Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić tunel bass-reflex???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobić tunel bass-reflex???

Witam

Pytanie jak w temacie. a mianowicie wyjasnienie> Poniewaaz posiadam nowy glosnik magnata i juz w instrukcji jest wyliczona skrzynka o obj 32 litry - ale to nie wazne. A tunel B-R ma wymiary:
    srednica: 100 mm;
    dlugosc: 255 mm

Problem w tym ze jak dotad nie spotkalem nigdzie takiego tunelu i w zwiazku z tym mam pytanie czy mozna by uzyc rury PCV o srednicy 4" ( to jest chyba oki 10cm) i dlugosci jak tunel. Myslalem nawet ze mozna by go pomalowac go od srodka czarnym sprayem i ... no wlasnie.... Jak wykonczyc przod zeby to fajnie estetycznie wygladalo???

Maze mi pomozecie w tym temacie...
    Albo chociaz wskazcie jak mozecie miejsca ze zdjeciami, opisami jak tego dokonac:)

Za wszelka pomoc bede wdzieczny:)

dzis zalatwilem sobie juz plyty wiorowe 18mm:)

POZDRAWIAM

a może lepiej zmniejszyć średnicę rurki br??

Skomentuj

Rura 100 PCV.Idz do sklepu z materiałami budowlanymi i kup sobie taką rurę kanalizacyjną.Jak masz troche sprytu to możesz sie pobawić w profilowanie wlotów na gorąco.

Średnicy raczej niezmniejszaj,jak już coś to mozna zwiększyć(tylko po co??) bo na 90% jak zmniejszysz to powietrze przelatujące przez rurke zacznie gwizdać.

Skomentuj

no producent zaleca takie parametry w instrukcji dlatego nie chcialy ingerowac w jego intencje poniewaz ufam mu ze on to dobrze wyznaczyl. W koncu to MAgnat:)

pozdro

Skomentuj

Powiem Ci że to trudno wyczuć, ostatnio miałem styczność z głosnikiem JBL GT4-10 i była do niego dołączona karta z zalecanymi wzorami obudów: 25l-closed; 50l-br; 70 ltr-bp. Własciciel wybrał ze chce BR i zrobilismy obudowe wg wskazan producenta, wpakowalismy do wozu i..... szok , tak buczała wogóle bas sie oddzielał od reszty, brzmiało tragicznie. Zasymulowałem tę obudowę w winISD i impuls był 30ms@40hz
          Niewiem jak mam to rozumiec.....

Skomentuj

zawsze lepiej jest zasymulowac bo producent to daje tak na odpierd*** tak jak parametry alfardow to juz bylo na forum ze sa nie takie jakie powinny byc :] Pozdro

Skomentuj

kup b-r 100mm (juz wyprofilowany) rure PCV i poprostu polacz. najprosciej chyba

Skomentuj

Łe to Sony było lepsze z głosniczkiem P5 10''. Impuls wyszedł i m 30ms tylko że przy 24Hz. Jak stukałem w membranę palcem to trzęsła się jak galareta. Więc ten JBL GT4-10 nie bym jeszcze szczytem głupoty renomowanych producentów. Obudowę oczywiście przestroiłem.

Skomentuj

he......Tony J. bez urazy ale porownywac JBL i sony to raczej z mojego punktu widzenia to troszeczke nie powarzne. JBL raczej bardziej sie liczy w swiecie Hi-Fi i Car audio niz Sony...ten ostatni to raczej tylko wyglada...choc i nieraz wiejsko . a to ze akurat bas byl zdaniem Barteque buczacy w takiej obudowie jak polecil producent to mmoze nie tyko wina glosnika i zle zestrojonej obudowy. Moze wzmacniacz i elektronika towarzyszaca nie byla taka jaka zozyczyl sobie producent. Wiele czynnikow sklada sie na efek koncowy..

Skomentuj

Albo po prostu słuchał za głoœno - najczestszy błšd posiadaczy subwooferów, którzy myœlš ze sub zastępuje pokrętło we wzmacniaczy od podbicia basów (najczesciej przy 80 Hz)

Skomentuj

Ja robie tak swoje tunele bass refleks (nawet nie szukam fabrycznych rur ktore by mi odpowiadaly co do wymiarów)

Podgrzewam je nad gazem ale nie bezpośrednio tylko przez jakąs blache i tuż nad balacha ogrzewam sam koniec rury. Opalarką tez róbowałem ale niewychodzi bo nagrzewa za dużo rury i po nałożeniu na forme (użyłem klosza od lampki) nieprofilował sie tylko koniec ale i duza czesc b-r sie fałdowała
                      Załączone pliki

Skomentuj

Co do elektroniki to nie wiem co to bło ale chyba niezłe. A co do basu to uwierzcie mi naprawde był tragiczny. Na karcie był ateż zaproponowana obudowa zamknięta 24 litry i wykres, ze żekomo w tej obudowie to on schodzi prawie liniowo do 24hz. Nie mam tej kartki teraz przed oczami ale jak ją znajde to zeskanuje i podsle

Skomentuj

Jacek,całkiem ładnie,jakby tak frontowy kołnież jeszcze trochę wypuścić(to może być troche kłopotliwe)to normalnie jak oryginał <OK>

Skomentuj

JBL w car audio zaczyna się od serii Power, a nizej to ta sama masowa kicha co np. wspomniany Sony P5.

Skomentuj

Czaruję...
                            X