Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

18akx+gdwk akx pierwsze odsłuchy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Re: 18akx+gdwk akx pierwsze odsłuchy

teraz coś o 18akx powiem wprost ze jestem lekko zawiedziony:)

bas lekki szybki lecz stanowczo za mało ale taki typ kolumn nie służy do łupania wiec to odpuszczam lecz kartonowy bas i pukanie przy głośniejszym słuchaniu lekko je dyskwalifikuje ale myśle ze sie troche wygrzeją i bedzie lepiej

Moze zawieszenie musi sie rzeczywiscie ulozyc, co do bardzo malej ilosci basu to moze to byc spowodowane brakiem kompensacji bs, zalacz moze schemat zwrotnicy bedzie latwiej cos doradzic.

Poeksperymentuj troche z wytlumieniem i strojeniem, dobierz w taki sposob zeby bas nie mial charakteru pudelkowego. (ja mialem podobnie w 15, zrobilem wieksza kompensacje bs + odrobina wiecej wytlumienia niz standardowo i znaczaco sie poprawilo). Dodatkowo mozesz tez poeksperymentowac z rozmieszczeniem kolumn w pomieszczeniu.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys
      zalacz moze schemat zwrotnicy bedzie latwiej cos doradzic.
      dobrze wiesz jaki to schemat...

Skomentuj

problem rozwiązany !!!!!!!!!!!! okazał sie zbyt cienki kabel zasilający kolumny dupiatej firmy tylko 1.5mm zapodałem 4mm i juz sie nie dławi jest naprawde dobrze

co do średnicy to jest to chyba najwiekszy atut tego głośnika

Skomentuj

Zamieszczone przez sikorb
          problem rozwiązany !!!!!!!!!!!! okazał sie zbyt cienki kabel zasilający kolumny dupiatej firmy tylko 1.5mm zapodałem 4mm i juz sie nie dławi jest naprawde dobrze

co do średnicy to jest to chyba najwiekszy atut tego głośnika
          no to świetnie, dobrze wiedzieć, też u siebie dam taki kabelek :mrgreen:

Skomentuj

to ile kilometrów tego kabla miałeś ?

Skomentuj

No to fajnie ze sie rozwiazalo. Teraz nic tylko sasiadow budzic.

Pawel
              Ok domyslam sie.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

jest naprawdę świetnie teraz :)))) góra lepiej niż bym chciał ,środek przerasta moje oczekiwania , dół sie dociera, lecz bardzo lubi miękki bas na twardym troszke kartonowaty ale to juz gdy bardzo głośno odkręce
                i proszę sie nie dziwić ze sie denerwuje jak przez te kolumny sie prawie rozwiodłem

Skomentuj

jest naprawdę świetnie teraz :)))) góra lepiej niż bym chciał ,środek przerasta moje oczekiwania , dół sie dociera, lecz bardzo lubi miękki bas na twardym troszke kartonowaty ale to juz gdy bardzo głośno odkręce
                  i proszę sie nie dziwić ze sie denerwuje jak przez te kolumny sie prawie rozwiodłem
                  a to czemu się prawie rozwiodłeś, rozwiń wątek :razz:

Skomentuj

w sumie na sprzet w tym miesiącu razem z amplitunerem ,dvd i sprzętem głosnikowym wydałem prawie 10 tysiaków, i jakimś cudem żonka znalazła fakturę za onkio a miała to być używka w dobrej cenie z Allegro <hahaha>do tego jak 2x kurier przywiózł przesyłkę na ponad 1300 zł to miała prawie wolne i znowu przewalone i jakby tego było mało cały tydzień syf w chacie bo albo coś tnę to wiercę itd wióry są wszędzie

Skomentuj

sikorb, no to przegles pale... teraz zafunduj zonie jakis prezencik

co do brzmienia to poczekaj jeszcze tydzien az sie sprzet wygrzeje. jak podlaczylem nowe XT19 to tez graly ostro. z czasem sie uspokoily

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        teraz zafunduj zonie jakis prezencik
                        Nalezy sie Jej :wink: moze jakies monitorki male :mrgreen:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Z głośnikami to ja bym już nie ryzykował...

