Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na ARN 188-03-4 i jeszcze czymś...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na ARN 188-03-4 i jeszcze czymś...

Witam!
    Naszła mnie ochota na budowę monitorków dla rodziców, a że trafią mi się w ręce ARN 188-03-4 to postanowiłem je zbudować. Wiem, że są to głośniki 4 omowe ale dla mnie nie ma to znaczenia, wzmacniacz będzie później budowany. Chodzi mi ogólnie o bardzo tanie monitorki, prawdopodobnie bez zwrotnicy, przynajmniej narazie. Zapodam tylko jakiś kondensator dla wysokotonowca i tu jest pytanie jakie kopułki kupić. Może coś z tego http://www.dexon.pl/sklep/index.php?d=katalog&k_id=82 . Cena chyba w miare i to nie alpierd jakiś tylko - Tonsil. Jeżeli koszt zwrotnicy nie będzie zbyt wysoki jak na ten zestaw to też ją zrobię, ale nie wiem czy się to opłaca.
    W jaką obudowę wsadzić ARN? Bawiłem się troszkie BB6 Pro i wyszło, że BR 10-15l strojone na ok 45Hz, jest w miarę ok. Natomiast w zamkniętej 10l wychylenie maxymalne jest już przy 100Hz i poniżej tej częstotliwości wzrasta bardzo, co mnie dziwi jednak. Proszę o rady. POzdrawiam!

jak chcesz tanio i w miare dobrze to kup do nich tesle arv104, zwrotnice na pewno znajdziesz, no albo stx pj ale w tym przypadku bedzie gorzej ze zwrotnica

Skomentuj

zwrotnice to znajdziesz tylko dla ARVki (jest dla GDWK 11/100 ale dla 8ohm zestawu)

mialem tego ARNa w obudowie zamknietej 11 litrow i niepowiedzialbym ze
      Zamieszczone przez Pastor
      wychylenie maxymalne jest już przy 100Hz i poniżej tej częstotliwości wzrasta bardzo
      jest poprostu OK i to nawet calkiem przyjemnie
      co do b-r to niedalym wiecej jak 15 litrow bo mialem kiedys w ponad 20 i mulilo strasznie

Skomentuj

A może ten głośnik kupię?
        Cena niska, charakterystyka może nie najlepsza, podział przy 4Khz chyba można żrobić i powinno być ok. W pdf jest jakaś moc za filtrem 10watów - czy to wystarcza?
        Co do ARN to nie koniecznie będę wymagał jak najniższego basu, bo potem będę chciał zabudowac subwoofer do tego na 2x27-150..... Czy ze zwrotnicą do tego zestawu nie będzie problemu wielkiego?

Skomentuj

A może ten głośnik kupię?
          mam TEN gosnik i jedyne do czego on sie nadaje to uzupelnienie gory pasma z szerokopasmowkami w np telewizorze lub radioodbiorniku...

Skomentuj

No dobra kupię chyba GDWK-10-200-8-PJ, nie będzie chyba przeszkadzało, jeżeli wysokotonowy ma 8 omów a nisko 4? Czy mogę zastosować dla ARN zwrotkę od ARN150-03-4 by Sound Wave? (500uH szeregowo i 10uF równolegle). Elementy na zwrotnice kupię odrazu na stronie STX'a, pewnie nie są zbyt jakościowe ale chodzi mi tylko o cene. POzdrawiam!

Skomentuj

nie będzie chyba przeszkadzało, jeżeli wysokotonowy ma 8 omów a nisko 4
              nie

Skomentuj

Czaruję...
              X