Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

witam i prosze o ocenę 5.1-7.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam i prosze o ocenę 5.1-7.1

Witam wszystkich po raz pierwszy i proszę o ocenę tego co po lekturze różnych postó mam zamiar popełnić.
    1. zestaw głośników głównie do kina nieco do stereo żaden audiofilski sprzęt. Będzie pracować pod amplitunerem Onkyo 605. Cena surowców bez obudów 1200 max 1500zł. Amp nie będzie zmieniany przez najbliższe lata, głośniki na pewno też. Pomieszczenie 4.5x5.5x 2,5m wysokości. Słuchacz 4,5m od frontów.
    2. głośnik centralny nie wchodzi w rachubę więc go nie robię
    3. po wypowiedziach osób -oglądaczy kina- skłaniam się ku zestawowi 7.1 (bez centralki czyli 6.1?).
    4. tyły dwudrożne -4sztuki - wymiary 230x150x400 (więcej nie da rady) z zastosowaniem STX-ów GDN-17-140-8-SCX - 1szt + Tonsil GDWK-10-200 1szt. Obudowy zamknięte.
    5.fronty-2sztuki 3-drożne 230x290x720 z zastosowaniem jak wyżej + STXy GDM-14-150-8-SCX obudowy bass-reflex
    6.sub aktywny 300x300x400 -głośnik jeszcze nie wybrany np stx GDN-27-300-8-SC

Szacuję cenę (głośniki, zwrotnice, kable,zaciski, basrefleksy) na około 1300zł. Jak oceniacie taki wybór oczywiście tylko przy założeniach o których napisałem na początku? Czy przy tych założeniach można zaproponować inne rozwiązanie?

imho tylko i wyłącznie 5.1 , dlaczego ? Bo ile masz filmów w 7.1 ?
    Zamieszczone przez stypio
    2. głośnik centralny nie wchodzi w rachubę więc go nie robię
    błąd...
    4. tyły dwudrożne -4sztuki - wymiary 230x150x400 (więcej nie da rady) z zastosowaniem STX-ów GDN-17-140-8-SCX - 1szt + Tonsil GDWK-10-200 1szt. Obudowy zamknięte.
    5.fronty-2sztuki 3-drożne 230x290x720 z zastosowaniem jak wyżej + STXy GDM-14-150-8-SCX obudowy bass-reflex
    zły pomysł :)
    6.sub aktywny 300x300x400 -głośnik jeszcze nie wybrany np stx GDN-27-300-8-SC
    wiesz że to tylko 25 litrów ?

Więc tak - pomieszczenie masz niewielkie więc poszedłbym w stronę 5 x tonsil 15 40 5 + vifa dx25. Będzie 5 zamiast 6 czy 7 kolumn więc się zmieścisz.
    Większy problem będzie z subem - przydałoby się 12 cali, a 30cm głośnik wymaga napędu odpowiedniego, więc niczego tańszego niż sls12 + 150w panel Irka bym nie robił.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      sls12 + 150w panel Irka bym nie robił
      ale on bedzie mial 90W przy tym glosniku :|

osobiscie bym sie przychylil do tej propozycji. ewentualnie tansza wersja to klony TOTEM MITE na zmienionej zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        ale on bedzie mial 90W przy tym glosniku :|
        ale jest też panel 150w przy 8R ;]

Skomentuj

Takero dziękuję za opinie. Trochę się wytłumaczę z moich decyzji.

1. głośnik centralny - sytuacja jest taka że nad komodą 120x50x85 cm wisi na ścianie tv 110x70x10cm a po bokach będą stały fronty. Wiem że rozstaw frontów jest pewnie zbyt mały jak na stereo ale dalej nie ma ich jak ustawić (meble drzwi) a nawet gdyby to wyglądałoby głupio. Z drugiej strony łudzę się że wobec tego będą lepiej grały jako namiastka centralnego. Wobec takiego ustawienia miejsce na centralkę jest albo przed komodą (idiotyczne) albo nad tv (skrzynka na wys ok 2m) albo podnieść tV i centralkę pod nim (ale wtedy trzeba zadzierać głowę żeby coś widzieć) albo w komodzie zamiast szuflady ale to tylko 40x10x45cm. To mnie skłoniło żeby centralki nie robić.

2. nie upieram się przy 7.1 gdyż ten pomysł zaczerpnąłem raczej z opini posiadaczy 7.1 niż z doświadczenia.

3. sub - też problem miejsca po lewej stronie niedaleko frontów- jest 31,5cm od drzwi balkonowych do ściany. ze względu na to że mam dzieci nie chcę aby tak drogi i duzy głosnik był skierowany ku przodowi raczej ku dołowi gdyż tam będzie bezpieczny stąd wyniknął wymiar zewnętrzny głośnika taki aby zmieścił się w 31,5cm . Jest jeszcze druga opcja ustawienia suba bez ograniczeń wymiarowych ale przy lewej ręce słuchacza co oceniłem na zbyt bliskie sąsiedztwo.

Pytania:
          1. czy stxy gorzej są oceniane niż zaproponowane tonsile?
          2. jako laika trochę mnie dziwi że fronty z identycznymi głośnikami jak tyły są objętościowo 2x większe. Zalezy mi na tym aby tyły były płaskie max 15cm przy szerokości nie większej niz fronty i proporcjonalnej wysokości - czy to realne? Czy pójść w 4 identyczne kolumny takie jak fronty?

Skomentuj

stypio, jakiej powierzchni masz ten pokoj? bo cos maly mi sie wydaje...

