś miał do czynienia z tym hds-em?
    Ewenyualnie jeśli ktoś zna inny sensowny przetwornik mieszczący się w tych założeniach to "poprosze" :wink:

A wisaton al 130??
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
      A wisaton al 130??
      Pozdrawiam!!!
      myślałem o nim ale on wymaga przynajmniej 9-10 L niestety... a mi max 8L podpasuje :neutral:

Skomentuj

To morze maly usher??
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Może to podejdzie:
          http://www.allegro.pl/item311026100_...hm130_z12.html

Niestety nic nie wiem na jego temat, ale z parametrów do 8l pasuje :)

Skomentuj

vas to nie wszystko, pozatym tak naprawdę większośc 13 gra właśnie w takich budach.
            HDSa 134 nie polecam bo gra średnio, szczególnie nomex...
            Imho najlepsza opcja to mały usher i dobra cena - 135zł.
            Oprócz tego masz gotowe zwroty.
            Pomyślałbym też nad tonsilem 15 40 5 - tym ze siest lub 13 50 9 - tym z premiumów.

Skomentuj

To morze maly usher??
              Pozdrawiam!!!
              Niby fajny,cena niska i vas niski ale ta przezroczysta membrama... niepodoba mi sie, niewiem co projektanta podpuściło...

[ Dodano: 2008-02-10, 22:35 ]
              Zamieszczone przez takero
              vas to nie wszystko, pozatym tak naprawdę większośc 13 gra właśnie w takich budach.
              HDSa 134 nie polecam bo gra średnio, szczególnie nomex...
              Imho najlepsza opcja to mały usher i dobra cena - 135zł.
              Oprócz tego masz gotowe zwroty.
              Pomyślałbym też nad tonsilem 15 40 5 - tym ze siest lub 13 50 9 - tym z premiumów.
              Takero
              13 50 9 jeszcze chwile temu był moim faworytem bo podoba mi sie i do tego ten gigantyczny magnes robi wrażenie tylko wersja 6ohm ma vas chyba 14 a wersja 16ohm(jak na złość) ma chyba 8 Vas...
              Właśnie chciałem pytać jak by zagrała ta 6ohm wersja w 8L...
              Wiem że vas to niewszystko ale mi chodziło raczej że jakieś pojęcie daje :grin:
              Ten 13 50 9 ma dobre opinie tylko męczy mnie czy da rade w 8L zagrać?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Zupelnie zapomnialem, tez jestem za:)
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

13 50 9 od kilku dni mi po głowie chodzi, dobrych opini wszędzie pełno tylko najbardziej zastanawiam sie nad tą objętością...
                  Ponoć projekt zlecił epos zanim splajtował...

Skomentuj

Spojzyj sobie na elektrodzie na kolumny borysa tam sa 2 te tonsile i morel na gorze autor porownuje srednice tych glosnikow do vif :wink:
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Spojzyj sobie na elektrodzie na kolumny borysa tam sa 2 te tonsile i morel na gorze autor porownuje srednice tych glosnikow do vif :wink:
                      Pozdrawiam!!!
                      dulin7
                      Tak wiem, same przetworniki bardzo zachwalał tylko że on 2 szt w 25L zaaplikował, a właśnie objętosc stanowi przeszkode. Po przeliczeniu max 8,5L skrzynke moge zastosować...trudny temat :neutral:

[ Dodano: 2008-02-10, 22:58 ]
                      Tu parametry 13 50 9
                      Moc nominalna rms 50 W (wg IEC)
                      Moc maksymalna 100 W
                      Efektywność SPLref 88 dB
                      Pasmo przenoszenia 90 - 5000 Hz
                      Częstotliwość rezonansowa Fs 46 Hz
                      Impedancja nominalna 6 Ω
                      Rezystancja cewki 5.5 Ω
                      Powierzchnia czynna membrany Sd 79 cm˛
                      Dobroć mechaniczna Qms 4.9
                      Dobroć elektryczna Qes 0.53
                      Dobroć całkowita Qts 0.48
                      Objętość równoważna Vas 14 l
                      Masa układu drgającego Mms 9 g
                      Stała transformacji Bl 8,5 Tm
                      Średnica cewki 25 mm
                      Wysokość cewki 10,4 mm
                      Wysokość szczeliny magnetycznej 6 mm
                      Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm
                      Waga 2,75 kg
                      Wymiary 150,4 x 103 mm
                      Magnes 110 x 18 mm

Żebym wiedział że zagra przyzwoicie w tych 8,5l to brałbym bez zastanowienia :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                        Żebym wiedział że zagra przyzwoicie w tych 8,5l to brałbym bez zastanowienia
                        Ja bym wzial :wink:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

