Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bass reflex prosty a kątowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bass reflex prosty a kątowy

witam mam o to taki problem przy budowie podłogówek 18akx i gdwk akx już wszystko skończone wystarczy tylko zamontować rurę

i teraz mam pytanie jako ze moja obudowa ma w środku tylko 18 cm długości

potrzebuje bass reflex w granicach 18 cm wiec chciałem zrobić kątowy i teraz pytanie

jak przetnę rurę 18cm pod kątem 45 stopni i skleję to on ma dalej 18 cm długości?

dodatkowo robiąc taki bas reflex zyskuje na tym ze go mam niżej w skrzyni ,poniżej przegrody
    dolnej
    Załączone pliki

o fuuu - 18cm głębokości tylko ? Oblechowo to wyglądać będzie...

Lepiej , taniej, łatwiej itd będzie dać rurę po prostu od spodu...

Skomentuj

nie dało sie sie zrobic wiecej w srodku bo płytyprzednie i tylne to 40 mm MDF wiec z zewnatrz to by był gigant i przy płaskiej plaźmie 50 na scianie to kiepawo wyglądało wiec 26 cm głębokośći to absolutne max

od spodu odpada nie sięgnie mi do komory głośnikowej:/

Skomentuj

po co mdf 40mm ? :|

Jak już masz gotową budę to po ptokach, trzeba było myśleć wcześniej o br...
        Zresztą strojenie w 20l na 45hz odbywa się za pomocą rurki z polinka 68x160 lub skróconej 68x220 na 180mm więc 18cm wewnątrz + 4cm przedniej ścianki dają 22cm więc spokojnie się zmieści zachowując odpowiedni odstęp od tylnej ścianki...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          po co mdf 40mm ? :|

Jak już masz gotową budę to po ptokach, trzeba było myśleć wcześniej o br...
          Zresztą strojenie w 20l na 45hz odbywa się za pomocą rurki z polinka 68x160 lub skróconej 68x220 na 180mm więc 18cm wewnątrz + 4cm przedniej ścianki dają 22cm więc spokojnie się zmieści zachowując odpowiedni odstęp od tylnej ścianki...

mdf taki gruby ze względu na frezy na rogach a druga sprawa jest taka ze nie po ptokach tylko godzina straconej pracy

czas złożenia obudowy na gotowo to 1.5h bez jakiegokolwiek wkręta :)

wystarczy tylko 400 kołków drewnianych na jedną bude i prasa hydrauliczna 20 ton:) profesjonalna piła tez jest i materiału pół tira wiec nic straconego

najpier obadam czy ten głośnik jest wart tej straty czasu czasu

Skomentuj

ja tam nawet kołków nie stosuję, a tym bardziej prasy :P
            Lepiej się zaopatrz w frezarkę cnc :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              ja tam nawet kołków nie stosuję, a tym bardziej prasy :P
              Lepiej się zaopatrz w frezarkę cnc :P
              taką właśnie wszystko jest frezowane:) bo jakby nie patrzec przy produkcji mebli obrabiarki cnc są niezbędne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sikorb
                40 mm MDF
                a myslalem ze ja zaszalalem z 28mm :mrgreen:
                wystarczy tylko 400 kołków drewnianych na jedną bude i prasa hydrauliczna 20 ton:) profesjonalna piła tez jest i materiału pół tira wiec nic straconego
                :shock:
                az niemoge sie doczekac fotek

Skomentuj

hyhy wszystko sie wyjaśniło z wyjątkiem mojego kątowego basreflexu

Skomentuj

sikorb, przeczytaj uważnie jeszcze raz moje posty...

Skomentuj

zagiety b-r mozesz smialo stosowac ale napotkasz na 2 problemy
                      1. "zakret" powinien byc jak najlepiej wyprofilowany bo w przypadku takim jak jest w kolankach PCV slychac turbulencje powietrza... rozwiazaniem jest albo wygiecie na goraca albo wieksza srednica
                      2. strojenie tego tunelu juz jest troche trudniejsze niz prostego. prubowalem jakos policzyc jego dlugosc ale i tak zawsze wychodzilo mi inne strojenie niz w rzeczywistosci.

tak wiec jak masz zamair robic zagiety to zrob troche dluzszy i bawi sie na sluch

Skomentuj

albo zrób JIGa...

Skomentuj

panowie jeszcze jedno pytanko da rade jakoś oszukać litrażowo obudowe chodzi mi o to zeby

dolna przegroda wylądowała 20 cm niżej musze stracic jakieś 7 litrów

kostki twardego styropianu 10x10 cm przyklejone niesymetrycznie na tylnej ściance utworzy sie jakby labirynt ?????

takie cyrki to wszystko przez ten bass reflex z przodu i żeby był jak najniżej podłogi teraz wychodzi prawie w połowie kolumny i tragicznie to będzie wyglądało

[ Dodano: 2008-02-16, 17:29 ]
                          problem rozwiązany :lol:

Skomentuj

kostki twardego styropianu 10x10 cm przyklejone niesymetrycznie na tylnej ściance utworzy sie jakby labirynt ?????
                            moze byc
                            chociaz ja ten glosnik bede wsadzal w 25 litrow...

Skomentuj

Czaruję...
                            X