Więc tak, posiadam dwa głośniczki stx GDN-27-150-8-SC, chciałbym z nich zrobić suba. Założenie jest takie, by było to w jednej skrzynce, do tego jakaś gotowa zwrotka. Napędzany byłby wzmakiem Usher 2x 70, ale później bym go zmienił... Ile litrów powinno być na jeden taki głośnik? Czy może być jedna komora, czy trzeba dzielić na dwie? Myślałem, by każdy głośnik podpiąć do jednego kanału osobno, tak jak zwykłe kolumny. I ostatnie... BR czy zamknięta? Zależy mi by grało to ładnie przy muzyce house i techno
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
stx x2 na suba
Collapse
X
-
raczej 40-50l @ 34-40hz :)
Ten głośnik w closed ma gorszą wytrzymalośc mocową , dużo mniej dB i dużo mniejszego kopa, zdecydowanie bardziej czuć jego mulenie.
Mniej niż 100 prawdziwych i solidnych watów nie ma co do jednego głośnika dawać, inaczej cewka wali o nabiegunnik jak diabli i do tego ten brak kontroli...
Chcesz suba - potrzebujesz wzmaka do suba, żadnym wzmakiem do stereo tego nie napędzisz.
Skomentuj
-
http://allegro.pl/item308879454_rewe..._przegap_.html
Zajebujczo tanio zabujczo drogi głośnik :-)
Skomentuj
-
A może zrób obudowę izobaryczną. Nie miałem zbyt czasu, żeby w necie poszukać ale w programie BassBox 6 Pro jest taka opcja liczenia obudowy izobarycznej gdzie głośniki grają w tej samej fazie, czyli są dwie komory i głośnik jeden za drugim. Wszedzie piszą tylko o izobarycznej i przeciwfazie. Symulacja w tym programie wychodzi dosyć fajna, przy obudowie rzędu 35 litrów dla dwóch głośników, można mieć f3 na poziomie 30Hz. Myślę, że warto spróbować. Jak mi wpadnie trochę kasy to sam takie coś zrobię. A co do napędu to tanim kosztem można zbudować 2 mostki TDA. Jedna kostka kosztuje ok 6zł na allegro, całego wzmaka można więc zbudowac za ok 80zł jak sie ma szczęście :grin:. Moc do dyspozycji 2x140 chyba wystarczy dla tych głośników. W załączniku jest mój piękny rysuneczek. Myślę, że warto się pobawić izobaryczną, program BassBox bierze pod uwagę takze pojemność komory między membranami. Wg. mojego rozumowania, bas powinien być szybszy, gdyż dwie cewki "ruszają" powietrzem a nie jedna :lol: , zresztą tak też mówi program bassbox. Miłej zabawy.Pozdrawiam!Załączone pliki
Skomentuj
-
Aha, no ale chyba nie wszystkie głosniki moga pracować w przeciwfazie, chodzi mi o konstrukcje głośnika. Tak jest go chyba łatwiej uszkodzić, zresztą one są konstruowane do normalnej pracy, dlatego myślę, że lepiej jest podłączyć dwa głośniki w fazie, ciekawe jakby to grało gdyby tak odłączyć od wzmaka jeden głośnik...Pozdrawiam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PastorAha, no ale chyba nie wszystkie głosniki moga pracować w przeciwfazie, chodzi mi o konstrukcje głośnika. Tak jest go chyba łatwiej uszkodzić,Zamieszczone przez Pastorciekawe jakby to grało gdyby tak odłączyć od wzmaka jeden głośnik...Pozdrawiam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez PastorAha, no ale chyba nie wszystkie głosniki moga pracować w przeciwfazie, chodzi mi o konstrukcje głośnika. Tak jest go chyba łatwiej uszkodzić,Zamieszczone przez Pastorciekawe jakby to grało gdyby tak odłączyć od wzmaka jeden głośnik...Pozdrawiam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PastorNo tak, tylko ze jak dostanie dużo mocy to cewka może udeżyć o magnes, a jak gra normalnie to najwyżej ma wychylenie za duże.....
Zamieszczone przez PastorChodziło mi o to jak będzie grało a nie jak się nazywa
Skomentuj
Skomentuj