Skomentuj

1. lepiej mieć centrala, nawet źle ustawionego niż go nie mieć, nie ma takiej opcji żeby fronty go zastąpily gdyż jest to zupełnie niezależny kanał, to nie jest tak że kanał centrala jest dekodowany przez sumę L i P...

2. ciekawe czy któryś z nich kiedykolwiek miał okazję obejrzeć film w tym standardzie :)

stypio, ten Twój pokój to ile ma metrów ? 10 ? 8 ?

1. czy stxy gorzej są oceniane niż zaproponowane tonsile?
              To zależy od potrzeb i możliwości, wpierw powiedz nam o wielkości pomieszczenia :)

2. jako laika trochę mnie dziwi że fronty z identycznymi głośnikami jak tyły są objętościowo 2x większe. Zalezy mi na tym aby tyły były płaskie max 15cm przy szerokości nie większej niz fronty i proporcjonalnej wysokości - czy to realne? Czy pójść w 4 identyczne kolumny takie jak fronty?
              Lepiej pójść w 4 , a najlepiej 5 takich samych kolumn...
              Jeśli zależy Ci na wielkości to idź w stronę mniejszych głośników i tyle :)

Skomentuj

Jak pisałem (może niezbyt ściśle) pokój ma szer 4,5mxdług 5,5mx wys 2,5m czyli ok 25m2.

Skomentuj

faktycznie jakos to przegapilem.
                  wielkosc pokoju jest OK. do takiego 13cm juz wystarcza.
                  ja bym robil kompletne kino i z czasem pobawil sie z ustawieniem mebli

Skomentuj

Aż ciężko uwierzyć że w takim pokoju masz takie problemy...

Skomentuj

no cóż nie jestem kawalerem i inne sprzęty też muszą sie zmieścić :grin: Załączam obrazki mojego pokoju dla unaocznienia sytuacji. Prosze tylko abyście nie podejmowali prób przemeblowania go.
                      Główna pozycja słuchacza to wersalka. Uwaga: na tyły wstawiłem pierwotnie planowane kolumny wiszące na ścianie oraz jako alternatywa kolumny identyczne jak fronty- w tej drugiej opcji głośńiki mam blisko uszu szczególnie jak mi się zachce położyć na tej wersalce co pewnie będzie miało miejsce :mrgreen: .Suba widać przy drzwiach balkonowych.
                      Załączone pliki

Skomentuj

stypio, a co jest za drzwiami? moze jakis wiekszy sub ksztaltem dopasowany do kacika?

no i jezeli satelitki to moze dipole?

Skomentuj

Primo - centrala można spróbować dać nad tv.
                          secundo - fronty szerzej
                          tertio - tyły szerzej :)

Skomentuj

Odpowiedzi:
                            -drzwi są ciągle otwarte więc sub byłby nieco zamknięty - nie- raczej zostanie tam gdzie jest tylko wyższy a w najgorszym razie powędruje w kąt tam gdzie stoli lampa gdzie może być większy tj max 40x40x60cm.
                            -wiem że rozstaw frontów powinien być większy ale próbowałem przemeblować tą scianę i wychodzi wizualnie nieciekawie, zostanie więc jak jest niestety i będę się ratował sztucznym surroundem.
                            -tyły mogę rozsunąć ale tylko satelitki bo podłogówki to już nie.

no cóż trzeba powoli zbliżać sie do konkluzji bo tak zamęczę temat że już sie nikt nie odezwie.... a więc:
                            1. ostateczna decyzja to zestaw 5.1
                            2. robię centralny najwyżej go nie użyję w obecnym umeblowaniu

Pozostało do rozstrzygnięcia:
                            1.czy tyły podłogówki jak fronty ale blisko wersalki czy satelitki i rozsunięte szerzej
                            2.czy naprawdę sub na głośniku o wym zewnętrznym max 300mm ( np stx-a GDN-30-200-8 jeszce upchnę ale ani mm więcej) nie wystarczy ? lokalizacja przy balkonie baaaardzo mi pasuje.
                            3.czy fronty i centrala 2 czy 3 drożne?
                            4.na jakich głośnikach, jakiego producenta aby zmieścić się w założeniach cenowych? Głośniki nie będą zakryte więc co tu dużo mówić ich wygląd estetyczny też ma znaczenie ale mają być czarne. Uwaga podana wartość obejmuje jeszcze zwrotnice , przewody, zaciski więc na same głośniki zostaje pewnie około 900-1200zł.

Skomentuj

monitory, fronty 2 drozne, sub 10"
                              na suba moze byc SLS10 a glosniki to raczej tonsile (niekoniecznie wysokotonowe) ale trzeba poszukac gotowej zwrotnicy

Skomentuj

Nic większego niż 13cm średnicy nie wciskaj w kolumny... jak ma to być kino. Ja wyprzedaje swoje dziady... bo cały efekt kina mnie nie bawi... tylko wywaliłem kupe kasiory... Idę w nowe stereo... wyższa jakość i mniej badziewia za tą samą kase.

Skomentuj

MormoN, zawczasu mówię - nie dyskutujmy tu nt wyższości 5.1 nad stereo lub odwrotnie.

Skomentuj

A tak tylko chciałem zasugerować że czasem nie warto robić kina... Ale już się nie wtrącam :-)

Skomentuj

takero - zgadzasz sięz PawelS? Jakieś wskazówki co do producenta, symboli głośników w wymienionej łącznej cenie?

Skomentuj

Co do suba - zależy ile będziesz miał kasy na niego, dobre 10 cali lu 12' , do tego wzmak - najtańsza opcja to 150w panel Irka.

Imho najrozsądniejszym wyjściem będzie zrobienie 5 małych monitorków na 13cm głośniku - np tym tonsilu z siest i dobrej kopułce.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X