Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Arz na estrade Chore czy mozliwe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Arz na estrade Chore czy mozliwe?

A wiec ostatnio chodzi mi po glowie taka koncepcja budowy estradowek na arztach i uzupelnienie jakas wysokotonowa tubka np od tonsila. Teraz koncepcja jest taka ze dac 2 arzty na kolumne w budzie 40 l i do tego wysoko ucieta tubka bo jak dla mnie to wysokich jest malo a na estradzie to sie liczy tez. Uprzedzam juz porady o tubie, niestety odpada ze wzgledu na mala mobilnosc takiego zestawu. kolumny mialyby sluzyc glownie na 18 tkach lub malych imprezach :) Oczywiscie uzupelnione od dolu jakims subem i myslalem tez o filtracji arztow i puszczeniu w nie pasma tak >100hz reszte by zalatwil subwoofer.
    Co myslicie o tym pomysle?? CHory czy mogloby cos z tego wyjsc?? Tylko czy bez tuby nie strace oprocz nizszego basu(jezeli tak mozna w ogole mowic) tez srednicy tej nizszej??
    Pozdrawiam!!!

Pomysł ok, sam o czymś takim myślałęm , tylko że tak:
    -40l to za dużo - spadnie wytrzymałośc mocowa, a i tak trzeba suba dać
    -dałbym neodyma STXowego
    -ze wzmakiem 2x100w można już domowe imprezy nagłaśniać :) (ja testowałem ARZ w hornie przy 90w przez jakieś 40h non stop na clipie i wytrzymały bez problemu :) )

Skomentuj

A wiec zmiana tonsila na stxa, co przemawia za stxem ??
      Zamieszczone przez takero
      ja testowałem ARZ w hornie przy 90w przez jakieś 40h non stop na clipie i wytrzymały bez problemu
      Serio te arzty takie wytrzymale??
      40l to za dużo - spadnie wytrzymałośc mocowa, a i tak trzeba suba dać
      racja sub i tak musi byc
      No i rzecz dla mnie najwazniejsza a wiec srednica, jak to bedzie wygladac??
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
        cena ;]
        Serio te arzty takie wytrzymale??
        jak widać ;]
        No i rzecz dla mnie najwazniejsza a wiec srednica, jak to bedzie wygladac??
        Będzie ok , tyle że trzeba się będzie pobawić ze zwrotą...

Skomentuj

Będzie ok , tyle że trzeba się będzie pobawić ze zwrotą...
          Ze zwrota znaczy sie co?? Bo narazie ja mam arzta w tubie bez zadnych filtrow i korekcji i mi sie podoba fakt czasem sie drze ale np nightwish fajnie brzmi na tym :)

cena ;]
          Jezeli oczywiscie tonsil bylby lepszy to jestem w stanie doplacic tylko do jakiego?? Bo chyba nie gdwt 12??
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Ja też myślałem że do one way nie potrzeba zwrotnicy ani filtra(poza subem) :oops:

Skomentuj

no wlasnie "drze" sie i trzeba to poprawic

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartes88
                Ja też myślałem że do one way nie potrzeba zwrotnicy ani filtra
                Ok ale ja wiem ze do arzta potrzeba filtra zeby srednice troche uspokoic ale mysle ze Takero ma na mysli zabawy ze zwrotnica dzielaca miedzy arzta a wysokotonowke.
                Takero czyli arzta nie puscilbys pelnym pasmem ???
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Bo narazie ja mam arzta w tubie bez zadnych filtrow i korekcji i mi sie podoba fakt czasem sie drze ale np nightwish fajnie brzmi na tym
                  znaczy się chyba mało słyszałeś bo u mnie tuby bez niczego grały głośno i tyle :)
                  Jezeli oczywiscie tonsil bylby lepszy to jestem w stanie doplacic tylko do jakiego?? Bo chyba nie gdwt 12??
                  12 19 150
                  Zamieszczone przez Bartes88
                  Ja też myślałem że do one way nie potrzeba zwrotnicy ani filtra(poza subem) :oops:
                  to ma być 2way :) Pozatym nawet 1way wymagają korekcji nieraz :)
                  Takero czyli arzta nie puscilbys pelnym pasmem ???
                  nie, byłoby to raczej bez sensu, zastosowałbym po prostu wysoki podział.

