Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki, pare pytań, wątpliwości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki, pare pytań, wątpliwości

Ostatnio stałem sie przypadkowo właścicielem głośników. Rozmiar ich to 25cm.
    Jeden ma znaczek Unitry wiec pochodzi z kolumn tej firmy na pewno, drugi różni się. Oba były zregenerowane tym samym zestawem regenerującym i mają taką samą membranę, ale kosz sie troche różni, magnes i jego wentylacja też. Na obydwu jest napis GDN 25/80. Pytanie brzmi, czy to możliwe, że 2 modele tego samego głośnika różnie wyglądają i czy to wogóle są GDN 25/80?
    Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to chciałem wszystkich przywidać :wink:
    Załączone pliki

Hmm.. nazwy to chyba mozna sobie w d... wsadzic...
    pisakiem napisane...
    ten drugi to ma znaczek unitry, to tam moze jakis oryginal jest ale jak po regeneracji to i tak juz kaszanka...

Skomentuj

jak sa po regeneracji to juz niewazne czy to oryginaly czy nie. to juz w zasadzie nowe glosniki wiec jedyne co ci zostaje to pomierzenie ich

Skomentuj

taaa. to są "nowe" głośniki, i w sumie jedyne w swoim rodzaju, czyli parametrów nie znajdziesz na necie, czyli rób pomiary. Zdobądź TS i dalej można pomyslec co z nimi.

http://www.audiomania.info/articles.php?id=41

Skomentuj

czy ta membrana ma jakakolwiek sztywnosc? bo mialem kiedys w lapskach cos podobnego to membrana sie wyginala jak chciala - zero sztywnosci

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
            czy ta membrana ma jakakolwiek sztywnosc? bo mialem kiedys w lapskach cos podobnego to membrana sie wyginala jak chciala - zero sztywnosci
            Tak, sztywne są.

Dzieki wszystkim, teraz zastanowie się co dalej.

Skomentuj

JIG- to dalej! nie ma sensu wkładac głosnika w skrzynke robionom "na oko"!

Skomentuj

jest sens - ale w zamknieta

Skomentuj

moze i jest ale ja jednag bym zrobił JIG-a [tak szczerze mówiac to szukam jakiegos dobrego projektu i w koncu zrobie go dla siebie... bo jeszcze nie mam]

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=41

Skomentuj

Masz dwa różne głośniki - co chcesz z nich zrobić ?
                      Jak dla mnie to nie ma co rzeźbić w kupie, lepiej je sprzedać i kupić jeden , ale sensowniejszy głośnik - choćby jakieś tonsila 8 calowego - na allegro 20 80 2 można za 50zł kupić nieraz.

Skomentuj

Czaruję...
                      X