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                            Nalezy sie Jej moze jakies monitorki male
                            raczej bizuteria lub drogie "okrycia wierzchnie" dopuki jeszcze zima jest...
                            a moze jakies SPA? :>

Skomentuj

ejjjjjjjj ludzie ale ja już nie mam kasy a wy mi ją dalej wydajecie do wypłaty daleko a jeszcze kolumienke centralna trzeba zrobić do zestawu :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-19, 15:39 ]
                              kolejny dzień testów minoł:)

kolumny grały całą noc na pół gwizdka i poprawa jest znaczna w basie:)

jak ktoś bedzie budował taki zastaw nie może go zrobić za wysoki bo będzie słuchał na stojąco bardzo kierunkowe są te kolumny ,ja zacząłem od wysokości zewnętrznej 120cm bo mi sie podobały takie szpileczki w dodatku siedzę wysoko mam głośnik wysokotonowy na wysokośći uszu myślałem ze będzie ok ale jednak nie ,powoli wstając z krzesła można odczuc poprawe. Komora głośnikowa ma 60cm wysokośći + 15cm komora wysokotonowca i jakies 35cm komora zwrotnicy która jest otwarta od spodu po to właśnie żeby ewentualnie obniżyc zestaw i to właśnie uczynię

po odsłuchaniu najlepszym efektem jest wysokość niskotonowca na wysokości brody słuchacza:)) wiec maksymalna wysokość kolum to 95-100 cm

Skomentuj

gościu nie poddawaj się, kupiłeś low endowy głosnik
                                Lowendowy moderator nawet nie miał możliwości jego posłuchania i podał swoją ocenę jakości tym bardziej, że nawet amator wie o układaniu się zawieszeń nawet do kilkuset godzin a o ustawieniu ich (zestawów głośnikowych) i adaptacji akustycznej pomieszczenia nie wspomnę. Chyba, że ocena (fusy) moderatora jest podyktowana czym innym

Dowód (według mojej oceny):

Głośnik stx 18 akx ma niesamowite możliwości w układzie mtm z tym samym 10 akx. Dopiero teraz po miesiącu "wygrzewania" grają na bardzo wysokim poziomie i przerastają jakościowo nie jedną konstrukcję "firmową" szumnie nazywaną hiend. Przykładowo mój poprzedni układ vifa pl i dx poszedł do kąta, może tylko przejściowo choć nie sądzę gdyż minęło ponad 30 dni od pierwszych wrażeń – nie zachwytu! Może wrócę do nich z powodu trwałości tych ostatnich ale to dopiero pokaże przyszłość.
                                Moja drobna rada, postaw je w dowolnym miejscu z wielu możliwych abyś dowiedział się co czeka cię w docelowym układzie (ustawieniu).

Skomentuj

Zamieszczone przez ALBERTO
                                  Przykładowo mój poprzedni układ vifa pl i dx poszedł do kąta
                                  PL18WH czy WO??

Skomentuj

chciałem jeszcze pokazac w jakich obudowach były testowane bo powoli przechodzą do lamusa:) i powoli zasiądą w obudowach docelowych

[ Dodano: 2008-02-20, 15:22 ]

[ Dodano: 2008-02-20, 15:29 ]
                                    obudowa testowa jest tak wykonana ze można w nią wsadzic trzy układy głośników bez zniszczeń jako ze ma 120 cm wysokości

teraz jest układ Twetter-midbass lub (twetter-2xmidbass)wiec trzeba odciąc 15-20cm od dołu

odcinając 15 cm obudowy od góry możemy zrobić z tego układ midbass-twetter (lub MTM) wtedy nie tniemy dołu

w przypadku jakbym chciał zastosowac 2x midbass wystarczy otwornicą rozwiercić przegrode
                                    dolną mamy wtedy 36 litrów