No dobra,pomyślałem i zdecydowałem się na pewien kompromis i buda mogłaby mieć 11L ale to absolutny max już naprawde, teraz to pewnie byłoby ok dla 13 50 9... :twisted:
                          Dzięki panowie

Skomentuj

zagrac napewno zagra w mniejszej obudowie. ale poprostu bas niebedzie taki niski jak w duzej obudowie. jednak jezeli to maja byc monitory stojace blisko sluchacza to beda dobre.

autor porownuje srednice tych glosnikow do vif
                            no wlasnie srednica jest mocna strona tonsili. szkoda tylko ze niemaja jeszcze zadnej dobrej wysokotonowki :|

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              no wlasnie srednica jest mocna strona tonsili.
                              Czy tak dobra jak w arz??
                              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Nie vas jest najważniejsze ale cały zestaw 3 parametrów czyli jeszcze Qts i fs, dlatego lepiej rozpatrywać głsoniki nie tylko pod katem jednego parametru. Małą obudowę cieżko jest nisko zestroić, to jest pewien mankament który nie pozwoli na uzyskanie dobrego basu. Dobrym kompromisem w tym wględzie jest wspomniany al 130, w ok 8L i 50Hz strojeniem zagra już przyzwoitym basem.

Skomentuj

Czy tak dobra jak w arz??
                                  ciezko to tak porownywac. niemialem ARZta ze zwrotnica wiec nieiwem jak naprawde moze zagrac...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    Nie vas jest najważniejsze ale cały zestaw 3 parametrów czyli jeszcze Qts i fs, dlatego lepiej rozpatrywać głsoniki nie tylko pod katem jednego parametru. Małą obudowę cieżko jest nisko zestroić, to jest pewien mankament który nie pozwoli na uzyskanie dobrego basu. Dobrym kompromisem w tym wględzie jest wspomniany al 130, w ok 8L i 50Hz strojeniem zagra już przyzwoitym basem.
                                    Wsumie już zdecydowałem sie na tonsila 13/50/9 , ma (chyba) same dobre opinie, ponoć jest właśnie porównywalny do Al130 (w którymś wątku na audiostereo) a połowe tańszy...
                                    Pozatym ciekawi mnie jak zagra ten "jeden z najlepszych głośnikow tonsila..." ważący 2,7kg posiadający magnes wielkości kosza :razz:
                                    Według opini parametry ma całkiem niezłe lub bardzo dobre :roll: a cena kusi i ta membrama z włókna szklanego właśnie ma mieć porównywalną sztywność do aluminium z visatona. Pobawie się symulacjami w bassbox'ie ale myśle że itak zostanie na 11L czyli max jaką skrzynke zmieszcze...
                                    O średnicy już wiadomo że ma mieć niezła do tego ponoć szybki i twardy bass czyli coś co by mi pasowało. Ożenie go z vifa dx25 i myśle że w poddaszu 8m2 bedzie ladnie grało z Yamaha na sankenach :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                                      Wsumie już zdecydowałem sie na tonsila 13/50/9 , ma (chyba) same dobre opinie, ponoć jest właśnie porównywalny do Al130 (w którymś wątku na audiostereo) a połowe tańszy...
                                      Pozatym ciekawi mnie jak zagra ten "jeden z najlepszych głośnikow tonsila..." ważący 2,7kg posiadający magnes wielkości kosza
                                      Ocena głośnika po wielkości magnesu to jak ocena auta po skali prędkościomierza. Głosnik ma parametry i jeżeli są one odpowiednie to nie ma znaczenia z jakim magnesem się je uzyskuje, dla mnie może mieć on 3 cm wielkości.

Ten tonsil nie jest porównywalny z Al 130. Na audiosterego bzdury piszą, kolejne poszukiwanie głośnikowego graala, czyli coś za pół ceny ma być lepsze lub conajmniej tak samo dobre.
                                      Miałem oba na warsztacie i jakoś nie miałem wrażenia dużej ich zbierzności. Al 130 to inne brzmienie, inna koncepcja, aplikacja. Bez kozery można powiedzieć, że al jest klasę wyżej, tyle wiecej kosztuje i jest tego wart. Ten tonsil to dobry głośnik ale bez nadmiarowego przesadyzmu.
                                      Nie próbowałbym też doszukiwać się zbierzności poprzez zastosowane materiały, włókno to nie aluminium. Zaletą włókna jest wieksza sztywność niż celulozy ale nie tak duża jak membrany metalowej oraz rozproszenie/tłumienie rezonansów w sposób nierównomierny, tak że spsób rozpraszania drgań nie będzie powodować dodatkowego rezonansu.
                                      Metalowa membrana ma za zadanie być sztywną i lekką nic wiecej. Ma mieć charkter "idealnego" tłoka, nic nie tlumić i nie roztpraszać. Jej projekt ma zapewnić pojawienie się rezonansów na tak wysokiej częsotliwości aby możliwe było poprawne zaaplikowanie głośnika. Dlatego w AL 130 rezonanse pojawiaja sie dopiero w okolicach 7kHz, gdzie głosniki z miększa membraną (w ten tonsil) mają rezonanse w okolicach 5kHz.