Skomentuj

znaczy się chyba mało słyszałeś bo u mnie tuby bez niczego grały głośno i tyle
                    Nie mowie ze nie :wink: Dopiero sie ucze, zmieniam gatunki muzyczne bo na poczatku bylo to techno i disco polo itd a teraz juz niechetnie siegam po te plyty:)
                    Za to wlasnie taki symfoniczny metal mi podpasowal, szczegolnie ze wzgledu na piekny wokal :wink:
                    Niestety mieszkam w malym miasteczku gdzie nie mam mozliwosci posluchac nawet lepszych zestawow :neutral:
                    Ale offtopowo sie zrobilo:)
                    zastosowałbym po prostu wysoki podział.
                    np jaki?
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

np jaki?
                      to by się okazało dopiero po pomiarach ;]

Skomentuj

jak ma byc tanio to nie widze sensu dokladac wysokotonowke. zrobilem (a wlasciwie przerobilem swoje stare skrzynki na 1xARZ) 2xARZ na kolumne, w br 35L, sluzy to do naglasniania wielkiego mieszkania (stancji kolezanek...) na imprezach pakuje w to pelna moc symka na 2 parach i naprawde jest ok. brakuje niskiego basu... ale za 20pln jest naprawde super.

Skomentuj

Inną ciekawą opcją jest gdn 25/40 ze szmacianym zawieszeniem...spokojnie 2-way można na nim uklecić, efektywności ma dużo, a od bidy może grać bez suba. Tylko ciężko go dostać...

Skomentuj

mIKI, bez przesady - ta tuba kosztuje niecałe 30zł, a jednak sporo wniesie w zakresie wysokich tonów, przy okazji projektowania zwroty będzie można korekcje jakąś dla ARZeta zrobić bo szczerze mówiąc "na sucho" nie gra zbyt przyjemnie...

Skomentuj

takero, dziwne mi to ze ARZ wytrzymał... 90W na pełnym pasmie - w to nie wierze. Są szczególne przypadki ale ten musiał być wyjątkowy. Przy 30W ARZ juz gra z duzymi zniekształceniami, a co dopiero 90W, nie mógłbyś tego słuchać. Właśnie dzieki takim górką na charakterystyce wydaje się głośny. Wygładzisz nieco charke i będzie znacząco ciszej.

Cały pomysł jest na tyle dobry, że można zacząć startować w takim zestawieniu. Sam to robiłem na identycznej kombinacji:

Dwa ARZty w starych obudowach po kolumnach 60litrów, różne HF. na początku Tonsil GDWK 9/80 odcięty na 8kHz oraz STX GDWT-18-200-8-PB odcięty już nieco niżej, bo 7kHz i ARZ tez. Nie wykanczałem ich, bo wiedziałem ze i tak zmienie.

Polecam takie zestawienie na początek, sądze ze Tonsila 12/19/150 nie opłaca się do nich stosować, STX GDWT to rozsądny maks do takiego zestawienia a gra nie wiele lepiej od GDWT 12 tonsila...

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                takero, dziwne mi to ze ARZ wytrzymał... 90W na pełnym pasmie - w to nie wierze. Są szczególne przypadki ale ten musiał być wyjątkowy. Przy 30W ARZ juz gra z duzymi zniekształceniami, a co dopiero 90W, nie mógłbyś tego słuchać.
                                Nie wierz, ale nie mów mi jak mogłoby być, bo wiem jak było - dwa horny na 4R ARZetach - dwa połączone szeregowo, podłączone pod Irkowy panel do suba - 300w , który przy 8R ma 180w - puszczony pełnym pasmem.

Skomentuj

przy okazji projektowania zwroty będzie można korekcje jakąś dla ARZeta zrobić bo szczerze mówiąc "na sucho" nie gra zbyt przyjemnie...
                                  Kurde serio tak cieniutko jest?
                                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Kurde serio tak cieniutko jest?
                                    nie cienko ale poprostu srednica daje po uszach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      nie cienko ale poprostu srednica daje po uszach
                                      A konkretniej jakie instrumenty sie wybijaja bardziej ??? Bo moze slucham muzyki na ktorej nie jest to tak bardzo odczuwalne :wink:
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

to jest takie pasmo ktor slychac wszedzie...
                                        ale pobaw sie w kompie korektorem zamiast pasywna zwrotnica

Skomentuj

Czaruję...
                                        X