wydaje mi sie ze łukasz sugeruje 12 i 18 dB na oktawe(nachylenie zbocza) ale ja bym cial nizej 10/80 to mocna kopolka 3kHz bez problemu wytrzyma a moze i nizej
Kurde nie chodzi o to czy wytrzyma czy nie tylko zeby nie produkowala takze znieksztalcen.Przy roznych zboczach filtrow mozna sie zblizac bardziej do rezonansu wlasnego glosnika ale zawsze nalezy miec zapas (nawet jesli ma sie tlumik itd).Moze sie okazac ze mimo ze filtr bedzie juz odcinal i natezenie dzwieku bedzie juz nizsze to przy brzydkim rezonansie moze w waskim pasmie wytworzyc zgrzyt slyszalny.
wlasnie looknalem do specyfikacji. mam kolumny Maestro 80 i Tonsil przycial je na 3kHz! nie napisali z jaka stromoscia. teraz mysle o satelitach na tych gwizdkach wiec stad ten post.
OK potwierdza to ze mimo iz producent zaleca inaczej to ze stromym filtrem mozna po swojemu.Ciekaw jestem jak wyglada zwrotka Maestro bo rozne kolumny Tonsila rozbieralem i wkladali tam elementy z szeregu (szczegolnie kondensatory) i tak naprawde te podzialy wychodzily troszke inaczej niz w specyfikacji.
dokopalem sie do zwrotki. widze ja 1. raz w zyciu
juz wam pisze jakie sa elementy. moze dojdziemy co to za filtr :)
[ Dodano: 2004-10-19, 10:59 ]
kodzie:
MANT MKP 2u2 K 250v
TESLA TE204 (?) reszty napisow nie widac
jakis inny ktorego nie moge odszyfrowac
i jeszcze jeden mniejszy
wszystkie wygladaja jak foliowe
rezystory:
10W 10R
5W 1.5ohm
cewki:
2 jakies spore. nie widac opisu
Zwrotka ma symbol: 10-8-530 w.3 (to 3 to nie na bank bo jest sruba)
wiec to jest cos takiego. moze wymiana nie bedzie konieczna? elementy sa raczej nienajgorsze a gra bardzo ladnie.
Tonsil poszedł na łatwizne i zachowuje się zachowawczo. Dla wszystkich kopułek podaje astronomiczną cz. podziału 4,8kHz. Jak ktoś zrobi niżej i mu się popsuje głośnik to z punktu widzenia producnta będzie jego wina .
Skomentuj