[ Dodano: 2008-02-20, 15:31 ]
                                    moja obudowa docelowa zbytnio sie nie różni poza materiałem i wykończeniami estetycznimi jak frezowane kanty kolce i pare innych pierdułek nie istotnych w akustyce:)

[ Dodano: 2008-02-20, 15:33 ]
                                    PS.ZSTANAWIAM SIE NAD UMIESZCENIEM TWETTERA POD MIDBASEM LEKKO GO WSUWAJąC POD KOSZ MIDBASA co panowie na to ?

Skomentuj

PS.ZSTANAWIAM SIE NAD UMIESZCENIEM TWETTERA POD MIDBASEM LEKKO GO WSUWAJąC POD KOSZ MIDBASA co panowie na to ?
                                      sam sie bawilem z takim ukladem i jakos nieprzypadl do gustu...

Skomentuj

Zamieszczone przez ALBERTO
                                        Lowendowy moderator nawet nie miał możliwości jego posłuchania i podał swoją ocenę jakości tym bardziej, że nawet amator wie o układaniu się zawieszeń nawet do kilkuset godzin a o ustawieniu ich (zestawów głośnikowych) i adaptacji akustycznej pomieszczenia nie wspomnę. Chyba, że ocena (fusy) moderatora jest podyktowana czym innym
                                        :mrgreen: , dziwne, że zakładasz z góry iż nie miałem możliwości posłuchania.
                                        Może i jestem słabym moderatorem bo mi się nie chce kasować czasem debilnych postów i nie waruje tu jak pies pilnujący domu tylko zagladam raz na jakiś czas, tylko jaki to ma mieć związek z merytorycznością moich wypowiedzi ?

Moim zdaniem te głośniki mają aspiracje do klasy średniej. Czy te aspiracje się spełniaja czy nie, niech każdy sobie sam odpowie. Osobno głośniki pokazałby wiecej niż akurat w takim zestawieniu. Moim zdaniem zrobienie optymalnej zwrotnicy do tego zestawu jest trudne. Może inaczej, idealnej niemożliwe , dobrej trudne ale realne. Po prostu zestawienie ich razem ze soba uwazam za mało dobry pomysł.

Druga sprawa to przydział kosztów ww koncepcji - 6000 na wzmacniacz i 500 zł na kolumny ? Każdy robi jak uważa , ja bym wolał wydac 3000 na wzmacniacz i 3500 na koluny i mój zestaw z cała pewnością zagra przynajmniej o klasę lepiej. Inwestowanie w elektronike jest mniej opłacalne niż w głosniki bo elektronika się "starzeje merytorycznie" po 10x krótszym czasie niż głośniki. Niech ktoś porówna rozwój rozwiązań na przestrzeni ostatnich 10 lat w technologii głosników i niech to samo zrobi w technologii chociazby DSP.

Trzecia rzecz jak słyszę dyrdymały o grubościach kabla to mnie skręca.. Pytam ile tego kabla było, każdy kabel ma rezystancję zależną od długości i przekroju ale na miłość boską przejście z 3 m kabla 1,5 kw na 2,5 kw nic nie da. Wymiana cewki w zwrotnicy z drucianej na tasmową da 10x wieksza zmiane niż ten kabelek. To czyste działanie na placebo : grubszy kabel = lepszy przepływ prądu= lepsza kotrola. Tak tylko to sie nie potwierdzi w liczbach a w odsłuchu można wszystko udowidnić, wszystko zależy jak bardzo się chce..

Skomentuj

wysokotonowke pod niskosredniakiem stosuje sie tam gdzie bedzie wiadomo ze sluchacz bedzie pod glosnikami. Najczesciej sprawdza sie to w kolumnach malych, regalowych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X