Skomentuj

Vas już bez znaczenia, potrzebny kwadratowy kosz.

[ Dodano: 2008-02-24, 01:54 ]
                                        ...

[ Dodano: 2008-02-21, 19:38 ]
                                        Takero
                                        Miałeś u siebie "małego ushera" w związku z tym miałbym pytanie:
                                        jak wypada w nim bass? jest? niema? dobry? czy też "dobry jak na taki mały głośnik" a ogólnie słabo?
                                        Pytam ponieważ z kasą mi się opuźnia więc nic niekupiłem jeszcze...Pytam o tego ushera bo ma niby dobre opinie i coś co jest teraz bezwzględnym warunkiem a konkretnie chodzi o kwadratowy kosz bo wymysliłem inną opcje że w to moje poddasze 8m2 wkomponują się min podłogówki o pojemności nawet do 30 L ale żeby zbyt kolorowo niebyło to jest inne ograniczenie niż wcześniej a mianowicie szerokość przedniej ścianki tylko 145mm stąd wymagany węższy kwadratowy kosz. Dzięki takiemu rozwiązaniu w stosunku do klasycznej obudowy monitorka niestraciłbym zupełnie na "przestrzeni uzytkowej"(niedawno przebudowałem cały pokuj aby wycisnąć jak najwięcej mejsca i zrobiło sie na tyle ok że niechce znowu zagracać) Na takiej wąskiej przedniej ściance niezmieszczą mi sie przetworniki z przedziału "13" w standardowym koszu więc wchodzą w gre raczej tylko kwadraciaki jak "mały usher", stx 15ax, hds134nomex(ppb trudniej dostępne), tonsil 13/40/2, myślałem o aurum cantus 130...f1 lub mk2 (fs poniżej 40hz, uwe w swoim opisie pisał że "kanapa sie trzęsie" na basie...) ale na fotkach raz jest kwadratowy kosz a raz okragły więc niechciałbym po otwarciu przesyłki się rozczarować...wydaje mi się że starsza wersja była kwadratowa a nowsza okrągła...

W tej chwili najbardziej zastanawiam się nad tym usherem i stxem 15ax
                                        bardziej w strone polskiego produktu...
                                        Irek na którymś forum pisał ze usher w testowych 14L miał mało basu a w 10L(czyli optymanej obudowie) może niemieć wcale...
                                        Znowu w innym temacie(tyle że zupełnie niepamietam na jakim forum) także była dyskusja o tych dwóch przetwornikach i chyba Irek pisał że stx jednak lepiej wypada, wspominam o tej opini ponieważ interesują mnie opinie ludzi którzy widzieli te przetworniki nietylko na obrazku
                                        Wiadomo że bas to niewszystko ale z opini wynika że w obu głośnikach średnica niekuleje dlatego nad tym sie nierozwodze.

Parametry "małego ushera" w wersji ekranowanej:

Parametry Thiele-Small'a zmierzone w firmie AKKUS systemem pomiarowym CLIOwin

Częstotliwość rezonansowa fs 56.1 Hz
                                        Objętość ekwiwalentna Vas 7.2 dm3
                                        Dobroć wypadkowa Qts 0.42
                                        Dobroć elektryczna Qes 0.49
                                        Dobroć mechaniczna Qms 3.11
                                        Podatność mechaniczna zawieszeń Cms 0.9 mm/N
                                        Masa ruchoma Mms 8.500 g
                                        Stratność mechaniczna zawieszeń Rms 0.96 kg/s
                                        Współcz. sprzężenia el.-magn. Bl 5.9 N/A

A tu stx:
                                        Fs 41 Hz
                                        Fs Added Mass 32 Hz
                                        Fs Known Vol - Hz
                                        Added Mass 5 g
                                        Known Vol - L
                                        Diameter 114 mm
                                        ZMax 32 Ω
                                        ZMax Added Mass 31 Ω
                                        ZMax Known Vol - Ω
                                        Z F1F2 14 Ω
                                        Re 5,7 Ω