Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

B-R średnica i długość...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

B-R średnica i długość...

Dręczy mnie to już od dawna jaki ma wpływ średnica br na efektywność? im większa średnica tym lepsza efektywność czy jest jakaś granica? Wiadomo że im większa średnica tym większa długość :P ale czy jeśli zrobił bym w swoim subie jeszcze większe b-ry jaki przyniosło by to efekt? aktualnie mam 2x 7cmx 45cm i ciekawi mnie co by było gdybym dał 2x 10cm długość dobrał bym doświadczalnie bo i tak tak było dobierane. Jaki to ma w końcu wpływ na dźwięk? Po wywierceniu drugiego otworu zauwarzyłem że gra sporo głośniej bo zaczynałem z 1 br 7cm x 20 tylko świsty i furkoty były zdecydowanie za głośne...

hehe nic by to nie dalo poza zmniejszeniem ewentualnych szumow powietrza...

Zamieszczone przez nosmaster
    aktualnie mam 2x 7cmx 45cm
    :shock: to na jaka czestotliwosc masz strojonego tego suba?

Skomentuj

28hz :P wiem że nisko ale wyższe strojenie daje mi tylko bardziej dudniący wyższy bas i nic więcej no i spada wytrzymałość mocowa. Takie strojenie dobrane doświadczalnie jest jak dla mnie najlepsze.

Skomentuj

:shock: :???:
        a jaki to glosnik??

Skomentuj

noname 32cm wszystko doświadczalnie i naprawdę próbowałem z różnymi strojeniami i wychodziło zawsze na gorsze najgorzej było przy strojeniu na 35hz bo sam głośnik ma wielki skok efektywności mniejwięcej w tym zakresie i w ogóle robił się jeden wielki łomot. przy strojeniu na 40hz bas był conajmniej do dupy opóźniony i to dość znacznie to co jest jest najlepsze nawet dziś próbowałem ze strojeniem 32hz i od razu wróciłem do poprzedniego strojenia :)

Skomentuj

Czaruję...
          X