Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do 2000zł do 40 m kw.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do 2000zł do 40 m kw.

Zastanawiamy sie z kumplem nad kolumnami w przedziale cenowym do 2 kzł. Uzbieranie kasy pewnie trochę mu zajmie więc mamy czas mniej więcej do wakacji :razz: ale chce żeby to był przemyślany projekt więc pytam już teraz. Kolumienki miały by grać w pokoju o powierzchni 40 metrów. Muzyka to głównie rock lżejszy i cięższy oraz metal, ale dobrze gdyby i w spokojniejszym repertuarze się sprawdziły. Myślałem nad HDSami 164 x 2 i XT25 ale nie wiem czy dały by radę wypełnić basem tak duże pomieszczenie. Podstawowe pytanie czy lepiej
    robić kolumny 2-drożne na dwóch 18stkach czy może zainwestować już w 3-drożne na 20 albo 25 cm basowym i jakimś średniotonowym? Jeśli ta druga opcja to co myślicie o AL130 Visatona? Na razie to są takie luźne przemyślenia i czekam na wasze propozycje :grin:

w przypadku tak duzego pomieszczenia jedynie 3 drogi
    wlasnie na wakacje planuje 3 drogi na MDSach + XT25 - moze by sie wspolnie zainwestowalo w zwrotnice

Skomentuj

Inną propozycja wysokiego to 9950 Ushera ale nie wiem czy on w takiej muzyce się sprawdzi? Przeglądając konstrukcje na forach ciągle widzę to Vife więc chyba musi w niej coś być :wink: i
      ku niej bym sie skłaniał. A jeśli MDSy to jakie? Albo może połączenie AL200 z AL130?

Skomentuj

ushery sa dobre ale osobiscie jeszcze nie slyszalem

MDS08+MDS05+XT25

AL troche drogie...

Skomentuj

Ja uparcie zapropnuję:
          http://www.rjbaudio.com/Daedalus/daedalus.html

ale w wersji:

http://img255.imageshack.us/my.php?i...27tbfcgqa5.gif

Skomentuj

ja bym sieknal cos na beymie 10 czy 12br70 - kapitalna w muzyce zwlaszcza takiej szybszej

Skomentuj

Sam się właśnie zastanawiałem na konstrukcji 3 drożnej na tej beymie ale za bardzo nie wiem co do tego. Choć jeśli miałbym się zdecydować to nie wiem czy nie postawił bym na to: http://www.visaton.de/en/bauvorschla...551/index.html Słyszał ktoś kiedyś ten głośnik średniotonowy? Jest trochę inny niż większość tego rodzaju głośników. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Skomentuj

To może predzej to:
                http://audioweb.cz/vase-tomas1.htm

Skomentuj

no ale niestety koszta sporo większe...

Skomentuj

A sprawdziłeś linki które wcześniej tu podałem??

Skomentuj

Właśnie nad takim zestawem też sie zastanawiałem czyli AL130+TIW+ jakiś wysoki. Słyszał ktoś może jak to gra?

Skomentuj

Na średniaka bardziej AL130M, o ile dobrze pamiętam.

Skomentuj

żeby nagłośnic jakis obszar nie jest potrzebna wielkosc głosnika ale efektywnosc. TIW ze swoimi 80paro dB jest fajny jak ma sie kupe watów które bedą nim poruszac.

Skomentuj

co prawda nie słyszalem osobiscie... ale czy TIW sprawdzi sie w szybkiej. kopicej muzyce?!

Skomentuj

Z al130m polecam to http://translate.google.com/translat...&hl=pl&ie=UTF8
                              powinieneś sie zmieścić w budżecie, sa też na forum visatona wersje z innymi wysokimi.

Skomentuj

Do takiego zestawu bym się najbardziej skłaniał. Może udało by się trochę nagiąć ten budżet. Tylko czy ten G20SC nie jest za "słaby" do takiego zestawu?

Skomentuj

no na pewno bedzie najslabszym ogniwem...
                                  jak szalec to tylko ke25sc jeden z najlepszych jakie slyszalem...

Skomentuj

Nie żebym się powtarzał, ale już coś takiego podałem:)

Skomentuj

mIKI a jak byś widział te Twoje kolumny na Uscherach w takiej muzyce i w takim pomieszczeniu? Bo w sumie jeśli już wychodzimy po za te 2kzł to może udało by się dołożyć do
                                      usherów. Jak wypada porównanie ke25sc z 9950?
                                      Jeszcze myślałem nad czymś takim: Peerless HDS-134 NOM + 205 NOM + XT25. Najchętniej posłuchał bym któryś z tych głośników tylko nie wiem kto je może mięć. Może ktoś z Krakowa mnie zaprosi na odsłuch? :razz:

Skomentuj

bez problemu wypełnią taki salonik pełnopasmowym brzmieniem. robiłem odsłuchy w ok 70m2 sali telewizyjnej i również nie było żadnych niedostatków. polecam. może dałbym mniejsza budę na bas skoro muzyka nie wymaga super zejścia. gra to naprawdę dobrze... jednak nie wiem czy osobiście nie skusiłbym sie w takich i warunkach i do muzyki o jakiej mówisz na kolumny na beymie 12br70

ps. zapraszam na odsłuch

Skomentuj

Czaruję...
                                        X